Kacsamell párolt káposztával

A diétás étkezés húsok terén sokszor leszűkül a csirkemellre, esetleg pulykamellre, pedig annyi más finom alternatíva van! Tény, hogy valamelyik picit zsírosabb, ahogy a kacsamell is, csakhogy az egészséges táplálkozás nem egyenlő a zsírmentes étkezéssel. Ráadásul a kacsazsír zsírsavösszetétele nagyon kedvező, ugyanis alacsonyabb a telített-, magasabb az egyszeresen telítetlen zsírsav tartalma, mint sok más állati zsiradéknak. Emellett még jó íze is van. Nem véletlenül drága alapanyag, többe kerül, mint a szeretett kókuszzsírunk.
Ehhez a finom, igazi őszies-télies, mondhatni ünnepi ételhez a kacsamell filét saját zsírjában – tehát hozzáadott zsiradék nélkül (!) – készítettem el, majd lila káposztát pároltam és egy kevés krumplit hozzá. Ez utóbbi szénhidrátszegény étrendben elhagyható, csak a káposztával is remek.


HOZZÁVALÓK

(2 adaghoz)

2 fél bőrös kacsamellfilé
2 kisebb, vagy 1 nagyobb fej lilakáposzta (500-600 g)
1 fej lilahagyma
2 db burgonya
1 ek. ecet
kevés víz
só, bors

ELKÉSZÍTÉS


A kacsamellről húzd le a bőrét, majd tedd fel egy serpenyőbe sülni: a zsír kisül belőle, ebben fogjuk elkészíteni a húst és a zöldségeket is.
A húst vágd kis szeletkékre, vagy csíkokra és fedő alatt süsd-főzd puhára. Ha kell, kis vizet adj hozzá, majd sózd, borsozd ízlés szerint.

A kisült zsírból 1 ek-nyit tegyél egy nagyobb fazékba, majd pirítsd meg benne a felszeletelt hagymát.
A káposztát szeld fel vékonyan, majd add hozzá a hagymához, sózd meg, önts rá egy kis vízben felhígított ecetet (kb. 1 ek-nyit, attól függően, mennyire erős). Lassú tűzön párold.
Ha készítesz sültkrumplit is köretnek, akkor a húst vedd ki a serpenyőből, majd a megmaradt kevés zsiradékban tudod készre sütni a karikrára vágott burgonyát.

Frissen, forrón tálald!
Jó étvágyat!



EXTRA VERZIÓ

Most a káposztába egy kis alma is került: meghámozva, pici kockákra vágva a káposztával együtt tettem a fazékba.
A "rendes" krumpli mellé pedig édesburgonyát is sütöttem. Máris mennyivel színesebb. :D


Még több hasonló receptet találsz az e-bookomban!