FitnessBlogger program: Eszti - összefoglaló a 12 hétről

Hát meg kell hagyni, elszaladt ez a 12 hét, pedig nagyon tartalmasan telt el. Rengeteg minden történt. Sosem felejtem el, amikor jelentkeztem, mennyire izgultam, hogy vajon beférek-e, nagyon szerettem volna bekerülni, úgyhogy amikor Mimi megírta, hogy mehetek, majd kiugrottam a bőrömből.

Megbeszéltünk egy időpontot és elindult a történet. Elmondtam, hogy hogyan és mi volt korábban, azt is, hogy melyek azok a dolgok, melyekkel nem tudtam eredményre jutni mind táplálkozás, mind edzés terén. A célom elsősorban az erőnlétem és az edzéseim hatékonyságának növelése volt. Mindkettő sikerült, méghozzá nagyon jól.

Mimi hihetetlen sokat segített, megtanultam helyesen bemelegíteni, nyújtani. Kiderült, hogy ha különböző kombinációkba rendezve végzem a gyakorlatokat – biszett, triszett -, akkor rövidebb idő alatt eleve többet tudok csinálni, az edzések előrehaladásával pedig látványosan nőttek a mennyiségek, mind a gyakorlatok száma, mind a súlyok. Amikor növeltük a súlyokat, az bizony néha nagyon kemény volt, olyankor az első alkalomnál úgy éreztem, hogy ez teljesíthetetlen, néhány edzés múlva pedig már rutinszerűen tudtam dolgozni vele. Nem szabad elkeseredni, ha valami nem megy egyszerre nagyon jól, csak idő és munka kérdése.

Alapvetően nem méricskéltem sokat magam, a program előtt mértem le a combom, mert nagyon nem voltam megelégedve vele, akkor 56 cm volt. Aztán a program utolsó előtti hetén, csak úgy kíváncsiságból centit ragadtam. 50 cm – ez nagyon pozitív meglepetés volt, ezzel egy számomra korábban megoldhatatlannak tűnő probléma vált megoldhatóvá.

Nagyon megszerettem a súlyzós edzést. Sokan szeretnek közben zenét hallgatni, én nem. Maximálisan arra szeretek koncentrálni, amit csinálok, hogy pontosan kivitelezzem a gyakorlatot, a pihenőidőt is figyelem, hogy ne legyen kevés, ne legyen sok – elég maximalista vagyok, és nem vesztegetem az időt. Ez az otthoni edzésekre még inkább igaz és talán ebben volt igazán jól mérhető és látható egy hatalmas fejlődés a kezdetekhez mérten, ugyanannyi idő alatt közel háromszoros mennyiségig sikerült eljutni – nem állítom, hogy nem lihegek és nem vörös a fejem edzés közben, de hát a komfortzónás edzés nem vezet látványos eredményhez.☺

Abban is hatalmas segítséget kaptam, hogy az étkezést hogyan alakítsam, mivel az addigi diétám igencsak alacsony kalóriamennyiségű volt, ezért fokozatosan emeltük. Mivel közben szépen lassan fejlődött az állóképességem, egyre több feladattal küzdöttem meg egységnyi idő alatt, ezért nem szedtem fel súlyt. 50 kg-val kezdtünk és annyi is maradtam, pedig sokkal többet eszem – természetesen egészséges ételeket (zöldség, gyümölcs, hal, szárnyasok, teljes kiőrlésű - vagy zablisztből készült süteményeket, a pékárut magam sütöm otthon). Megfogadtam, hogy igyekszem minél több még sosem kóstolt zöldséget és gyümölcsöt kipróbálni, szinte minden hétre jutott újdonság. A halas napokat nem minden héten sikerült tartani, de nem sokszor maradt ki.

A program alatt az összes – heti négy – edzést sikerült teljesíteni, ennek nagyon örülök, mert azt tényleg nagyon akartam, hogy egy se maradjon ki. Mindenképpen érdemes volt jelentkeznem, úgy érzem, sokat tanultam: mind az étkezésről, mind az edzésről és nem utolsó sorban saját magamról is. 

Mindenre képesek vagyunk, amiről ezt el tudjuk hinni! ☺