Az L-karnitin nem csak zsírégető! Annál sokkal több!


Az L-karnitin a legnépszerűbb táplálékkiegészítők közé tartozik és elsősorban zsírégetőként ismert, pedig a zsíranyagcserében betöltött szerepén kívül rengeteg más hasznos tulajdonsága van. Általában kapszulás és folyékony formában találkozhatsz vele önmagában, vagy más hatóanyagokkal kiegészítve. Cikkemből számos érdekesség mellet kiderül, miért nem csak diétában és edzés előtt érdemes az L-karnitint használnod.

Mi az L-karnintin?


Egy hidroxi-aminosav, amit a szervezet két másik aminosavból, a lizinből és a metioninból szintetizál. Ehhez a bioszintézishez szükség van C-vitaminra, niacinra, vasra és B6 vitamira is. Ha valamelyik nem áll rendelkezésünkre elegendő mennyiségben, akkor képtelenek vagyunk az L-karnitin előállítására. A folyamat egyébként az agyban, a vesében és a májban játszódik és a szervezet karintin készlete átlagosan 20 g és ennek nagy része a vázizomzatban található.

Melyek a forrásai?


Mint fentebb említettem, maga az emberi szervezet is képes L-karintint előállítani, ezen kívül pedig táplálkozással, külső forrásból is be tudjuk azt vinni, bár nagyon kis mennyiségben: 100 g vörös hús átlagosan 30-90 mg karinitint tartamaz, a fehér húsoban és a tejtermékekben is előfurdul, azonban ennél jóval kisebb koncentrációban.
Nagyobb, a sportteljesítményre, zsírégetésre is hatást gyakorló mennyiségben csak táplálékkiegészítőkkel tudjuk bevinni.

Mennyi L-karnitinre van szükségünk?


A napi szükséglet 200-500 mg, aktív sportolás, stressz, egészségügyi problémák, terhesség esetén ennél jóval több. Több forrás eltérő mennyiségű L-karnitint tart hatásosnak: az alsó határ 500 mg, míg már tanulmányok 1000-2000, vagy akár 4000 mg-ot is ajánlanak. Káros mellékhatása nem ismert, túladagolni nem tudjuk, hiszen amire nincs szükségünk az kiürül. Tartós, napi szintű 3-4 g-os adagok használata azonban okozhat kellemetlenséget: hal szagot okoz, amit a bélbaktériumok karnitin bontása idéz elő. Ilyenkor csökkenteni kell az adagot.

Mik az edzés előtti használat előnyei?


Edzés előtt kb. fél órával, éhgyomorra alkalmazva az L-karintin segít a zsírégetésben, javítja az állóképességet és késlelteti a fáradtságérzet kialakulását. Mindez úgy történik, hogy az L-karinitin segít a zsírokat a mitokondriumba, azaz a sejtek energiaközpontjába szállítani. Mivel így a zsírokból több energiához jut a szervezet, később jelentkezik a fáradtságérzet sportolás során. Emellett javítja az izmok oxigénellátását és segít megakadályozni a tejsav felhalmozódását.
Állóképességi sporttevékenység előtt koffeinnel és szénhdiráttal kiegészítve fokozhatjuk telejsítményjavító hatását. 
Ezen tulajdonságai miatt elsősorban edzés előtti energizálók és zsírégetők összetevőjeként találkozhatunk az L-karnitinnel.

Miért jó edzés után és pihenőnapon is?


A karinitin egyik kevésbé ismert, mégis nagyon jó tulajdonsága, hogy segít a regenerálódásban, hiszen mérsékelni tudja az izmok mikrosérüléseit és hatékony az izomláz csökkentésében. Mindemellett antikatabolikus hatású, tehát védi az izomfehérjéket a leépüléstől és a glikogénraktárakat is megóvja.
Ilyenkor érdemes pl. üdítő ital formájában fogyasztani, amit kiegészíthetünk vitaminokkal.

Érdekességek


Régi neve: BT-vitamin.
Hozzájárul az egészséges szívműködéshez, szívbetegségek kezelésében is alkalmazzák.
Az időskori dementia kezelésében is hatékony.
Légzési nehézségek és elégtelenségek esetében is jótékony hatása van.
A férfiakra termékenységfokozó hatással van.
Késlelteti a sejtek öregedési folyamatát.
A bőr kezelésére is használják: elsősorban hidratálásra, hiszen nagyon jó nedvszívó anyag, másrészt hámlasztásra.


A cikk eredetileg a Peak Girls oldalára készült.


.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Még több hasznos tudnivalót találsz az e-bookomban:


Több, mint 60 oldalas tudásanyag az egészséges, tartós fogyás alapjairól. Hogyan kell étrendet tervezni? Milyen edzéssel érhetsz célt leghamarabb? Tények, tévhitek, mítoszok a fitnesz iparból.

LETÖLTÉS + RÉSZLETEK

.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)