Egészségesen táplálkozol, mégis hízol?

Íme, 8 lehetséges ok – és a megoldás!



Úgy gondolod, mindent megteszel a célod érdekében, egészségesen eszel, mégsincs eredmény? Ez könnyen előfordulhat, és igazából egyetlen oka van: a pozitív energiamérleg, azaz hogy többet eszel, mint amennyi kalóriát felhasznál a szervezeted. Ennyire egyszerű. Ez akkor is így van, ha csak csirkemellen, rizsen meg brokkolin élsz és akkor is ha csak bio zöldségeket-gyümölcsöket, tanyasi csirkét, egészséges olajos magvakat és teljeskiőrlésű gabonákat eszel.
Szinte bármiből túl tudja magát enni az ember, tehát ha egészségesen eszel, de hízol, akkor bizony ez az oka.

A probléma megoldására van 8 tippem, amelyek segíteni fognak abban, hogy ne csak egészséges légy, de fogyni is tudj.


1. Nem csak a minőség, a mennyiség is számít!


Sőt, fogyás szempontjából a mennyiség az, ami a leginkább számít. Egészség szempontjából nem, de az más kérdés.
Ahogy a bevezetőben is említettem, egészséges ételekből is könnyen túl tudjuk magunkat enni. Attól még, hogy valamire azt mondják, hogy egészséges, nem jelenti azt, hogy nincs az a mennyiség, ami már rossz nekünk. Ott vannak például az olajos magvak, mint pl. a dió vagy a mandula. Nagyon hazsnosak, jó zsírokat tartalmaznak, de 100 g kb. 600 kcal-t tartalmaz… annyit, mint egy főétkezés. És nem hiszem, hogy bárkinek is pár marék mag lenne az ebédje.
Aztán ott vannak a folyékony kalóriák, pl. a manapság oly népszerű smoothie-k. Egy pohárba simán beleturmixolsz 1 banánt, 1 almát, 1 narancsot, egy csésze áfonyát meg egy doboz joghurtot, vagy még több mindent. Ez szép és jó, tele van vitaminnal, na de ez csak egy ital és máris olyan, mintha egy egész gyümölcstálat megettél volna!

Teljes cikk és még több hasonló fotó ITT.
Érdemes megnézni.

"Jaj, én csak salit eszek." ... Aha, a burgerrel jobban jársz. :P


Tipp.: Írj táplálkozási naplót 3 napig vagy akár 1 hétig, ahova mindent jegyezz fel, de tényleg mindent, amit megeszel és –iszol. A mennyiségeket is, hiszen most az a lényeg, hogy kiderítsd miből eszel túl sokat. A legjobb, ha rögtön egy kalória- és tápanyagszámoló applikációba (pl. MyFitnesspal) írod be az étkezéseidet.
Ha nem érsz rá a nap folyamán számolgatni meg írogatni, csak készíts egy-egy fotót a telefonoddal mindenről, amit megeszel és megiszol és majd a nap végén vagy a hétvégén, amikor lesz időd, összeírod a képek alapján az étrendet.


2. Ne siess az evéssel és ne hagyj ki étkezéseket!

Az oka nagyon egyszerű: ha gyorsan eszel, hajlamos vagy többet enni, mint kellene, mert észre sem veszed közben, hogy már tele vagy. Csak utólag kapcsol az agyad és veszed észre a teltségérzetet.
Ha kihagysz étkezést, sok idő telik el a következőig és sokkal éhesebb leszel, így többet fogsz enni.


3. Pörgesd fel az anyagcseréd!


Ehhez a legjobb módszer a mozgás! Napi egy óra testmozgásra akkor is szükséged van, ha egészségesen táplálkozol! Ez nem azt jelenti, hogy minden nap edzeni kell, a gyaloglás is megteszi. Próbálj naponta 10000 lépést megtenni. Ennek mérésére az összes aktivitásmérő karkötő és óra alkalmas, a legegyszerűbbek is, de okostelefonra is számos applikáció létezik.


4. Keresd a hormonális egyensúlyt!


Néha ellenünk dolgozik a testünk a legnagyobb erősfeszítéseink ellenére is. Ha hajlamos vagy hormonális problémákra, vagy a családodban többször előfordultak olyanok, mint a pajzsmirigyalul- vagy túlműködés, a PCOS, vagy a menopauza érint, érdemes megvizsgáltatni a hormonszintjeidet. Sokszor a hormonális egyensúlytalanság az, ami gátol a zsírvesztésben, netán még hízhatsz is miatta.



