Diós-"nutellás" korongok...

...teljes kiőrlésű liszttel és fehérjeporral


Anyukám szokott készíteni olyan sütit, aminek a tésztájában darált dió van, Nutellával van két korong összeragasztva, a süti tetején pedig csokibevonat és egy felezett dió a dísz. Ezek a diós tallérok ihlették ezt a több kísérletezés után, kialakított receptemet.
Ezeket egyébként még tavaly, 2014 karácsonyára sütöttem, a képeket is akkor készítettem, csak akkor valahogy nem jutottam el a megosztásig.

Először egy korábbi változatot mutatok be, ami ránézésre jobban hasonlít az eredetire, majd egy másikat, ami picit kevésbé csokis, de még mandula is van benne.
A liszteket egészséges verzióra és fehérjére cseréltem, a paleo dióliszt pedig nem csak a tápanyagösszetételhez, de az ízhez is sok pluszt adott. Cukor helyett eritritet használtam, a zsiradékot csökkentettem és túrót is adtam a tésztához. A töltelékhez valódi mogyorókrémet készítettem, és hogy még többféle olajos mag legyen a sütiben, a tetejére szeletelt mandulát tettem.


HOZZÁVALÓK


A tészta

    • 50 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
    • 50 g vaníliás fehérjepor (sűrű, lehetőleg kazeint is tartalmazzon, nálam Scitec Fourstar Protein volt)
    • 50 g eritrit
    • 50 g darált dió
    • 20 g kókuszzsír
    • 40 g kefir
    • 1 tojás (M/L méret)

    A nutella
    • 20 g törökmogyoróvaj (elkészítést lásd alább, ha nincs, földimogyiból is megteszi)
    • 20 g cocomas kókuszkrém
    • 20 g fehérjepor (nekem u.a., mint a tésztában)
    • 10 g holland kakaópor
    • ízlés szerint édesítő
    • kevés víz

    A tetejére

    • szép fél diók (18 sütimre 18 db, ami kb. 40 g volt összesen)
    • 30 g 85%-os étcsoki + 3 g kókuszzsír

    ELKÉSZÍTÉS


    A tészta összes hozzávalóját gyúrd egyneű tésztává, majd sodord ki lehetőleg egy szilikonos sütőlapon. Szaggass belőle korongokat, majd 180 °C-os sütőben süsd, míg picit meg nem barnulnak.
    A mogyorókrém hozzávalóit keverd ki.
    A kész korongok felét mártsd olvasztott, kókuszzsírral kevert csokibam majd ragassz rájuk egy-egy fél diót. Ha megszilárdult a bevonat, tapaszdd hozzá a csokis-diós korongokat a "nutella" segítségével az üresen maradtakhoz.



    TÁPANYAGTARTALOM 1 db sütiben:
    97 kcal / 5 g fehérje / 4 g szénhidrát / 7 g zsír






    DIÓS-MOGYORÓS-MANDULÁS TALLÉROK



    HOZZÁVALÓK


    A tésztához:


    40 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
    40 g vaníliás fehérjepor (kevert, vagy kazein)
    40 g darált dió
    40 g eritrit
    30 g dióliszt
    40 g kókuszzsír
    100-150 g sovány vagy zsírszegény túró (állagtól függ)
    1 tojássárgája

    A töltelékhez:

    20 g mogyoróvaj (én törökmogyorót daráltam krémesre)
    20 g fehérjepor (tejszínes süti ízű kazeint használtam, de csokis, vaníliás , vagy mogyorós is jó, a lényeg, hogy sűrűbb fajta legyen)
    10 g holland kakaó
    ízlés szerint por édesítő (eritrit)
    kevés víz

    A tetejére:

    1-2 kocka 80-90%-os étcsoki
    szeletelt mandula

    ELKÉSZÍTÉS


    Keverd össze a liszteket, édesítőt, fehérjét, majd add hozzá a tojássárgáját, a kókuszzsírt és a túrót. Én utóbbi kettőt botmixerrel összekevertem, és szinte vajként használtam. Kipróbáltam egész sovány, krémes túróval – ebből kevesebb kellett – és picit rögösebb, de kenhető állagú zsírszegény túróval, amiből több, de sokkal több sütim is lett a végén. Gyúrd össze a tésztát, ha túl ragacsos, egy kis liszttel javíthatsz az állagán, de nem szabad, hogy túl kemény legyen. Hűtőben pihentesd pár órát, majd lisztezett nyújtólapon sodord ki pár mm vékonyra. Szaggas ki tetszőleges formákat, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt süsd őket készre. Amint picit barnulni kezdenek, készen vannak.
    A töltelékhez a hozzávalókat keverd ki pici vízzel, hogy igazi mogyorókrém állagot kapj. Ezzel ragassz össze két-két kis korongot, majd a végén csorgass rájuk kevés olvasztott étcsokit, amit szórj meg szeletelt manduladarabkákkal.



    Sok hozzávalót megtaláltok a Biobolt.e-tárban. Minden olvasómnak kedvezmény jár, az alábbi kuponkóddal!