Marha-jó kosárkák és húspogácsák


Legújabb receptem eltér a szokásostól, bár van némi hasonlóság: most is szilikon formákban sütöttem, meg kosárkákat, és zabból meg kókuszlisztből. Azonban a fehérjeforrásunk itt most nem a proteinpor, de még csak a túró sem, hanem a marhahús, na meg a boci tejéből készült sajt. :P

Igazából ezt úgy találtam ki, hogy pár napja vettem egy Sütivarázs újságot. Ehhez mindig jár valami szilikon forma. Már sokszor nézegettem, és most pont olyan volt, amit jól tudok használni, és amim még nincs. Kicsit szélesebb, laposabb és nagyobb formák, mint a muffinformáim. Maga az újság számomra nem túl érdekes, de nagyon megéri a forma miatt is (1590 Ft). Gondoltam, kellene ebben az új formában alkotni valamit, és épp volt a boltban 90%-os, tehát zsírcafatoktól mentes darált marhahús is, mostanában meg zsírszegény sajtot is szoktam enni, úgyhogy az meg volt otthon. Na ezekhez még jött némi fűszer és zöldség, így elkészültek a marhahúsos kosárkáim. Soha nem csináltam ilyet eddig, csak érzésre és látványra sütöttem őket, de baromi finomak lettek, úgyhoyg jól eltaláltam. :D Mivel a kosarakhoz túl sok tölteléket gyártottam, lett 3 húspogácsám is, amiket egy másik szilikonformában sütöttem készre.

HOZZÁVALÓK


6 db kosárka
6 db kosárkába töltelék + 3 db húspogácsa
  • 200 g 90%-os darált marhahús
  • 100 g zsírszegény sajt (Tesco színes)
  • 100 g mexikói zöldségkeverék (Aldis)
  • 30 g mustár (Aldis dijoni)
  • 30 g vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • piros paprika
  • bors

ELKÉSZÍTÉS
  1. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra, közben pedigállítsuk össze a tésztát: keverjünk össze minden hozzávalót: először a liszteket, aztán jöhet a tojás.
  2. A vizet lassan adagoljuk hozzá. A kókuszliszt és a zabkorpa is elég sokat fel tud venni. A lényeg, hogy egy kenhető, de semmiképp sem folyós masszát kapjunk.
  3. A töltelékhez keverjük össze az összes felsorolt hozzávalót. A sajtnak csak kb. a ⅔-át: ezt reszeljük le nagy lyukú reszelőn. A másik részét tegyük félre, az majd a "sütik" tetejére kell. A mexikói zöldség fagyos állapotban mehet bele, nem kell előfőzni, a hagymát pedig kis kockákra kell vágnunk.
  4. A tésztával kenjük ki a szilikon formáink belsejét, majd tegyük őket kb. 5 percre a sütőbe. Csak annyira, hogy kicsit megszilárduljon a felszínük.
  5. Vegyük ki a kosarakat és töltsük őket meg a marhahúsos masszával. Ami nem fér beléjü, az mehet másik szilikon formákba húspogácsa formájában. A sütőt vegyük vissza 150-160 °C-ra és süssük addig, míg a tetejük el nem kezd pirulni.
  6. Ekkor vegyük ki őket és a maradék sajtot kis lyukú reszelőn reszelve, szórjuk a kosárkák és a húspogácsáink tetejére.
  7. Süssük őket még kb. 10 percig. Én ekkor grill módra tettem a sütőt és ismét feljebb tettem a hőfokot, hogya sajt megpiruljon. Ha elkészültek, még hagyjuk picit állni őket a lekapcsolt sütőben, majd vegyük ki és hagyjuk őket kihűlni.

Melegen is fogyaszthatjuk, de a hűtőből kivéve is nagyon jók, ráadásul könnyen szállíthatók. :) Én salátamix-szel ettem őket és nekem 1 adag az 2 kosár + 1 húspogi volt.



TÁPÉRTÉK
  • 1 db kosárka töltelék nélkül: 69 kcal / 3,1 g fehérje (1,2 g teljes értékű) / 7,8 g szénhidrát (ebből 1,8 g rost) / 3,3 g zsír
  • 1 db kosárka töltelékkel: 148 kcal / 11,3 g fehérje (8,6 g teljes értékű) / 11 g szénhidrát (ebből 2,8 g rost) / 7,1 g zsír
  • 1 db húspogácsa: 79 kcal / 8,2 g fehérje (ebből 7,4 g teljes értékű) / 3,1 g szénhidrát (ebből 1 g rost) / 3,7 g zsír

Még több hasonló receptet találsz az e-bookomban!





Sok hozzávalót megtaláltok a Biobolt.e-tárban. Minden olvasómnak kedvezmény jár, az alábbi kuponkóddal. :)