Alig eszem, mégsem fogyok!


Hányszor hallottam már ezt! Sokan állítják, alig esznek valamit, mégsem megy a fogyás, sőt talán híznak is. Cikkemben ennek okairól és a probléma megoldásáról írok.

Két csoportba sorolhatjuk azokat az embereket, akik „alig esznek és nem fogynak”:
- Akik csak azt hiszik, hogy keveset esznek.
- Akiknek lelassult az anyagcseréjük és emiatt nagyon alacsony a kalóriaigényük.

A probléma gyökere tehát ez a kétféle eset lehet. Előbbi jóval gyakoribb és egyszerűbb is rá a megoldás, így először arról írok részletesebben.1. Csak hiszed, hogy alig eszel!

Az emberek nagy részének fogalma nincs arról, hogy valójában mennyit eszik. Pláne, ha nem rendszeresek az étkezései és nem maga készíti az ételeit. Csak néhány példa: „Csak egy salátát ettem ebédre.” – Igen ám, de lehet, hogy az a csirke-, vagy tonhalsaláta tele volt zsíros szósszal, netán sajttal is, amelyek jól megdobták a kalóriatartalmát. Akár 600-700 kcal is lehet egy ilyen saliban. Vagy mondjuk „Uzsonnára zabszeletet ettem.” – Megmondom őszintén én is imádom őket, de tudni kell, hogy egy-egy ilyen kb. 500 kalóriát tartalmaz sok cukor és zsír mellett. Jó választás edzés vagy valamilyen verseny, hosszú túra előtt/közben, de egy fogyni vágyónak köztes étkezésre nem igazán. Csak egy 100 g-os szelet, nem telít sokáig, 1-2 óra múlva éhes leszel utána és alig marad valami a napi kalóriakeretedből.
Ez csupán két példa, de még hosszan lehetne sorolni a sok nagyon „lightosnak tűnő, de mégsem az” kategóriába tartozó ételt.
Aztán ott vannak a folyékony kalóriák! Lehet, hogy alig eszel, de mondjuk megiszol pár pohár gyümölcslevet. A cukros üdítőket már kerülöd, mert tudod, hogy az nem jó, iszol helyette 100%-os gyümölcslevet. Lehet, hogy egészséges, de attól még kb. ugyan annyi cukor és kalória van benne, mint egy pohár Colában. Aztán ott vannak az oly népszerű smoothie-k és egyéb turmixok. Egy pohárba brutális mennyiségű kalóriát bele lehet turmixolni. Ez jól jön, ha tömeget növelsz és nem akarod egész nap csirke-rizzsel tömni a fejed, de ha fogyni szeretnél, egyáltalán nem biztos, hogy az a legjobb, ha folyékony táplálékot viszel be. Ezek nem telítenek, maximum rövid ideig és éhezni fogsz.
Még valami: én amikor étrendet készítek, mindig rákérdezek az illető kávézási szokásaira. Nem, egyáltalán nem a koffein miatt, hanem mert sokan azt a napi x kávét 2-3 dl tejjel isszák. Na most, 2 dl 1,5%-os tej 88 kcal, 6 g fehérje, 9.4 g szénhidrát és 3 g zsír. Ebből mondjuk 3 adag már kiteszi egy kisebb étkezés tápanyagtartalmát. Szóval lehet, hogy alig ettél, de össze-vissza ittál és az bizony nem volt kalóriamentes! Nagyon egyszerű ilyenek miatt túl sok kalóriát bevinni.

Mi a megoldás?

