Proteinszelet teszt #1

Imádok termékeket tesztelni, pláne, ha kajáról van szó. :D

Írtam korábban egy cikket, hogy milyen szempontok alapján érdemes protein szeleteket venni és enni. :D Én ngyon szeretem őket és bármelyik fajtát beférkőztetem az étrendembe ha kell. Vannak tényleg jó összetételűek, amelyekben jó minőségű fehérjék vannak, kevés szénhidrát és szinte semmi cukor. Vannak cukrosabbak-zsírosabbak, nos ezek semmiképp nem egészségesek, annyival tudnak többet egy sima édességnél, hogy magasabb a fehérjetartalmuk. Minden esetre, ha nem a fogyás a cél, edzés körüli időpontokban, versenyeken, állóképességi sportok közben beleférnek. Ja és ezek általában a finomabbak, de hát valamit valamiért. Full tiszta összetevőkből sajnos sosem lesz olyan ízletes szeleted, mint ha minden féle dzsuva van benne...

Itt a tesztben lesz minden féle fajta fehérjés csoki és süti is, és én a pontozásnál két dolgot vettem figyelembe: az összetételt és az ízt. Figyelem, hogy milyen összetevőik vannak (ezeket ki is másoltam, néhol angolul, néhol más nyelveken, de mindenhova betettem tájékoztatásként), milyen a tápanyagtartalmuk, milyen arányban van benne fehérje-szénhidrát, ezen belül cukor. Íznél csak azt, hogy nekem mennyire ízlik és hát ez nagyon szubjektív tud lenni.
Amit nem vettem bele a tesztbe, pedig sokat számít, az az ár. Amiért nem vettem figyelembe, az az, hogy kb. mindenhol más az áruk és én általában egy csomó kedvezményt kihasználok. Szóval egyiket sem 1000 Ft-ért vettem (pedig előfordul, és akár 50% eltérés is lehet, attól függően honnan veszed, vagy rendeled a csokit), inkább 300-700 között, valamit meg kaptam. :) Valamit rendeltem, valamit boltban vettem...

Több bejegyzés lesz, és mindegyik később bővülhet, ha több ízt kipróbálok. 10-esével lesznek a blogbejegyzésben a fehérjeszeletek, össze-vissza, olyan sorrendben kb., ahogy ettem őket. Szóval logikát ne keressetek benne, se gyártónként, se semminként nem csoportosítom őket, hanem eszem, amikor kedvem van és megírom a beszámolót. :P




Protein Brownie (Myprotein) - 5/5



Összetevők: Tejfehérje, Glicerin, Glutamin Peptid (Búza), Zabliszt, Növényi olaj (Pálma), Csokoládé darabok (9%) (kakómassza, cukor, emulgeálószer (Szójalecitin), Ízesítés, Maltodextrin, Szójafehérje, Kakaópor, Tömegnövelőszer (Szódabikarbóna, tartásmártás), Aroma, Édesítő (Szukralóz).

Csokis: 75 g // 287 kcal / 23 g fehérje / 27 g szénhidrát (ebből 4 g cukor) / 9,7 g zsír (ebből 4,2 g telített)
Fehércsokis: 75 g // 308 kcal / 23 g fehérje / 31 g szénhidrát (ebből 5 g cukor) / 10 g zsír (ebből 4 g telített)

Nagyon finom, édes, omlós, tömény. Kizárt, hogy nem elégíti ki az édes íz iránti vágyad. Mindemellett kiváló a tápértéke, minimális a cukortartalma és az összetétele sem vészes. Ilyen kevés anyagból ilyen minőségű és ízű süti szerintem tökéletes.
Szerk.: Később megjelent a fehércsokis verzió is, azt is ugyanúgy szeretem.



Proteinissimo (Scitec) - 3.5/5



Calcium Caseinate (from Milk) (24.5%), Invert Sugar Syrup, Whole Milk Couverture Chocolate (20%) [Sugar, Cocoa Butter, Whole Milk Powder, Cocoa Mass, Emulsi er (Soy Lecithin), Flavor], Caramel Paste (13.5%) [Glucose Fructose Syrup, Sugar, Palm Fat, Sweetened Condensed Skimmed Milk, Butterfat, emulsi er (Mono- and diglycerides of fatty acids), Caramelised Sugar Syrup, Gelling Agent (Carrageenan), Salt], Glucose Syrup, Soy Crisps [Soy Protein (4%), Starch, Salt], Humectant (Sorbitol Syrup), Whey Protein (4.3%), Co ee Paste [Roasted Co ee Powder, Vegetable Oil (Soy, Sun ower), Palm Fat (Fully hydrogenated), Palm Fat], Flavor, Emulsi er (Soy Lecithin)

50 g // 196 kcal / 15 g fehérje / 22 g szénhidrát (ebből 17 g cukor) / 5,3 g zsír (ebből 2,8 g telített)

