Tavaszi megújulás program: Virág - 7. hét

Az elmúlt héten heti 3x is edzettünk Mimivel. Ez főleg azért is volt jó számomra, mert egy edzés során külön felsőtest/ alsótest bontásban tudtunk dolgozni. A gyakorlatok közti átfedésre Mimi mindig precízen odafigyel.

Az izomtömeg fejlődése nagyjából akkor lehet optimális a számunkra, hogyha hetente 2 alkalommal megeddzük. A szervezetünk mindig regenerálódik és a növekedéssel összefüggő biokémiai folyamatok 2-3 nap után már az alapállapotban lesznek. Általánosságban igaz, hogy egy izomnak hetente 2x szüksége van az ingerlése. Heti egy alkalom lehet nagyon „kemény”, de nem elegendő a kívánt eredmény eléréséhez.

Nem abban kell gondolkodni, hogy nagyon nagy súlyokkal edzünk, és már-már nehezen megy a mozgás, akkor kizárólag abban az esetben jöhet szó a fejlődésről!  Könnyebb edzés végrehajtása során is ugyanúgy ingerelhetjük az izmainkat.  A titok a jól megrendezett edzésprogramban rejlik, amelyet mi is kivitelezünk a gyakorlatban. (Az enyémet Mimi a lehető legjobban állította össze) Sokszor az aznapi „állapotomból” ítélve is mindig meglátja, hogy mikor lehet nagyobb súlyokkal edzeni több ismétlésszámmal. Általában nevetve mondom neki, hogy magamtól biztosan nem kérnék többet a rúdra. J Jobban motivál, hogy valaki ott áll mellettem és olykor hangosan megjegyzi, hogy menni fog még többel is dobjunk rá x kilós tárcsát. J

Tehát azt kell figyelembe vennünk, hogy egyes gyakorlatoknál mit nem mozgattunk át. (Emelésnél a combfeszítő nem lett stimulálva [megjegyzés: a merevlábasnál, a sima deadliftnél igen - Mimi], karból nyomásnál a mell stb..) Lehet 20-30 perceket is egy gyakorlattal tölteni, hogyha az lassú és sokat pihenünk az a sorozatok között.


Konklúzió: reális mindenre gyakran edzeni és variálni az intenzitást, vagy ritkábban keményen megdolgoztatni az izmokat. Az egészben az a legfontosabb, hogy az alap gyakorlatok megmaradjanak és legyen egy elképzelt koncepció! Az alap gyakorlatok alatt a guggolást, húzódzkodást és a nyomást értem.




Bemutatkozásom során említettem, hogy futsalosok-focizom egyesületben (kb. 4-5 éve).

A hétvégi meccsről készültek képek, így most megragadom az alkalmat és egy párat beillesztek a beszámolómba J. Munka és egyéb okokból kifolyólag mostanában keveset tudtam lejárni, edzeni, illetve a hétvégi mérkőzésekre. Előző héten kérdezték tőlem, hogy hányszor járok kondi terembe és hova szeretnék nagyobb vádlikat… Az volt az illető véleménye, hogy a játék során lelassult a mozgásom, labdaátvétel. (Ezt korábban már én is tapasztaltam bármennyire is törekszem kiváló eredményt nyújtani+eljárok futni a jó állóképesség érdekében).  Ismeretei alapján úgy gondolja, hogy az izomzat lassíthatja a mozgást és csak futás, lépcsőzés elegendő lenne számomra. Azóta is motoszkál bennem, hogy ez valóban lehetséges-e, így utánanéztem. Amennyiben izmosak vagyunk és mellette kardio, aerob edzéseket is végzünk, úgy még gyorsabbá válhatunk. 

Téves hipotézis, hogy aki nagyobb izomzattal rendelkezik annak rossz az állóképessége. Vegyük például a sprintereket. Más testfelépítéssel rendelkeznek, mint a hosszútávfutók, mégis sokkal gyorsabbak. Mindezek mellett jelentős izomzattal rendelkeznek. (Ez alsótestre és felsőtestre is egyaránt vonatkozik)

Sebesség-állóképesség fejlesztése
A kiváló állóképesség jelentős előnyt biztosít az ellenfelekkel szemben.  Ehhez a képességhez az intervall edzés a legoptimálisabb. Az intenzív és kevésbé intenzív szakaszoknak kell egymást váltaniuk. A terhelés és a pihenő szakasz intenzitása mindenkinél más és más, ezt egyénileg kell kitapasztalni.


Az első képen egy hosszútávfutó, míg a másodikon egy rövidtávfutó látható ;). Mindenkinek egyéni döntése megítélni mit tart megfelelőnek és mi a célja a testalkatával illetően. Én mindenesetre azt mondom, hogy senki se féljen a testépítést rövidtávfutásokkal kiegészíteni! Minden szempontból a leghatékonyabb, legegészségesebb. Csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát és egyben felgyorsítja az anyagcserét is.