Le a "csodadiétákkal"!

Sajnos még mindig ott tartunk, hogy az emberek többsége az idióta "csodadiétáktól" várja a megoldást... ez nem meglepő, hiszen tele van a net (és gondolom a női magazinok is - bár nem igazán olvasok ilyeneket) minden féle pár napos/hetes koplaláson alapuló fogyókúrás étrenddel, és olyan ígéretekkel, hogy ezekkel majd gyorsan 5-10 kg-t fogsz fogyni. Ez utóbbi állítás még igaz is lehet, csakhogy nem éppen zsírból fog ennyit fogyni az ember, na meg ha újra elkezd enni, ennek a többszörösét is visszaszedheti - és azt már zsírból.
Én mindenkit óva intek attól, hogy ilyen diétákkal kínozza magát, s hogy miért csinál hülyeséget az, aki ezt mégis megteszi, azt most a tojásdiéta nevezetű orbitális baromság alapján magyarázom el. Ez egy tipikus koplalós diéta, amihez ráadásul konkrét étrend is van, sőt elég elterjedt is, így ennek példáján nagyon jól tudom szemléltetni, hogy miért nem ajánlottak az ilyen étrendek senkinek. Részletesen kielemeztem az egész diétát, de hogy ne csak rosszat írjak, a végén átalakítom egy értelmes étrenddé. ;)

A tojásdiéta elemzése

Múltkor, mikor étrendeket gyártottam, úgy belejöttem a számolgatásba, hogy végigszámoltam eme "csodálatos" diéta minden napját, hogy bizonyítsam, micsoda koplalást, tápanyaghiányt jelent ez az egész. Nézzük is sorba az egyes napokat: 7 különböző, kicsit eltérő nap van, amit a leírás szerint két héten át kell tartani.
Az ételek tápértékét az USDA tápanyag adatbázisa alapján számoltam ki (hiteles, részletes forrás, ez alapján állítottam össze a saját tápanyagtáblázatomat is, ami alapján dolgozom), illetve néhány készételnél a kalóriabázis.hu-t használtam.

1. nap

  • Reggeli: grapefruit, 3 tojás, kávé
  • Ebéd: 3 tojás, kávé
  • Vacsora: 3 tojás, vegyes saláta, 1 szelet pirítós
Összesen: 957 kcal / 75 g fehérje / 47 g szénhidrát (ebből 7,3 g rost) / 52 g zsír

A grapefruitot minden esetben 200 g-osnak, a tojásokat egyenként 60 g-osnak vettem. A kávé fekete, a vegyes saláta 10 dkg jégsaláta, 10 dkg paprika és 10 dkg paradicsom, a pirítós pedig egy szelet teljes kiőrlésű toast kenyér.

2. nap
  • Reggeli: fél grapefruit, 3 tojás, kávé
  • Ebéd: 3 tojás, tea
  • Vacsora: 1 szelet marhahús sütve, zöldsaláta vagy savanyúkáposzta
Összesen: 697 kcal / 64 g fehérje / 19 g szénhidrát (ebből 5 g rost) / 40 g zsír

A marhahúst egy 75 g-os marhacomb szeletnek vettem, hozzá a köretet pedig 20 dkg savanyúkáposztának.

3. nap
  • Reggeli: grapefruit, 3 tojás, kávé
  • Ebéd: 3 tojás, spenót, paradicsom vagy paradicsomlé
  • Vacsora: fél grillcsirke, paradicsom, uborka
Összesen: 1483 kcal / 148 g fehérje / 55 g szénhidrát (ebből 6 g rost) / 76 g zsír

A paradicsomot mindkét étkezésénél 10 dkg-nak vettem, az uborkát 20 dkg-nak. A spenótot egy adag spenótfőzeléknek.

4. nap
  • Reggeli: grapefruit, 3 tojás, kávé vagy tea
  • Ebéd: 3 tojás, vegyes saláta, grapefruit, kávé
  • Vacsora: 2-3 tojás, túró, 1 szelet pirítós
Összesen: 1215 kcal / 106 g fehérje / 71 g szénhidrát (ebből 10 g rost) / 61 g zsír

A vegyes sali ugyan az, mint korábban, a pirítós szintén. A vacsoránál 3 tojást számoltam és egy egész 250 g-os doboz zsírszegény túrót (mert azt feltételezem, hogy már rohadt éhes az emberkénk :P Ha azt feltételezném, hogy ő bizony koplalni akar, hadd fogyjon gyorsabban (mármint szerinte), akkor még rosszabb lenne a napi bevitel).

5. nap
  • Reggeli: grapefruit, 3 tojás, kávé
  • Ebéd: 1-2 tojás, tea
  • Vacsora: sült hal, vegyes saláta
Összesen: 744 kcal / 78 g fehérje / 32 g szénhidrát (ebből 6 g rost) / 33 g zsír

Ebérde két tojást evett, a vacsi egy 20 dkg-os tilápia szelet (hadd egyen már valami finom halat :P), a saláta meg a szokásos.

