A fahéj jótékony hatásai


A fahéj szerintem sokunk kedvenc fűszere. Én legalábbis szinte mindenre szórok egy “keveset”, ami édes, gyümölcsös pl. túrókrém, zabkása, sütik tésztája…
Tipikus téli, karácsonyi fűszerről van szó, ami a mézeskalács fűszerkeverékek egyik fő összetevője, így mikor máskor írhatnék róla, mint most! Hogy mi keresnivalója van egy egészséges éleltmódról szóló oldalon? A cikkből megtudod, mennyi hasznos tulajdonsága van!

A fahéj a fahéjfa vagy a kasszia kérgéből készül. Három fajtáját ismerjük: a ceylonit, a kínait és a malabárit. Az amerikai konyhában a kínai fahéjat szeretik, ez a kassziából készül és a csípős íz dominál benne. Nálunk Európában inkább a ceyloni fajtát használjuk.

Nézzük, mi mindenben segíthet nekünk, amellett, hogy nagyon finom. ☺



Jobb emésztés


A fahéj segíti az emésztést, ugyanis a benne lévő nyálka- és cseranyagoknak, valamint az illóolajnak köszönhetően serkenti a gyomor-béltraktus működését. Puffadás ellen is hatékony, ugyanis megakadályozza a gázok kialakulását az emésztés során. Jó lehet hányingerre vagy bármi más gyomorpanaszra is. E célra vagy keverd italba, vagy készíts belőle teát. Gyümölcsteával nagyon finom télies ízeket varázsolhatsz belőle: almas-fahéjas, szilvás-fahéjas, vagy fahéjas-narancsos, esetleg fahéj-áfonya, ha valami különlegesebbet innál.




Anyagcsere gyorsítás


A fahéj fokozza a vérkeringést, így az anyagcserét is, s emiatt enyhe zsírégető hatása is van. A gyors anyagcsere pedig a sikeres fogyás titka. Az emésztés során a fahéjnak köszönhetően lassul a gyomor ürülése, így picit később fogsz megéhezni és evés közben is gyorsabban alakul ki a telítettségérzet. Bónuszként a csípős-édeskés íze elnyomja a cukor utáni vágyat.


Stabilabb vércukorszint


A fahéj fogyasztásával a vércukorszint ingadozása csökken, vagyis a cukorszint kiegyensúlyozottabbá válik. Ennek oka, hogy a benne található aldehid segít a vércukorszint optimalizálásában: a fűszer hatására csökken az éhgyomri vércukorszint, javul a szervezet inzulinválasza. Emellett a fahéj emeli az inzulin és az antioxidánsok hatását, így a szervezetbe került cukrot könnyebben fel tudja dolgozni a szervezet. Kísérletekkel igazolták, hogy fogyasztása képes hosszabb távon is csökkenteni a vércukorszintet.
Emiatt nagy segítség lehet a cukorbetegségben szenvedőknek és ezek a hatások is nagyon kedvezőek akkor is, ha diétázol.


Csökkenti a koleszterin szintet


A fahéjat nem csak a cukorbetegség, de a szév- és érrendszeri megbetegedések kapcsán is kutatják. Bizonyították, hogy az összkoleszterin és az LDL – más néven rossz – koleszterin szintre gyakorolt hatása is nagyon kedvező, napi 1,5-2 g fahéj fogyasztása már mérhető eredményt hoz a koleszterinnel kapcsolatos betegségek gyógyításában.



Fájdalomcsökkentő


A fahéj segít távol tartani a prosztaglandinokat, amik azok a hormonhatású lipidek, amik a szervezetben allergiás rohamoknál, gyulladásnál szabadulnak fel és fájdalmat, illetve lázat okoznak. Sok fájdalomcsillapító gyógyszer is a prosztaglandinok távoltartásának elvén működik.


Izületi gyulladások mérséklése


A fahéj az ízületi fájadalmak kezelésében is segíthet. Egy egyetemi kutatás eredményei szerint 200-ból 73 embernek teljesen megszűntek a panaszai a fahéj alkalmazásával. Erre a célra 2 kiskanál mézet és 1 kiskanál fahéjat meleg vízhez keverve fogyasztottak minden nap. Állítólag a krónikus ízületi gyulladás ellen is hatékony.


Öregedésgátló, antioxidáns


A fahéjban rengeteg antioxidáns található, így nagyon hatékony a szabadgyökök ellen. Immunerősítő hatása régóta ismert, egyes kutatások szerint a  világon fellelhető 10 legerősebb antioxidáns élelmiszer egyike. A fahéj magas fenoltartalmának köszönhetően a szervezetben nem jönnek létre azok a sejtkárosodások, amiket például a sok cukor vagy a bekerült méreganyagok okozhatnak, így energikusabbak, fiatalosabbak maradunk.


Vírus-, gomba- és baktériumölő


A fahéj kiváló segítség a különböző vírusok, gombák és baktériumok ellen. Megfázás vagy bármilyen téli fertőzés esetén hatékony. Ilyenkor érdemes gyümölcsre szórva, vagy teával fogyasztani, a gombás fertőzések ellen pedig a fahéjolaj a legjobb megoldás.



Szépségápolás


A fahéj bőrrel érintkezve melegségérzetet, vérbőséget okoz, így a narancsbőr elleni harcban is segíthet. Természetesen a fő okot, a zsírsejteket nem fogja diéta nélkül eltávolítani, de a fahéjas masszázskrém szebbé teszi a bőröd a kényes területeken.
A fahéjnak tonizáló hatása is van, ezért ápolja, szépíti a bőrt. Nem véletlenül keverik bele krémekbe is.


Hangulatjavító


A kellemes fahéj illat aromaterápiás hatásának köszönhető, hogy javítja a hangulatot. Használj fahéj illatú párologtatót, vagy igyál egy fahéjas cappuccinot vagy teát és máris jobb kedvre derülsz.


Jóból is megárt a sok


A fahéj nagyon finom és nagyon jó hatásai vannak, de belőle is megárt a sok! Nagyobb mennyiség elfogyasztásával olyan anyagok is felhalmozódhatnak a szervezetünkben, mintl a kumain, amely túlzott fogyasztásnál akár gyomor- és májproblémákat is okozhat. 
Az őrölt fahéjban található olajok (eugenol, kumarin) irritálhatják a száj, a gyomor és a belek nyálkahártyáját vagy vérzékenységet okozhatnak. Ezért vigyázz vele, ne használd szórd ész nélkül mindenre, de napi szinten nyugodtan fogyszdd, sőt érdemes is, hiszen sokkal többet segít, mint amennyit árhat.


Neked mi a kedvenc fahéjas ételed?


A cikk megjelent a Peak Girls oldalán is.
.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)