HOZZÁVALÓK
A sütialaphoz:
- 150 g liszt (nálam 100 g szénhidrátcsökkentett, 50 g teljes kiőrlésű tönköly)
- 80 g light vaj (vagy kókuszzsír, abból kevesebb is elég lehet, de ne margarin!)
- 1 tojássárgája
- édesítő ízlés szerint (nálam 40 g stevia-eritrit keverék)
- rum aroma
- vanília aroma
- reszelt citromhéj
A díszítéshez:
- kis ropi perecek (kapható tönkölyből is)
- tojásfehérje
- sűrűre keverhető fehérjepor, vagy por édesítő
- piros ételfesték
- kakaópor, vagy instant kávé
Ha lekváros linzer is készül: cukormentes lekvár
ELKÉSZÍTÉS
A tészta hozzávalóit gyúrd össze. Ha nem áll össze, 1adj hozzá 1 ek. vizet. Nyújtsd ki a tésztát 2-3 mm vastagra és szaggasd ki a sütiket. Én a szarvasok fejéhez ilyen kis fához hasonló formát használtam, de gomba forma, vagy valami oválishoz hasonló is jó. Nekem 12 szarvasom lett, mert ennyihez volt elég perecem. A többi tésztából még 20 db virágot szaggattam.
Süsd 180 °C-ra előmelegített sütőben. Nagyon figyelj rá, mert amint picit barnulni kezd, készen van.
Még melegen díszítsd ki őket: tojásfehérje segítségével ragaszdd a szarvasok fejére a pereceket, ez lesz az agancsuk. Az orrokat és szemeket én sűrűre keverhető, kazein tartalmú fehérjeporból csináltam. Kikevertem kis vízzel a protein, pirosra színeztem, majd kis díszítő fecskendőbe tettem és megrajzoltam az orrokat. A szemekhez instant kávéval színeztem barnára a fehérjét, mert kakaó épp nem volt otthon, de azzal még jobb. A díszítés egyébként a maradék tojásfehérjéből is elkészíthető, ha por állagú édesítővel kevered, majd azt színezed.
A linzer virágokat diabetikus lekvárral ragasztottam össze. A szarvasokat visszatettem a lekapcsolt, de még meleg sütőbe, hogy a díszítés jól megszilárduljon rajtuk és az agancsok is biztosan rájuk ragadjanak.
A cikk a Peak Girlsnél is megjelent.
Pár hozzávalót megtaláltok a Biobolt.e-tárban. Minden olvasómnak kedvezmény jár, az alábbi kuponkóddal!