Mit egyek, ha fogyni akarok??


Mi egyek, ha fogyni akarok? Az jó, ha reggelire zabot ettem joghurttal, ebédre meg csirkét salátával? Tudsz valami jó diétát? Ehetek ebédre rizst? ... és még sorolhatnám...
Olyan kérdések ezek, amiket számtalanszor megapok és nincs rájuk egyértelmű válasz. Főleg nem egyszerű, rövid válasz.

Rengeteg cikket írtam már étrend témában, amelyekből megkapod a választ az ilyen jellegű kérdéseidre, most ezeket gyűjtöttem össze, hogy ne kelljen keresgélned.


Nem az a fő kérdés, hogy MIT eszel, hanem hogy MENNYIT!


Nincs olyan étel, ami "fogyaszt". Az ennivalóknak tápanyag- és energiatartalmuk van, van amelyiknek több, van amelyiknek kevesebb. A szervezetednek meg van egy bizonyos energiaigénye. Ha annyit eszel, amennyi ez az igény, akkor egyensúlyban leszel, súlyt tartasz. Ha többet, akkor hízol, ha kevesebbet, akkor fogysz. Ennyi. Semmi több.

Bővebben:


" (...) minden, hangsúlyozom, minden étrend az energiamérleg miatt működik. Ha fogyni szeretnél, kevesebb, ha tömeget növelni több, ha meg súlyt tartani, akkor pont annyi energiát kell bevinned, amennyit eléget a szervezeted egy nap során.
Fogyáshoz kalóriadeficit kell és minden diéta, ami működik, az azért működik, mert azt betartva létrejön ez a negatív energiamérleg. Hogy ez azért történik, mert egy csomó mindent száműzöl az étrendedből, vagy arra figyelsz, hogy kis adagokat egyél, vagy valami más szabályrendszert követsz, teljesen mindegy.

A kalóriákat a különböző makrotápanyagok, azaz a fehérje, szénhidrát és zsír adják. Fontos, hogy egyiket sem szabad kizárni, mert kellenek a szervezet megfelelő működéséhez. Sok diétában ez már nem valósul meg, ezért nem lehet velük egészségesen fogyni és több a káruk, mint a hasznuk."



Konkrétan miket egyél?


Ezekben a cikkekben találod a választ:

Hányszor egyél?



Ha fogyásról van szó, az esetek többségében a diéta egyik alapvető szabálya az szokott lenni, hogy sokszor kell keveset enni. A magyarázat általában az, hogy így az anyagcsere gyorsabb lesz, ellenben, ha kihagysz étkezést, akkor éhezel és emiatt lelassul a metabolizmus és a szervezeted raktározó üzemmódba kapcsol.
Ez viszont csak egy feltételezés, ami nincs tudományosan alátámasztva, bár logikusnak tűnhet.

Folytatás:

Vannak-e tiltott ételek?


Egy csomó diéta alapja, hogy tiltanak bizonyos élelmiszereket, vagy élelmiszer csoportokat. Pl. a cukrot, a lisztet, a tejtermékeket, a gyümölcsöket... ezzel, hogy egy csomó mindent tilos, azt érik el, hogy szegény diétázó már azt sem tudja, mit egyen, így persze először kevesebbet fog enni, mint korábban, így kalóriadeficitet hoz létre és fogyni fog. Aztán bekövetkezhet az, hogy a megengedett ételeket viszont túlzásba viszi és a túl sok sajnos semmiből sem jó. És nem hogy fogyni nem fog, simán hízhat is.

Egy nagyon hasznos cikk a témában:

Diétás mítoszok


Fentebb is volt már szó egy csomó tévhitről, de van még egy cikkem, amiben 5 nagyon gyakran előforduló mítoszt gyűjtöttem össze. Pl. azt, hogy lehet-e este 6 után enni?!


.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Még több hasznos tudnivalót találsz az e-bookomban:

Több, mint 60 oldalas tudásanyag az egészséges, tartós fogyás alapjairól. Hogyan kell étrendet tervezni? Milyen edzéssel érhetsz célt leghamarabb? Tények, tévhitek, mítoszok a fitnesz iparból.

LETÖLTÉS + RÉSZLETEK


.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)