6. nap
  • Reggeli: grapefruit, 3 tojás, kávé
  • Ebéd: gyümölcssaláta
  • Vacsora: 1 szelet sült hús, paradicsom, uborka, tea
Összesen: 635 kcal / 44 g fehérje / 58 g szénhidrát (ebből 4 g rost) / 28 g zsír

A gyümölcssaláta 2 adag (200 g összesen) a kalóriabázis alapján, a sült hús a marhaszelet, ami már fentebb is előkerült egyszer, a paradicsom 10 dkg, az ubi 20 dkg.

7. nap
  • Reggeli: grapefruit, 3 tojás, kávé
  • Ebéd: sült csirke, paradicsom, sárgarépa, főtt káposzta
  • Vacsora: zöldségleves, grapefruit, tea
Összesen: 1106 kcal / 93 g fehérje / 88 g szénhidrát (ebből 13 g rost) / 45 g zsír

A sült csirkét ⅓ grillcsirkének tekintettem, a paradicsom továbbra is 10 dkg, a répa szintén, a káposzta 20 dkg. A zöldségleves egy adag a kalóriabázis alapján.

Mi ezzel a baj?


Nos, az egy dolog, hogy már a reggeli is elég érdekesen néz ki, most ettől tekintsünk el és nézzük csak az egyes napokon bevitt kalória- és tápanyagmennyiséget. Mint látható, ez mindenhol brutálisan alacsony (oké, amikor fél grillcsirkét eszik az emberkénk, akkor még elfogadható egy 50 kilós nő esetében - na de ő minek fogyókúrázna??). Sem az energiatartalom, sem a fehérjebevitel nem elegendő ahhoz, hogy az emberi szervezet normálisan működni tudjon. A szénhidrátbevitel is nagyon alacsony, bár az még elfogadható lenne esetleg, ha a zsírbevitel megfelelően magas lenne mellette és nem csak tojássárgájából származna...

Ez a diéta arra "jó", hogy miközben az ember lead pár kilót a koplalásnak "köszönhetően" (elsősorban vízből, aztán izomból, és némi zsírból) sikeresen tönkrevágja az anyagcseréjét. A diéta után újra elkezd enni, a szervezete örül, hogy van tápanyag és a lelassult alapanyagcsere mellett a leadott kilók többszörösét fogja elraktározni az "ínséges időkre". Magyarul hízni fog, jobban, mint korábban. Az ily módon tönkretett anyagcserét helyrehozni nem egyszerű. Szépen, lassan vissza kell építeni a normális tápanyagbevitelt és csak ezután lehet ismét diétába kezdeni, de annak már életmódváltásnak kell lennie, kiegyensúlyozott étrenddel, minden esszenciális tápanyagot biztosítva a szervezet működéséhez.

Miért kevés ez? Mennyit kellene enni?


Nagyon fontos alapszabály az, hogy az alapanyagcsere alá soha nem megyünk! Ez az a kalóriamennyiség, ami mindenképp kell a szervezetünk működéséhez a nap folyamán, akkor is, ha csak fekszünk és semmit nem csinálunk, csak vegetálunk. Ha már megmozdulunk, ennél többre van szükségünk, pláne ha még edzünk is - és miért nem edzenénk? :P

Ez egy 30 éves 165 cm-es, 75 kg-os nő esetében 1550 kcal-t jelent. Tegyük fel, hogy ülőmunkát végez és heti 4 alkalommal edz, tehát közepesen akítvnak számít. Ez azt jelenti, hogy a napi energiaszükséglete 2300 kcal.
Mivel fogyni szeretne, ezt első körben nagyjából 20%-kal kell csökkenteni, tehát 1800-1900 kcal-ás étrenddel kezdhet diétázni. Fontos, hogy bevigyen legalább 2 g fehérjét testsúlykilogrammonként, de akár 3 g-ig is felmehet. Szénhidrátból nőknek kezdéshez 2 g/tskg-ot, (férfinak 3 g/tskg-ot) ajánlanék, a zsírbevitelt pedig ezekhez lehet igazítani.
Most pedig nézzünk egy mintaétrendet számára, amiben eme "szuper" tojásdiéta elemeit is felhasználom, mert van neki egy olyan jó tulajdonsága a sok rossz mellett, hogy igazán szemét kaja nem szerepel benne.

  • Reggeli: 2 tojás, 2 teljes kiőrlésű pirítós, paradicsom (10 dkg), uborka (20 dkg)
  • Tízórai: 40 g zabpehely, 1 adag fehérjeporral, 1 grapefruittal, 20 g mogyoróval
  • Ebéd: 1 szelet sült hús (75 g-os marhacomb szelet), 50 g rizs, vegyes saláta (ld. fenn)
  • Uzsonna: 1 doboz zsírszegény túró (250 g), 20 g mandula
  • Vacsora: sült hal (20 dkg tilápia), 20 dkg savanyú káposzta
  • Edzés után 1 adag fehérje turmix

Összesen: 1799 kcal / 172 g fehérje (ebből 141 g állati, teljes értékű) / 165 g szénhidrát (ebből 27 g rost) / 56 g zsír


.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Még több hasznos tudnivalót találsz az e-bookomban:

Több, mint 60 oldalas tudásanyag az egészséges, tartós fogyás alapjairól. Hogyan kell étrendet tervezni? Milyen edzéssel érhetsz célt leghamarabb? Tények, tévhitek, mítoszok a fitnesz iparból.

LETÖLTÉS + RÉSZLETEK

.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)