Tavaszi ételek


Tavaly nyáron kezdtem ezt a cikksorozatot a nyári szezonális zöldségekkel, nyümölcsökkel, majd folytattam az őszi termésekkel, és a téli ételekkel. Most, hogy megérkezett a március, teljessé teszem a sorozatot.
Tavasszal még szezonálisnak számítanak a télen eltárolt termések, de ahogy ébred a természet, egyre több friss zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre. Igaz, hogy a boltokban szinte mindig minden beszerezhető, de a legjobb akkor is a friss terméseket enni.
A cikkben összefoglaltam, hogy melyik hónapban mely zöldségek és gyümölcsök közül válogathatunk és mellékeltem a kapcsolódó receptjeimet is, hogy ötleteket adjak a felhasználásukra.

Gyümölcsök



Tavasz elején már csak a tavalyi almatermés az, ami eláll, ezen kívül maradnak a lekvárok, befőttek, szörpök, aszalványok és a fagyasztóba eltett gyümölcsök.
Májusban viszont végre megjelennek a korai gyümölcsök, mint az eper, a cseresznye, aztán lassacskán jön a málna, meggy, egres, ribizli... sok-sok édes és savanykás piros bogyó.
Ezeket lehet enni frissen a fáról, vagy zabkásába, túrókrémbe keverni és sokféle egészséges süti is készülhet belőlük. Alább jó sok recept közül válogathattok.
Ha sok termés van otthon, érdemes lefagyasztani kis dobozkákba télire.


Kapcsolódó receptjeim:


Zöldségek




Tavasz elején zöldségekből is csak a télen eltárolhatók állnak rendelkezésünkre, mint szezonális zöldségek, persze itt is válogathatunk fagyasztottak, konzervek és savanyúságok közül is. Később egyre több friss termés jelenik meg, a fűszernövények pedig a konyhában is nevelhetők. Meg kell még említeni a manapság nagyon felkapott medvehagymát, ami elég hamar megjelenik az erdőkben.

Kapcsolódó receptjeim:


A cikkhez a Nyitottkert.hu-ról gyűjtöttem ki a zöldségek és gyümölcsök listáját.
Tavasszal jön a cikksorozat befejező része.
.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)