Tavaszi megújulás program: Virág - 3. hét

Sziasztok! ☺ Újabb csodás hét telt el. Az edzéseket továbbra is nagyon élvezem, és mindig izgatottan várom a következő alkalmat. 

Hétfőn egyaránt edzettünk felső, ill. alsótestre. A mostani beszámolómban szeretnék a lábedzésekre részletesebben kitérni. 

Guggoltam 10kg rúddal és végeztem sétálós kitörést nyújtott kézzel, tárcsával a fejem felett.(2,5 kg) Általában fenékformáló gyakorlatként szokták emlegetni, de annál jóval komplexebb.
A combfeszítő, combhajlító, farizmok dolgoznak, azonban terhelést kap a csípőizom, vádli, ill. gerincfeszítő izmok. Véleményem szerint a lányoknak különösen hasznos a kerek popsi eléréséhez.

A falnál való guggolást egy nagyon jó gyakorlatnak tartom, így az elején megtanulom a helyes megvalósítását. Feltétlenül ügyeljünk arra, hogy a testsúly a sarkakon legyen, és vállszéles terpeszben álljunk! Amennyiben elemelkedik a földről, akkor helytelen a végrehajtás és sérüléseknek tehetjük ki önmagunkat. A guggolást csípőből kell elkezdeni, mintha képzeletben egy székre szeretnénk leülni. A hátunkat végig egyenesen kell tartani és a fenéknek egészen az alsó lábszárak közé kell leérnie. Kezünket lógatjuk a lábaink közé és nem használjuk segítségül a feladathoz. (Attól nem kell megijedni, hogy a falat lefejeled, mert a rosszabbik esetben is hátraesel.) A hibátlan kivitelezés után a távolságot addig lehet csökkenteni, amíg a lábujjhelyek egészen a falhoz érnek.


Egyelőre fájó pont, hogy a fekvőtámaszt nem sikerül szabályosan megcsinálnom. A testnevelés órákról voltak emlékeim a helyes végrehajtást illetően, de rá kellett jönnöm, hogy az csupán illúzió..:D A fekvőtámasz az egyik legelterjedtebb általános erőnlét javító gyakorlat. A mell, tricepsz hát izmait is egyaránt erősíti, feneket és a lábakat is feszesíti. Íme, a könnyített verzió, melyet edzés során teljesítettem: A térdeket felemeljük a talajról, a törzs egyenes és mellszéles támaszban tartjuk magunkat összezárt lábbakkal. Csípőnk nem lóghat és a hasizommal tartani kell magunkat. Leengedjük a testünket lassan a talajra, majd női fekvőtámaszban kinyomjuk magunkat. Ebből 2 sorozat volt 5 ismétléssel.

Sokszor futás után a szabadban is igyekszem gyakorolni, mivel nagyon elszánt vagyok és szeretném jól végezni. Általában a lelátó oldalához támaszkodom. A hatékonyabb gyakorlat végzése érdekében lehet lábujjhegyen állni és kb. 1 méter távolságnak kell lennie a karok és a lábak közt. Korábban már említettem, hogy hetente 2 alkalommal van lehetőségem Mimivel a Gilda Maxban edzeni, a többi napokon pedig magamra vagyok utalva. Alkalmanként fociedzéseken veszek részt, de a szabadban futást is előnyben részesítnem. Természetesen hasznos, hogyha a megfelelő modern eszközök rendelkezésünkre állnak az edzések során, de úgy gondolom, hogy a kondi termen kívül is kiválóan lehet erősödni.

Mimivel a feladatok közti pihenőidőben sokat beszélgettünk a friss levegőn való mozgás pozitív hatásairól, előnyeiről. Érdeklődtem nála, hogy mivel színesíthetném az edzéseimet.

Szó szót követett, majd a Gflexről kezdtünk el beszélgetni. A gravitációs edzéseszköz a funkcionális, saját testsúllyal végzett edzésmódszerre épül. A csigás átéttel lehetővé teszi, hogy a tér bármely irányába szabad mozgást tudjunk végezni. Pozitívuma, hogy lehetővé teszi, a saját testsúllyal erősítsünk, plusz a szabadban is megvalósítható több mint 300 izomépítő, zsírégető, alakformáló gyakorlatot áll módunkban elsajátítani. A csütörtöki edzésen elhozta a sajátját, így lehetőségem volt kipróbálni. :)