Táplálkozási naplót kell írni. Pontosan fel kell jegyezned, mit, mikor, mennyit ettél és ittál. És ebbe tényleg bele kell, hogy kerüljön minden! Az is, ha reggeli és ebéd között megettél 1 almát, vagy belekóstoltál valami csokiba, mogyiba. Minden falatot és minden italt, kávét, turmixot fel kell, hogy írj. Meg fogsz döbbenni, ha látod, hogy valójában mennyi az az „alig evés”! Sokan csak a reggelit, ebédet, vacsorát veszik étkezsének, azt hogy közte nassolnak, nem. Úgy gondolják, napi 2-3x esznek csak, holott van az 5-6 is.
A táplálkozási napló írás haladó verziója, ha rögtön egy tápanyag számláló programba írod be az elfogyasztott ételeket, italokat. Rögtön ki fog derülni, ha túl sokat eszel.
2. Lelassult az anyagcseréd

Ha valóban alig eszel és nem fogysz, annak az oka a lassú alapanyagcsere. Ez azt jelenti, hogy alapjáraton kevesebb kalóriát éget a szervezeted, mint kellene. Ezt sok esetben a pajzsmirigy alulműködése okozza, aminek több oka lehet, de az egyik az pont a túlzásba vitt diétázás.
Ha ugyanis huzamosabb ideig drasztikus tápanyagmegvonás alatt vagy, a szervezeted tartalékolni fog és egyre kevesebbel is beéri majd. Alkalmazkodni fog a kevés kalóriához és ha többet eszel, hízni fogsz. Ezért nagyon veszélyes, amikor sok lány 1000-1200, vagy még kevesebb kalóriás étrendekkel próbál fogyni, holott ennek közel a duplájára lenne szükségük.

Mi a megoldás?

Ha korábban sokat diétáztál, alapanyagcsere alatti kalóriabevitellel koplaltál, akkor a reverse diet, azaz a „fordított diéta” a megoldás. Ez azt jelenti, hogy szépen lassan hétről hétre növelni kell a tápanyagbevitelt, így az anyagcsere újraéled és később már sokkal ésszerűbb diétával is tudni fogsz fogyni. Ehhez persze nagy türelemre és kitartásra van szükség, de megéri.
Ha nincs ilyen koplalós-diétás múltad, mégsem tudsz fogyni alacsony kalóriabevitel mellett sem, akkor ki kell, hogy vizsgáltasd mi okozza ezt és elsősorban a pajzsmirigy alulműködésére lehet gyanakodni.


Összességében tehát ha azt tapasztalod, hogy alig eszel, mégsem fogysz, két dolog állhat a háttérben. Vagy tényleg alig eszel már hosszú ideje, hónapok, évek óta minden féle drasztikus diétával próbálkozol és átmenetileg tönkretetted az anyagcseréd, vagy, amire nagyobb esély van: csak te képzeled azt, hogy alig eszel. Ha nem számolod a makrotápanyagokat és a kalóriákat, akkor minden bizonnyal ez utóbbi csoportba tartozol és a megoldás nagyon egyszerű: el kell kezdeni tudatosabban odafigyelni az étkezésedre.


Források:
Coles, Katie MS, RD, CPT: The Ultimate Gudie to Reverse Dieting

Dr. K Weight Loss Clinic: “I Eat Nothing and I Still Can’t Lose Weight”

Juhaeri Stevens J Chambless LE Tyroler HA Harp J Jones D Arnett D (2001) Weight change among self-reported dieters and non-dieters in white and African American men and women Eur J Epidemiol 17 917 –

Mattes, RD, Beverages and positive energy balance: the menace is the medium, Int Journ Obes, 30, S60-S65, 2006, Department of Foods and Nutrition, Purdue University, West Lafayette, IN, USA


Parker, Steve M.D: I Hardly Eat Anything and I Still Can’t Lose Weight!, Diabetes Daily

Weigle DS, Sande KJ, Iverius PH, Monsen ER, Brunzell JD. Weight loss leads to  a marked decrease in nonresting energy expenditure in ambulatory human subjects.  Metabolism. 1988 Oct;37(10):930-6. PubMed PMID: 3173112.A cikket a Peak odalára írtam.
.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Még több hasznos tudnivalót találsz az e-bookomban:

Több, mint 60 oldalas tudásanyag az egészséges, tartós fogyás alapjairól. Hogyan kell étrendet tervezni? Milyen edzéssel érhetsz célt leghamarabb? Tények, tévhitek, mítoszok a fitnesz iparból.

LETÖLTÉS + RÉSZLETEK

.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)