Segítség! Miért mutat többet a mérleg, mióta edzek?


Mióta elkezdtél edzeni, ahelyett, hogy fogynál, nem változik a súlyod, sőt, többet mutat a mérleg, mint kezdetben? Ne aggódj, nem vagy egyedül, ez elég gyakori jelenség, akkor is, ha egyébként mindent jól csinálsz.
Ha a ruháidon érzed, hogy vékonyabb vagy, a tükör is mutatja a változást, esetleg még mások is megjegyzik, hogy fogytál, semmi okod azon izgulni, hogy mit mutat a mérleg.

Nézzük, mik lehetnek az okai az edzés miatti testtömeg-növekedésnek!




1. Vízvisszatartás edzés után

A víz akár 4-5 kilóval is megnövelheti a súlyod!

A tömegünket nem csak a rajtunk lévő zsír, izom, a csontjaink és a szerveink adják, hanem 65-90%-ban a víz. És a víz az, ami a leggyorsabban és a legtöbbet tud változni. Miatta fordul elő néha, hogy egyik napról a másikra hirtelen 1-2 kg is feljön, vagy épp lemegy. Ennyi idő alatt képtelenek vagyunk ennyi izmot, vagy zsírt veszteni és felszedni is, tehát csakis a vízháztartásunk lehet a dologban.
Nem véletlenül izzadnak órákat súlycsoportos sportágak versenyzői és nem véletlenül szednek vissza versenyek után akár 5, vagy több kg-t is a fitness verenyzők, akik a több napos vízhajtás után újra enni-inni kezdenek.
Sokan ezért akarnak vízhajtókkal fogyni, pedig nagyon káros és csak a test víztartalma csökken tőlük, a mérleg kevesebbet mutat, ami látszólag fogyásnak tűnik, pedig egy dkg zsír sem ment le.
Edzés után lehet, hogy azt várod, csökkenjen a súlyod az izzadás miatt (persze ha iszol közben – és inni kell! – akkor ez nem nagyon fog megtörténni), de gyakran inkább az fordul elő, hogy a test vizet tart vissza a terhelés hatására.



2. Tömegnövekedés közvetlenül edzés után

Sokminden befolyásolja a súlyod – beleértve az edzéseidet is.

Megfigyelted már, hogy egy kemény edzés után (vagy 1-2 nappal később) a mérleg többet mutat? Ez teljesen normális jelenség, nem jelenti azt, hogy híztál.
Azt már tudod, hogy a testtömeg nem csak izomból, zsírból és csontból áll, de a helyzet még bonyolultabb, mint ahogy az imént felvázoltam: számít ugyanis az agy, az idegrendszer, a kötőszövetek, a vér, a nyirok, sőt még a levegő is, az is, ami a tüdőnkben van éppen, és a belekben lévő gázok is, a gyomortartalom, a vizelet… Edzés után ezek tömege külön-külön akár 15%-kal is változhat. Egy keményebb edzés pedig elég jelentős hatással van rájuk olyan dolgok miatt, mint a hidratáció (tehát hogy épp eleget ittál-e, vagy túl keveset), kisebb gyulladások az izmokat ért mikrosérülések gyúgyulásakor (ez a DOMS, a durva, 2-3 napos izomláz), vagy a fokozott vizelet- és vérmennyiség.
Szóval ha egy edzéstől nehezebb lettél, nem azt jelenti, hogy híztál, de azt sem, hogy rögtön felszedtél egy csomó izmot.


3. Súlygyarapodás erősítő edzéstől

Az izom NEM nehezebb, mint a zsír.

Gyarkran hallani, hogy “az izom nehezebb, mint a zsír”, ami igazából hülyeség, mert 1 kg zsír és 1 kg izom ugyan olyan nehéz. Ahogy 1 kg toll és 1 kg vas is. Csak éppen a az az 1 kg zsír nagyobb területet foglal el, mint ugyan akkora tömegű izom. Ezért van az, hogy egy vékony, izmos ember nehezebb, mint egy ducibb, aki nem sportol.
Ahogy az edzések hatására elkezd változni a testkompozíciód, azaz lassan csökken a testzsírod és nő az izomtömeged, könnyen előfordulhat, hogy úgy szálkásodsz, hogy közben a mérleg nem mutatja a fogyást. Ez persze nem egyik napról a másikra megy, hanem hosszú hónapok, de sokkal inkább évek kitartó munkájának gyümölcse.
És még valami a témához: sokan attól félnek, hogy a nagy súlyoktól nagy darabok lesznek. Mivel 1 kg izom sokkal kisebb, mint 1 kg zsír épp az ellenkezője igaz. Másrészt 1 kg zsírt sokkal gyorsabban le lehet adni, mint 1 kg izmot felszedni. Nem kell tehát attól félni, hogy “túl izmos” leszel, pedig jó lenne, ha ez ilyen könnyen és gyorsan menne. :D



4. Tömegnövekedés izomból vs. zsírból

A mérleg semmit nem mond el az edzettségedről és a testösszetételedről.

Ahogy már volt róla szó, a mérleg nem mutatja, hogy amit leadtál, vagy felszedtél, az mi? Izom? Zsír? Vagy valami más? Tehát ha az a célod, hogy fittebb légy, önmagában a mérlegelés nem elég a fejlődés nyomonkövetésére.
Lehet próbálkozni testösszetétel-méréssel, de tapasztalataim szerint az erre szolgáló eszközök nem túl pontosak. Ezért a testzsírmérés helyett egyszerűbb a centiket mérni (honnan fogysz?), fotókat készíteni (mindig ugyan abban a ruhában, ugyan olyan körülmények között), és a ruhákon figyelni a változást (már bő, ami régen szűk volt, feljön, ami régen nem). Ezek az információk és a testsúly együtt már elég jó képet adnak a fejlődésről.
Önmagában a mérleg viszont édes kevés, ő csak azt tudja, hogy könnyebb vagy, vagy nehezebb, de azt nem, hogy sokkal fittebb és izmosabb lettél. Úgyhogy jegyezd meg: ha edzel és nem fogysz, vagy nő a súlyod, akár azt is jelentheti, hogy az edzéseid hatékonyak! Persze semmi nem működik a megfelelő étrend nélkül. Ha a tükör és a ruháid sem mutatnak pozitív változást, akkor bizony a diétádat kell megvizsálni, hogy rendben van-e.


A Shape Magazine cikke alapján


A cikket a Peak oldalára írtam.


.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Még több hasznos tudnivalót találsz az e-bookomban:


Több, mint 60 oldalas tudásanyag az egészséges, tartós fogyás alapjairól. Hogyan kell étrendet tervezni? Milyen edzéssel érhetsz célt leghamarabb? Tények, tévhitek, mítoszok a fitnesz iparból.

LETÖLTÉS + RÉSZLETEK

.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)