Tavaszi megújulás program: Virág: 4-6. hét



Sziasztok!:) Az elmúlt két hétről fogok beszámolni és ezentúl ígérem, hogy nem fogok elmaradni.

A lelkesedésem nem hagyott alább, sőt minden egyes alkalom után alig várom a következőt.  A teremben elnézve a személyi edzőket, oda látogatókat még jobban motivált vagyok. Fantasztikus érzés naponta tenni az egészségem érdekében és az edzések után rengeteg energiával távozom a teremből :). A gyakorlatok végzése során jó a közérzetem és Mimi bátorító szavai is kellenek ahhoz, hogy a maximumot tudjam kihozni Önmagamból.

Az elmúlt 2 hét során a húzódzkodást kezdtük elsajátítani. Miminek már korábban említettem, hogy régi vágyam ezt teljesíteni.

Egyelőre az alapoktól indultunk, így most erre fogok részletesebben kitérni.

A felsőtest gyakorlatok királyának szokták nevezni, mely a hát minden egyes izmát megdolgoztatja.

A legelső lépések: fölugrunk a rúdra, majd megkapaszkodunk, és lassan eresztjük le magunkat (hajlított könyökkel sokkal könnyebb). Ezt hívjuk negatív szakasznak, amit lassan és egyenletesen kell végeznünk. Amennyiben a saját testsúlyúnkat nehezen bírjuk el, célszerű gyakorolni a szimplán lógást, mely során a lábak szintén elemelkednek a talajtól.

Felsőfogással, vállszélességnél szélesebben kivitelezzük a gyakorlatot úgy, hogy a tenyereink felénk nézzenek. A mozgás elindításánál ügyelnünk kell arra, hogy lapockák összehúzásával kezdődjön. (mintha a vállunkat felfelé húznánk és a könyökök hátrafelé mozognak. - [Megjegyzés (Mimi): ez a döntött törzsűevezéseknél van így, és a vállakat akkor sem fel, hanem inkább hátra húzzuk.] ) Ezáltal nagyobb erőkifejtéssel végezhetjük.)

Figyeljünk arra, hogy ne alkarból húzzuk fel magunkat, így jobban tudunk koncentráltan dolgozni a hátizmokra. A fogások szélességét, módját is lehet változtatni, ezáltal mindig más-más izomrostok kerülnek megdolgozásra.



Rólam sajnos nem készült kép, de internetről letöltöttem Gyuriét (remélem nem bánja :D), mely jól mutatja, hogyan is kell helyesen megvalósítani… Ezt a legvégső esetben lehet alkalmazni, hogyha ott állunk a rúd alatt szomorúan, csalódottan és egy ismétlés sem megy. Ez az eszköz bármely sportboltban beszerezhető. Az „aerobik” szalag nem sokat ér, de közepes erejű akár 50 kilót is segít. A gumiszalag által kivitelezhetővé válik a gyakorlat és a mozgás is megmarad.


A pozitívumokat is kiemeljem: különösen örülök annak, hogy egyre több kilóval tudok szabályosan guggolni, több ismétléssel és a lábaim nem fáradnak el hamar.

Plank művelete során: a legelején még 1 percig bírtam tartani magamat és legutóbb pedig már ment a 2 perc is. :)

A helyes kivitelezése: Fej-nyak-gerinc-lábak egy vonalban helyezkednek el.  A hát nem púpos és a popsit sem szabad kinyomni, hanem meg kell feszíteni! Az alkarunkon kell támaszkodni és a törzsünket stabilon tartani. Kezdőknek elsőre 3x20 mp ajánlott, majd ezt fokozatosan lehet növelni a végletekig. A feladatot nehezíthetjük úgy, hogy közben egyik lábunkat a magasba emeljük. Ez az elvetemültebbeknek főleg ajánlatos!!! :)
        


Forrás:

Oldalfekvésben már kevesebb ideig bírtam, de ezt is csak ajánlani tudom.

Jobb/bal alkarunkra támaszkodjunk a csípőnk megemelésével, majd nyújtsuk ki a lábunkat. A boka-váll között a testünk képezzen egyenes vonalat. A másik kezünket nyugodtan a magasba emelhetjük. (természetesen nem behajlítva.)


Azért is jó ezt hetente többször végezni, mivel nem csak hasizmunkat tudjunk erősíteni, hanem sokkal komplexebb gyakorlat. Rövid időn belül több izomcsoport is kerül megmozgatásra. Pl.: hasizom, hát és derék egyaránt.