Csalónapok a diétában


Egy szigorúbb diéta alatt egyáltalán nem különös az, hogy  gyakran megéhezel és megkívánsz olyan ételeket, amit egyébként nem enged meg az adott étrend. Ilyenkor jön képbe a “csalónap”, vagy csak egy csaló étkezés fogalma, amikor – talán kis túlzással - azt eszel, amit akarsz. Az ilyen napokat akár az előnyödre is fordíthatod, de ha nem vigyázol árthatsz is velük a diétádnak. Nézzük, melyek a csalónapok előnyei és hátrányai!



Kezdjük a pozitív hatásokkal!


Egy kalóriamegvonásos étrend egy idő után lelassítja az anyagcserét, így szervezetünk egyre kevesebb tápanyaggal is beéri. Ennek következtében a test raktározó üzemmódba kapcsol, a fogyás egy idő után megáll. Ha ezen azzal próbálunk meg “segíteni”, hogy még kevesebbet eszünk, ideig-óráig tovább fogyunk, de egyszer csak ismét eljön az a pont, amikor nem megy tovább. Ha így folytatjuk, egyszer csak azt vesszük észre, hogy már semmit nem eszünk, mégsem fogyunk. Ezt egy-egy csaló nappal ki lehet küszöbölni! Ha megállt a fogyás, úgy néz ki, nem megy a diéta, iktass be egy olyan napot, amikor többet eszel, elsősorban több szénhdirátot! Ezzel felébreszted az anyagcserét, tudatod a testeddel, hogy nincs éhezés, nem kell raktároznia, így minden bizonnyal ismét beindul a zsírvesztés.


Emellett a csalónapok pozitívumai közé tartozik az is, hogy így mégsem kell lemondanod minden kedvenc ételedről, mert bizonyos időközönként megengedheted őket magadnak. Ha nem tilos és tudod, hogy hamarosan újra eheted, nem fogsz annyira rágörcsölni a diétára és biztosan könnyebben fog menni.
Egy diéta több hétig, hónapig tart, elkerülhetetlen, hogy ne jöjjön közbe néhány szülinap, ünnep, vagy bármilyen összejövetel, amikor étteremben, barátoknál, rokonoknál kell enni. Nyilván, aki versenyre készül, az ide is viszi a saját diétás menüjét, de ha “csak” magunknak diétázunk, érdemes ezekre az alkalmakra időzíteni a csalónapokat. Ez persze nem azt jelenti, hogy akkor most edd végig az egész menüt, a zsírban tocsogó krumplitól kezdve az összes sütin át a tortáig, de lehet több féle ételből válogatni, olyanokból is, amelyek egyébként a diétába nem férnek bele 100%-osan, így nem kell különcnek tűnni és a többiek megjegyzéseit hallgatni.

Most pedig nézzük, melyek a csalónapok veszélyei!


Sajnos könnyű átesni a ló másik oldalára: ha egyszer megengedsz magadnak egy olyan étkezést, ami nem illik a diétádba, könnyen lehet, hogy egy másik követi majd, és egyre jobban kívánni fogod a “bűnös” falatokat. Így lesz a csaló napból csaló hét, aztán azon veszed észre magad, hogy már nem is diétázol!
Egy másik, hasonló probléma, hogy a rendszeres csalónap akár étkezési zavarokhoz, azon belül is túlevési rohamokhoz vezethet. Ha hétköznap tartod a szigorú diétát, de hétvégén szó szerint bármiből bezabálhatsz, sajnos hozzágesíthet a falási rohamok kialakulásához. Ezek nem csak a diétát teszik tönkre, de nagyon megterhelőek mind fizikailag (az emésztőrendszert), mind lelkileg.

Hogyan kerüld el ezeket a veszélyeket és fordítsd előnyödre a csaló napokat?


Jobb, ha csalónapok helyett csak csaló étkezéseket engedsz meg magadnak. Ez annyit jelent, hogy nem egész nap eszel össze-vissza, hanem egy étkezés erejéig bármit megengedhetsz magadnak, legyen az akár egy desszert, egy pizza, hamburger, vagy amit kívánsz. Ezen kívül a nap többi részében egyél a diétádnak megfelelően. Ilyenkor különösen fontos, hogy sok rostot (nyers zöldségeket, salátákat nagy mennyisgében) és sok folyadékot fogyassz. Ezek segítenek az emésztőrendszerednek megbirkózni a csaló étkezéseddel, amitől már elszokott a diéta alatt, valamint telítenek, így kisebb eséllyel fogsz egy "bűnös" falat után még többet kívánni.


Azért is jó, ha csak 1, max. 2 étkezésre szorítjuk a csalást, mert így elkerülhetjük azt, hogy túlságosan sok kalóriát vigyünk be, annyit, ami már tönkretenné az egész heti diétát. Maximum 500-600 kalóriával, tehát pl. egy közepes étkezésnyivel, vagy egy finom desszerttel lépd csak túl a diétás mennyiséget. Érdemes arra is figyelned, hogy főként szénhidrátból fogyassz többet ezen a napon, és ne zsíros ételekből. Így bőven a szintentartó kalóriabevitelen belül maradsz, nem fogsz hízni, de a diéta miatt lelassult az anyagcseréd újra pörögni fog, az izmaid glikogénraktárai visszatöltődnek és újult erővel tudsz majd edzeni is.

Milyen gyakran lehet csalónapom?


Általában minél régebb óta diétázik és minél szálkásabb valaki, annál többször engedhet meg magának csaló étkezéseket. Ha még a diétád elején vagy és nagy súlyfelesleggel indultál, nincs szükség ilyenre, maximum 1 hónapban egyszer megengedhetsz magadnak egy adagot a kedvenc nem diétás ételedből. Ha az utolsó néhány kg-val küzdesz, hosszú ideje szigorú, alacsony szénhidrátos diétát követsz, akár hetente, vagy hetente 2x is belefér ilyen alkalom, persze mindez tudatosan tervezve.

Összegzésképp tehát: a csalónapoknak megvan a helye a diétában, de ahhoz, hogy az előnyödre tudd fordítani, oda kell figyelned, hogy csak fel- és ne pedig túltöltsön egy ilyen nap!


.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Még több hasznos tudnivalót találsz az e-bookomban:

Több, mint 60 oldalas tudásanyag az egészséges, tartós fogyás alapjairól. Hogyan kell étrendet tervezni? Milyen edzéssel érhetsz célt leghamarabb? Tények, tévhitek, mítoszok a fitnesz iparból.

LETÖLTÉS + RÉSZLETEK

.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)