Ezt a vaníliás-karamellosat nagyon szeretem, édes, nagyon finom. Pici, így a kalóratartalma nem vészes, viszont elég cukros és az összetétele is elég érdekes, van benne minden... Szóval csak alkalmanként, edzés előtt/után, versenyeken ajánlott. Amivel jobb, mint egy sima csoki, az az, hogy van benne fehérje. Ízben 5-ös, összetételben kb. 2-es, de mivel pici, annyira sok "szemetet" nem eszünk meg vele.
A macchiato caramel crunch is remek, ez kicsit kávés ízű és ropogós darabkák is vannak benne és a csokis is finom, nem durván émelyítő, de töményen csokis.


Pro Protein (Biotech) - 4/5



sweetener: maltitol syrup, milk coating (sweetener: maltitol; hydrogenated vegetable fat, cocoa, milk, whey, amulsifiers_: soy lecithin and E476, aroma), milk protein isolate, soy protein isolate, hydrolyzed gelatine, thickener: polydextrose, non hydrogenated vegetable fat, humecant: glycerin, corn starch, rice and potato extrude (rice, mashed potatoes, sugar, wheat fiber, red beet), cream with vanilla flavor (sugar, vegetable fat, milk, whey, emulsifier: soy lecithin, aroma, coloring (e160c and E100)), soy flakes, emulfifier: rapeseed lecithin, aroma, acidity regulator: citric acid, preservative: sorbic acid, color: carmine dye. 

60 g // 233 kcal / 17,9 g fehérje / 27,5 g szénhidrát (ebből 3 g cukor) / 7,4 g zsír (ebből 5,3 g telített)

A BioTech drágább, jobb összetételű csokija. Mindkét ízben szeretem (málna, sztracsatella), szerintem finom, de nem az a brutálisan durván finom. :D Hozzáadott cukor nincs benne, a tápértéke remek, egy kicsi étkezést helyettesíthet diétában is, ha a szénhidráttartalmát be tudod kalkulálni.


Go Protein (Biotech) - 3.5/5



starch syrup, soy protein isolate, milk coating (sugar, vegetable fat, whey, cacao, milk, soya lecithin emulsifier, aroma), whey protein concentrate, invert syrup, soy flakes, non hydrogenated vegetable fat, cream with hazelnuts (sugar , vegetable fat, vegetable oil, whey, cacao, hazelnut paste, soya lecithin emulsifier, aroma), coconut (coconut, sulfur dioxide), corn-potato extrudate (corn grits, mashed potatoes, sugar, wheat fiber), rape lecithin emulsifier, cacao, L-Glutamine, guar gum thickener, flavor, L-Leucine, multivitamin premix (vitamins E, B1, B2, B6, B12, B5, B3, C, biotin, folic acid), L-Isoleucine, L-Valine , antioxidant (E-306, E-304, E-300), preservative sorbic acid.

80 g // 342 kcal / 20 g fehérje / 32,4 g szénhidrát (ebből 23 g cukor) / 14,2 g zsír (ebből 10,7 g telített)
Ezek a kókuszos adatai, némelyik minimálisan eltér.

40 g // 169 kcal / 10 g fehérje / 16,8 g szénhidrát (ebből 11,5 g cukor) / 6,7 g zsír (ebből 4,6 g telített)


A Biotech kevésbé jó összetételű, cukros, de brutál finom fehérjeszelete következik. A málnásat és a kókuszosat imádom, de a többi is finom. A nagy kiszerelésű kiváló energiaforrás nekem edzés előtt, míg a pici azért jó, mert azzal túl sok kalóriát nem viszünk be, bár sajnos a 10 g feletti cukor abban is sok. Külön étkezést helyettesíteni vagy csak úgy nassolgatni semmiképp nem javaslom, viszont edzés előtti, vagy utáni étkezéshez, vagy valami állóképességi sportversenyen jól jöhet. Csak a cukortartalma miatt nem tudok neki több pontot adni, ugyan úgy, mint a Proteinissimo esetében.


Deluxe protein bar (Nutrend) - 5/5



60 g // 216 kcal / 17,9 g fehérje / 19,7 g szénhidrát (ebből 3 g cukor) / 7,9 g zsír (ebből 6,4 g telített)

Ugyan az a kategória, mint a Pro Protein, csak itt különlegesebb, még finomabb ízek vannak. A fahéjas brutál jó, de amúgy mindegyiket szeretem. Ő edzés előtti energiaforrásnak (nekem) kevés (egy 50 kg körüli lánynak viszont tök jó), de amúgy ez az, amit nap közben is lehet enni, mert cukor szinte semmi nincs benne. Kár, hogy nem nagyobb. :D

