Reverse diet - 9. hét


Az előzményeket ITT találod, azt pedig, hogy mi az a reverse diet, ITT.

Péntektől ismét rendesen tartottam az előírt makrotápanyag mennyiséget, nem csak a kalóriát. Igaz, ebben volt egy versenynap is meg a hétvége 2 grillezéssel, de értek már annyira a kajákhoz, hogy ránézésre megbecsüljem a mennyiséget és beírjam MyFitnessPalba. Mondjuk ilyen események 1-2 hetente 1-2x mindig voltak és mindig is működött az étrend a halál pontosság nélkül is. A lényeg a következetesség és hogy összességében jól csináld, nem az, hogy görcsölj rajta, aztán meg feladd a p...ba. Nem a végletek kellenek, hanem a középút. Bővebben a Flexible dieting cikkemben olvashatsz erről, amit ITT találsz.

Na, de nézzük, mi történt a héten?



A súlyom 68 kg körül stagnált. Semmi extra nem volt, igazából az, hogy mit mutatott a mérleg a "víztartalmamon" múlt és a tükör is ezt mutatta: volt mikor pufibbnak éreztem és láttam magam, volt, mikor nem. 😜 Kb. ennyi. Az átlagom 68,1 lett, ez 40 dkg fogyás a múlt héthez képest, szóval helyreállt a rend a rendhagyó hét után. ☺️ Ennek örömére az Avatar Nutrition még több kalóriát adott nekem. 😯 😯 Merthogy a szervezetem alkalmazodott a magas bevitelhez és gyorsul az anyagcserém és kell a kaja. Mondjuk érdekes is, mert az elmúlt 2 napban tökre éhes voltam párszor ennyi zaba mellett. 😯 Szóval valószínű tényleg így van.


A kaja adagom mától. :o




Mik a további célok?

Még az elején volt egy bejegyzésem arról, hogy vajon meddig tartson a reverse diet? Idézzük fel:
- Legalább addig, amíg előtte a szálkásítás tartott. - Ezt vegyük 12 hétnek. E szerint még 3 hét minimum.
- Amíg el nem kezdesz túlzottan hízni, zsírosodni, vagy elérsz egy olyan súlyt, aminél nem akarsz most több lenni. - Nekem ez már majdnem megvan. 68,5 kg-s átlagsúly a max., amit most tartani akarok +/- egy pici.
- Amíg el nem érsz egy olyan kcal mennyiséget, amin jól elvagy és ha később szálkásítani akarsz és elveszel belőle pár 100 kcalt, még mindig jó. - Ez is megvan, bár izgat, hogy mennyi a max., amin még nem leszek disznó 🐷.

A reverse után szintentartásnak kell jönnie, hogy alkalmazkodni tudjon a szervezet az itt elért magasabb kalóriabevitelhez. Erre a javaslat minimum 4 hét, vagy fele annyi idő, mint a reverse volt. Vagy akármeddig, ha épp nincs újabb izomnövelési vagy szálkásítási célod...
Nekem mindegyik van, de egyszerre nem megy (ill. picit mehet, pont a szintentartás alatt, de látványosan nem).
A lényeg, hogy akkor hagyom abba a reverse-t és váltok szintentartásra, amikor a heti átlag súlyom eléri a 68,5 kg-t (volt ennyi múlt héten, de az pont a kilengések után, nem a makrók tartása mellett volt és ugye mostanra normalizálódott). Most ehhez kötöm, mert a következő hónapokban súlycsoportos versenyeken szeretnék indulni, így ezt kordában kell tartanom.

Aztán meglátom milyen a szintentartás, ha jó, és esetleg lassan zsír menne le és izom fel és a súlycsoportokat sem veszélyezteti semmi, akkor még az is lehet, hogy év végéig meg még annál is tovább maradok így, de valószínűbb, hogy október-november folyamán csinálok egy lightos szálkásítást, úgy 8, max. 10 hétig. December elejétől meg 100%, hogy újra reverse, mert karácsony körül újra 3000 kalórián akarok lenni. 🤣
Nagy vonalakban ezek a célok, meglátjuk, hogy alakul.


Jövő héten jelentkezem a további fejleményekkel. Ma megint versenyem lesz. 😱😁