Habos cappucino süti


Egy 3 rétegű süti zabpehelylisztes alappal, kávés sajtkrémmel és a tetején tojáshabbal.

Története: nemrég elromlott a turmxigépem és helyette egy több funkciós szerkezetet vettem. Ezzel gyártottam mandulavajat (ez a tésztába kell) és a botmixer részhez van habverő is, amivel gyorsan kemény habot tudok gyártani. Ja, meg vettem egy doboz natúr light sajtkrémet, mert ilyenből még sosem készítettem sütit, mindig csak a túró... gondoltam kipróbálom.
Egy fehérjében nagyon gazdag és szénhidrátszegény sütiről van szó, szigorúbb étrendbe is belefér. ;)

HOZZÁVALÓK

(12 db muffin formához)

Alap:
  • 30 g zabpehelyliszt
  • 30 g fehérjepor (kevert, vagy kazein - csokis, vagy vaníliás)
  • 15 g holland kakaópor
  • 15 g mandulavaj (krémesre darált mandula)
  • 1 tojássárgája
  • 1 ek. eritrit (vagy ízlés szerint más édesítő)
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 1 dl víz (a fehérjepor típusától függően lehet kicsit kevesebb/több)
Krém:
  • 200 g light sajtkrém (pl. Lidl-s)
  • 2 tojássárgája
  • 60 g fehérjepor: az enyém vaníliás és kevert, de bármi kávéhoz illő lehet
  • 1 dl kávé (vagy instant kávé + víz)
Hab:
  • 3 tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • kevés citromlé
  • eritrit ízlés szerint
  • 2 kocka magas kakaótartalmú étcsoki (kb. 5 g) (vagy kevés fahéj, vagy kakaópor)

ELKÉSZÍTÉS

  1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, közben elkészítjük az első réteget: simára keverjük az összes felsorolt összetevőt.
  2. A csokis masszát én muffin formákba kanalaztam. A tapasztalat, hogy a 7 cm átmérőjű a jó, kisebbekben szárazabb, kevésbé finom a süti.  8-10 percig sütjük, addig elkészítjük a kávés réteget.
  3. A sajtkrémet simára keverjük a tojássárgákkal, a fehérjeporral és a kávéval.
  4. A süti alapokat kivesszük a sütőből és rájuk kanalazzuk a sajtkrémes réteget. A sütő hőmérsékletét visszavesszük 150 °C-ra.
  5. Visszatesszük kb. 5 percre a sütiket a sütőbe. Addig a tojásfehérjéket 1 csipet sóval, édesítővel és citromlével jó kemény habbá verjük.
  6. Ismét kivesszük a sütőből a sütiket és rájuk kanalazzuk a tojáshabot, amit étcsoki forgácsokkal díszítünk.
  7. Végül addig sütjük őket a habbal együtt, amíg az barnulni nem kezd.
  8. Hidegen fogyasztjuk. Hűtőben napokig eláll.

TÁPANYAGTARTALOM

  • az egész adagban: 1024 kcal / 118 g fehérje / 38 g szénhidrát / 42 g zsír
  • 1 db sütiben: 85 kcal / 10 g fehréje / 3 g szénhidrát / 4 g zsír



Jó étvágyat!

Sok hozzávalót megtaláltok a Biobolt.e-tárban. Minden olvasómnak kedvezmény jár, az alábbi kuponkóddal. :)