2015. november 11., szerda

Szójajoghurtos salátaöntet


Ezt a receptet még évekkel ez előtt találtam ki, teljesen véletlenül, amikor szójajoghurttal kísérletezgettem a konyhában, mert hát azt is ki kellett próbálnom. ☺ Önmagában nem különösebben ízlett, de ez a salátaöntet vele az igazi. Kicsit majonézes jellegű, de annál jóval lágyabb ízű és jóval alacsonyabb a zsír- és kalóriatartalma is.
Nagyon finomak tudnak lenni a készen kapható salátaöntetek, azonban azok általában tele vannak minden féle olyan adalékanyaggal, amire semmi szükséged nincs. Oké, néha becsúszhatnak, de érdemes az esetek többségében magadnak, házilag készíteni ilyesmiket. Íme, egy példa, amit legközelebb kipróbálhatsz:

HOZZÁVALÓK

(1 adag)

100 g szójajoghurt
5 ml lenmag-, dió-, vagy mogyoróolaj
1 kiskanál mustár
1 főtt tojás sárgája

bors
fokhagyma
zöldfűszerek ízlés szerint, pl. petrezselyem, metélőhagyma


ELKÉSZÍTÉS


A tojássárgáját törd össze villával, majd keverd hozzá az összes többi hozzávalót. Hagyd pár órát a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek, a salátába csak tálaláskor keverd bele.

Én nagyon szeretem tofu-jégsaláta-vegyes salátamix + teljes kiőrlésű tészta keverékén, vagy ugyan ez csirkemell kockákkal és főtt brokkoli rózsákkal kiegészítve. Az öntethez felhasznált tojás fehérje részét is a saliba szoktam kockázni.

Jó étvágyat!



A receptet a Peak oldalára írtam.