Vajon hová tűnik a zsír, amikor fogysz?


Érdekes kérdés, amit sok szakember sem tud pontosan megválaszolni, nemhogy az “átlagember”, aki sok esetben még az olyan legendáknak hisz, miszerint a zsír izommá alakítható. Nos, aki már nem teljesen kezdő az edzés és alakformálás terén, bizonyára tudja, hogy ez egy óriási tévhit, hiszen két különböző szövetről van szó, ami teljesen eltérő tulajdonságú sejtekből épül fel. Lépjünk is túl ezen és nézzük, vajon mi lesz a zsírral, amit leadsz?


A kérdésben érintett szakemberek, úgy mint orvosok, dietetikusok, edzők általában úgy tudják, hogy súlyvesztéskor a testzsír energiává, vagy hővé alakul. Ez azonban nem így van: egy friss ausztrál kutatás során megállapították, hogy a zsírtömeg nagy részét széndioxid formájában kilélegezzük, tehát a levegőbe kerül.

Az UNSW School of Biotechnology and Biomolecular Sciences kutatói tanulmányukat a British Medical Journal folyóiratban tették közzé és megállapították, hogy 10 kg zsír leadásához 29 kg oxigén belégzésére van szükség, és a zsírégetés, mint anyagcsere-folyamat eredménye 28 kg széndioxid és 11 kg víz.


A tanulmány fő szerzője, Ruben Meerman egyébként egy saját élmény kapcsán kezdett a kutatásba. 2013-ban sikeresen leadott 15 kg-t és kíváncsi volt rá, hogy vajon hová tűnnek ilyenkor ezek a kilók.

A kutatás igazi hiánypótló volt, hiszen valljuk be, nem sokunk tudta volna megmondani a választ. Bevallom, én sem, mint ahogyan a felmérés elején megkérdezett 150 orvos, dietetikus és személyi edző sem. 50%-uk azt a választ adta, hogy a zsírból energia, vagy hő termelődik, míg voltak olyanok is, akik úgy gondolták, hogy az ürülékkel távozik, mások pedig a közismert “a zsír izommá alakítható” tévhitet vélték igaznak. Én valószínűleg azt mondtam volna, hogy energiává alakul, azonban ez, ahogy Meerman is mondja, nem összeegyeztethető a tömegmegmaradás törvényével. A leadott kilók ugyanis nem vesznek el: ha nyomonkövetjük 10 kg zsír atomjainak útját, kiderül, hogy ebből 8,4 kg széndioxidéként a kilégzéssel távozik, a maradék 1,6 kg pedig vízzé válik, ami a különböző testnedveink formájában hagyja el szervezetünket. Részben és azért eléggé sarkítva, de igaz a mondás, hogy az izzadás a zsír sírása.



A tanulmány közzététele után persze felmerült néhány érdekes kérdés a témával kapcsolatban. Az egyik ilyen az volt, hogy vajon ha a zsír a kilégzéssel távozik, akkor fogyhatunk-e azzal, hogy pusztán többször lélegzünk? A válasz: nem. A fokozott légzés nem jelenti azt, hogy automatikusan a zsíranyagcsere melléktermékeit  fogjuk kilélegezni.

Zsírt veszteni tehát továbbra is csak helyes táplálkozással lehet eredményesen, de most már tudjuk, hogy hová tűnnek a leadott zsírpárnáink. ☺

A cikket a Peak Girls oldalára írtam.


.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Még több hasznos tudnivalót találsz az e-bookomban:


Több, mint 60 oldalas tudásanyag az egészséges, tartós fogyás alapjairól. Hogyan kell étrendet tervezni? Milyen edzéssel érhetsz célt leghamarabb? Tények, tévhitek, mítoszok a fitnesz iparból.

LETÖLTÉS + RÉSZLETEK

.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)