5. Rendben van az emésztésed?


Bármilyen meglepő is, a beleinkben élő baktériumoknak is hatása lehet a testsúlyunkra! Ugyanis sokminden befolyásolja az állapotukat, pl. az antibiotikumok használata és az is, hogy mit eszünk. Ha felborul az egyensúlyuk az nem csak az emésztésünknek rossz, de ez által az anyagcserénknek és az egészségünknek is. Fogyassz tehát pre- és probiotikumokat, főleg akkor, ha antibiotikum kúrán vagy túl.


6. Aludj jól és eleget!


Sokan nem is gondolnák, de a pihentető és kielégítő hosszúságú alvás épp olyan fontos, mint a táplálkozás! Ha kiszáradt szájjal, fájó fejjel, vagy fáradtan ébredsz még 7-8 óra alvás után is, akkor az alvásminőséggel van probléma.
Kutatások kimutatták (és a tapasztalat is azt mutatja), hogy azok, akik nem érzik kipihentnek magukat, sokkal inkább kívánják az ételeket, főleg azokat, amelyek magas kalória- és szénhidráttartalmúak.
Az első lépés a jó alvás felé: a hálószobád legyen sötét, csendes, hűvös, ne legyen ott semmi, ami zavar a pihenésben.


7. Vizsgáld felül a gyógyszereid!


Vannak olyan gyógyszerek is, amelyek hozzájárulhatnak a hízáshoz. Ha gyógyszereket szedsz, konzultálj az orvosoddal arról, hogy melyek lehetnek azok, amelyek meggátolnak a súlytartásban/fogyásban és változtassatok rajtuk, ha lehetséges. Ha ez nem megoldható, akkor nincs más választás, szigorúbban oda kell, hogy figyelj az étrendedre és a testmozgásra, hogy ellensúlyozd a gyógyszer mellékhatásait.
Ilyen gyógyszerek lehetnek a különféle szteroidok (nem a doppingszerekre, hanem pl. gyulladáscsökkentőkre gondolok), a cukorbetegség kezelésére használt különféle gyógyszerek, hormonkésztmények.


8. Csökkentsd a stresszt!


Ebben a rohanó világban nem csoda, hogy mindenki stresszes. Sajnos a kortizol és a többi stresszhormon folyamatos kibocsátása nincs jó hatással az egészségünkre: magas vérnyomást, szapora szívverést, magas vércukorszintet okoznak és hozzájárulnak a zsigeri zsír felhalmozódásához.
A rendszeres sport, a jó alvás és a relaxáció sokat segít a stresszkezelésben. Amikor érzed, hogy nő a stress szinted, igyekezz mélyen, lassan lélegezni. A relaxáció pedig segít csökkenteni a vérnyomást, a pulzusszámot, csökkenteni a gyulladást, erősíti az immunrendszert és hozzájárul a jó közérzethez.


Ne feledd, a fogyáshoz idő kell, figyelem, fegyelem és türelem. Ha minden nap teszel a célodért, el fogod érni!


Forrás:

Mourao DM, Bressan J, Campbell WW, Mattes RD. Effects of food form on appetite and energy intake in lean and obese young adults. International Journal of Obesity. 2007 Nov (11):1688-95. Purdue University, West Lafayette, IN, USA.

Mattes, RD, Beverages and positive energy balance: the menace is the medium, Int Journ Obes, 30, S60-S65, 2006, Department of Foods and Nutrition, Purdue University, West Lafayette, IN, USA

Weiss M.D., Danielle : 8 Reasons You May Be Gaining Weight Even If You’re Eating Healthy


A cikket a Peak oldalára írtam.
.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Még több hasznos tudnivalót találsz az e-bookomban:

Több, mint 60 oldalas tudásanyag az egészséges, tartós fogyás alapjairól. Hogyan kell étrendet tervezni? Milyen edzéssel érhetsz célt leghamarabb? Tények, tévhitek, mítoszok a fitnesz iparból.

LETÖLTÉS + RÉSZLETEK

.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)