Excelent Protein Bar (Nutrend) - 3.5/5





Vanilla Flavour With Pineapple: Glucose-Fructose Syrup, Milk Chocolate 14 % (Sugar, Cocoa Butter, Cocoa Mass, Dried Whole Milk, Emulsifiers Soy Lecithin And E‑476, Vanilla Extract), Soy Protein Isolate, Whey Protein Concentrate, Invert Syrup, Soy Flakes, Vegetable Fat (Palm Kernel, Palm, Shea), Cream With Vanilla Flavour (Sugar, Palm And Shea Oil, Whey, Milk, Emulsifier Soy Lecithin, Aroma, Colouring Agent E‑160c), Candied Pineapple 4% (Pineapple, Sugar, Antioxidant Citric Acid, Preservative Sulphur Dioxide), Coconut (Coconut, Preservative Sulphur Dioxide), Corn-Potato Extrudate (Corn Semolina, Mashed Potatoes, Sugar, Wheat Fibre), Emulsifier Rape Lecithin, L‑Glutamine, Thickener Guar Gum, Antioxidant Blend Of Natural Tocopherols, Aroma, L‑Leucine, Multivitamin Premix (Vitamins: C, B3 E, B5, B2, B6, B1, Folic Acid, Biotin, B12), L‑Isoleucine, L‑Valine, Preservative Sorbic Acid. The Product Contains Allergens Gluten, Soya And Milk. May Contain Traces Of Nuts, Peanuts And Sesame.

85 g // 389,4 kcal / 20,5 g fehérje / 36,7 g szénhidrát (ebből 27,7 g cukor) / 17,9 g zsír (ebből 3,3 g telített)


Ugyan az a kategória, mint a GO Protein. Nagyon finom, de nagyon cukros. Egy fehérjedús energiaszeletnek - pl. nekem edzés előttre - teljesen jó, de csak úgy a nap közben nem kéne ezt falatozni. Ez is kapható piciben, 40 g-osban, na az talán beleférhet.



Professional Protein Bar (Power System) - 3.5/5



Zutaten Power System Professional Protein Bar, Schoko-Nougat-Crunch Geschmack: Eiweißmischung (Milcheiweiß, Kollagenhydrolysat, Sojaeiweißisolat), Vollmilchschokoladeüberzug (Zucker, Kakaobutter, Vollmilchpulver, Kakaomasse, Emulgator Sojalecithine, Aroma), Fruktosesirup, Feuchthaltemittel Glycerin, Glukosesirup, Palmfett, fettarmes Kakaopulver, Aroma, Karamell, Haferfaser, L-Ascorbinsäure, DL-alpha-Tocopherol, Calcium-D-Pantothenat, Pyridoxinhydrochlorid, Riboflavin, Thiaminhydrochlorid.

70 g // 289 kcal / 28 g fehérje / 26 g szénhidrát (ebből 13 g cukor) / 10 g zsír (ebből 5,3 g telített)

Cukros, de nem annyira, mint a fentebbi Proteinissimo, Go Protein és Excelent Bar. 2 ízben kapható én a képen látható csoki-nugátosat kóstoltam. Elég finom, nagyon édes. Jó pont, hogy a fehérjetartalom meghaladja a szénhidráttartalmat. Összetételben veri az említett három szeletet, ízben viszont picit alattuk marad.
Szerk.: A Panna cottást is megkóstoltam, kifejezetten ízlett. :)



Syntha-6 Ultra Premium Deluxe Protein Bar (BSN) - 4/5





Protein Blend (Hydrolyzed Whey# Protein Isolate, Milk Protein Concentrate, Whey# Protein Concentrate, Micellar Casein#, Egg Albumen, Calcium Caseinate#), (Emulsifier: Soy Lecithin), Milk Chocolate Coating (14%) (Sugar, Cocoa Butter, Whole Milk Powder, Cocoa Mass, Emulsifier: Soy Lecithin, Flavouring), Fudge (12%) (Sugar, Vegetable Fats: Palm, Palm Kernal, Coconut, Glucose Syrup, Water, Skimmed Milk Powder, Salt, Flavourings), Fructo-Oligosaccharides, Hydrolysed Collagen, Humectant (Glycerol), Water, White Chocolate Chips (4%) (Sugar, Whole Milk Powder, Cocoa Butter, Skimmed Milk Powder, Emulsifier: Soy Lecithin; Flavouring), Cookie Crumb (3.5%) (Wheat* Flour, Sugar, Fully Hydrogentated Vegetable Fats: Palm, Rapeseed, in varying proportions, Reduced Fat Cocoa Powder, Salt), Flavourings, Coconut Oil Powder [MILK], Reduced Fat Cocoa Powder, Glutamine Peptides, Antioxidant (Mixed Tocopherols).
ALLERGEN INFORMATION: Contains Gluten (Wheat), Soy, Egg, and Milk. Manufactured on equipment which processes products containing Nuts and Peanuts.
* Contains Gluten


