Téli ételek


A nyári és az őszi termésekről és a belőlük készíthető ételekről már írtam egy-egy cikket. Most, hogy itt a tél, folytatódik a sorozat. Igaz, hogy ilyenkor nem sokminden terem, de azért vannak jól tárolható termések, így szezonális zölségeket, gyümölcsöket is tudunk enni az import árukon kívül.
Nézzük, melyik téli hónapban milyen alapanyagokból érdemes sütni-főzni!




Zöldségek



Télen főleg a gyökérzöldségek, gumók azok, amik elállnak, illetve a káposztafélék. Utóbbiakból készülhet saláta, savanyúság, vagy párolt káposzta, rakott ételek.
A "leveszöldségek" nem csak levesbe jók, meg is lehet őket sütni köretnek, pl. sült répa, sült zeller... A hagymafélék rengeteg ételbe jók, húsokhoz, salátákba, szintén egybesült ételekhez. A burgonya rengetegféleképp felhasználható: főve, sülve, főzeléknek, a csicsóka hasonló, a cékla pedig finom savanyúság lehet, de szintén jó sütve is.

Receptjeim:

Gyümölcsök


A hazai gyümölcsök közül nem sok számít szezonálisnak télen, de persze jó dolog, hogy egy csomót le tudunk fagyasztani nyárról (vagy lekvárként, befőttként eltenni) és ilyenkor kerülnek előtérbe a déligyümölcsök is. Ami jól tárolható, az az alma, ami rengeteg recepthez felhasználható, de van téli körte is. Meg kell még említeni a gesztenyét, ami számos karácsonyi édesség hozzávalója lehet, de sós ételekbe (pl. húsok töltelékeként) is hasznáható.
Ilyenkor több aszalványt, olajos magvat szokás fogyasztani. A konyhában lehet friss fűszernövényeket nevelni, magokat csíráztatni. Februárban már megjelennek a vadon termő friss hajtások is.



Téli édességreceptek:
Egészséges édesség receptek karácsonyra: ITT.

    A cikkhez a Nyitottkert.hu-ról gyűjtöttem ki a zöldségek és gyümölcsök listáját.
    Tavasszal jön a cikksorozat befejező része.
    .    .    .    .    .    .    .    .    .    .

    Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)