90 g // 329 kcal / 30 g fehérje / 31 g szénhidrát (ebből 18 g cukor) / 9.4 g zsír (ebből 5,7 g telített)

Egyetlen egy baja van, hogy cukros. Amúgy nagy, finom, tényleg ultra premium deluxe. Olyan, mint egy igazi ragacsos csoki, a tetejében meg ilyen kis puffasztott golyócskák is vannak, szóval ízélmény csillagos 5-ös. Rocky Road-osat ettem amúgy. Fehérjetartalma magas, és jóféle fehérjék vannak benne. Nálam ő is csak edzés előtti kajaként jöhetett szóba.


Tri-O-Plex Bar (Chef Jay's) - 4/5


Ingredients|CJ PROTEIN BLEND (SOY PROTEIN ISOLATE, WHEY PROTEIN CONCENTRATE,MILK PROTEIN CONCENTRATE), ROLLED OATS, WHITE RICE SYRUP, WHITE GRAPE CONCENTRATE, CANOLA OIL, COCONUT FLAKES, ORGANIC COCONUT BUTTER, VEGETABLE GLYCERIN, HONEY, NATURAL COCOA POWDER, WATER, PLUM PUREE, SUGAR, CHOCOLATE CHIPS (SUGAR, CHOCOLATE, COCOA BUTTER, MILKFAT, SOY LECITHIN, NATURAL FLAVORS), CONTAINS 2% OR LESS OF THE FOLLOWING: MONOGLYCERIDES, COCONUT FLAVOR, POTASSIUM SORBATE, SALT, BITTERLESS, ASCORBIC ACID, CITRIC ACID, CALCIUM PROPIONATE, SUCRALOSE.;Allergy Statement|CONTAINS: WHEAT, TREE NUTS, DAIRY AND SOY ; Manufactured on equipment that processes: Egg, Dairy, Tree Nuts, Soy, Peanuts and Wheat: 



118 g // 425 kcal / 31 g fehérje / 37 g szénhidrát (ebből 17.5 g cukor) / 17 g zsír (ebből 5,5 g telített)

Átmenet a fehérjeszelet és a zabszelet között. Zabszeletnek nagyon szuper, sokkal kevésbé cukros, mint az átlag, sőt még televan fehérjével is. aminek sajnos egy része szója, de sebaj. Kókuszos-csokisat ettem, olyan volt az íze, mintha magam állítottam volna össze zab-csokis fehérje, kókuszreszelék, kakaópor összetevőkből valamit. Szóval finom, de nem az az eget rengető. Állaga omlós, morzsálódós, csokibevonat nincs rajt. Jó nagy, teljes étkezést kivált, de cukortartalma miatt inkább csak edzés körüli időpontokban. Ha tömegelsz, akkor bármikor.

Matrix (Olimp) - 4.5/5


27,6 % protein-mix (milk protein, soy protein, hydrolysed wheat gluten), bulking agent (polydextrose), 17,5% chocolate with artificial sweetener (cocoa mass, maltitol, cocoa butter, milk fat, emulsifier (soy lecithin), vanilla), 10,3% sorbitol syrup, 5,9 % gelatine hydrolysate, humectant (glycerol), 2,5% sunflower oil, 4,5% low fat cocoa, 1,8% minerals (di-potassium phosphate, tri-calcium phosphate, tri-sodium citrate, magnesium oxide, ferric-(III)diphosphate, zinc oxide, copper sulphate, manganese sulphate, sodium selenite, potassium iodide), 1,7% maltodextrin, 1,3% fructose, aromas, emulsifier (soy lecithin), acidulant (citric acid), salt, sweetener (sucralose), 0,03% vitamins (L-ascorbic acid – vit. C, nicotinamide – niacin, dl-alpha-tocopheryl acetate – vit. E, calcium D-pantothenate - pantothenic acid, riboflavin – vit. B2, pyridoxine hydrochloride – vit. B6, thiamin hydrogenchloride - vit. B1, retinyl acetate-vit. A, pteroylmonoglutamic acid - folic acid, D-biotin, cholecalciferol - vit. D, cyanocobalamin – vit. B12), colouring agent-carmine.

80 g // 240-253 kcal (íztől függ) / 25 g fehérje / 20,4 g szénhidrát (ebből 2.5 g cukor) / 8,1 g zsír (ebből 3,9 g telített)

Tápanyagtartalmát tektintve tökéletes: nagy, 80 g-os szelet, tök kevés kalóriával, magasabb protein-, mint szénhidráttartalommal és alig van benn cukor. Ami miatt nem 5-ös, az az, hogy a fehérje, ami benne van részben szója és glutén és hogy az ízek csak olyan szimplák. Mondjuk finomak.