7 ok a súlyzós edzésre – lányoknak!



Bár már egyre több lány végez súlyzós edzésformákat (súlyzós edzés relatíve nagy súlyokkal, crossfit, súlyemelés, erőemelés), még mindig sokan félnek tőle, férfias dolognak vélik ezeket a sportokat és leragadnak a 2-3 kg-s súlyokkal való “alakformáló” tornánál.
Csakhogy az alak formálásához ez nem elég. Pontosabban így nem kicsit lassabban fog menni. Egy pár kilós súly megemelése nem kihívás (hiszen ennyit a mindennapokban is rendszeresen ciplesz, pl. a táskád, a kisgyereked), ehhez hozzá van szokva a szervezeted és nem fog tőle változni a tested. A tested formáját pedig az izmok adják, ezért olyan terhelés kell nekik ahhoz, hogy alakuljanak, amihez nincsenek hozzászokva. Ez pedig egy viszonylag nehéz súlyt jelent, olyat, amivel az utolsó ismétlések már kihívást jelentenek. Nem, nem kell erőemelő bajnoknak lenni, ha csak nem az a célod és mázsákat sem emelgetned, de hidd el, az igazi súlyzós edzésnek nagyon sok pozitív hatása van.
Nem leszel tőlük férfias – ez évtizedes edzésmúlt, étkezésre odafigyelés és tiltott szerek használata nélkül egyszerűen képtelenség. Sajnos nem olyan egyszerű túl izmossá válni.

Na, de nézzük, miért érdemes lányként is súlyzóznod?



1. Csökkenti a csontritkulás kialakulásának veszélyét


Az izmok a csontokon tapadnak, és azzal, hogy a súlyzós edzéssel stimulálod őket, a csontokra is hatással vagy: a súlyzózás segít növelni a csontsűrűséget.



2. Kordában tartja a súlyod


Minél izmosabb vagy, annál gyorsabb az alapanyagcseréd, magyarán több kalóriát éget a szervezeted nyugalmi helyzetben is, ugyanis az izmozat a zsírral ellentétben aktív szövet. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy minél izmosabb vagy, annál többet ehetsz a hízás veszélye nélkül.


3. Több zsírt égetsz


Ha diétázol, de nem mozogsz mellette, vagy csak kardió edzést végzel, kisebb arányban fogysz zsírból, mint abban az esetben, ha súlyzós edzést is végzel. Miért? Mert ha fogysz, a szervezet először attól a szövettől akar megszabadulni, amit a legnehezebb fenntartani és ez az izomszövet. Ha nem használod az izmokat, könnyen fogysz belőlük is, és bár csökken a testsúlyod, a formád nem javul. Ha súlyzókkal edzel, lehet, hogy kg-ban jóval kevesebbet adsz le, de a testzsírszázalékod sokkal gyorsabban csökken.


4. Erősebb leszel


Ha kihívást jelentő súlyokat hazsnálsz az edzéseiden, nem csak formálódni fogsz, de nyilván jóval erősebb is leszel, aminek a mindennapi életben is hasznát fogod venni.

5. Segít leküzdeni a depressziót


A Harvard egy 10 hetes kutatásában bizonyították, hogy az erősítő edzés csökkentette a depressziós tüneteket. Valószínű maga a mozgás öröme is nagy segítség, és az, hogy egyre ügyesebb, erősebb vagy, leküzdöd a kihívásokat rengeteg önbizalmat ad. Ez persze bármilyen edzésformára igaz.


6. Fejleszti a keringési rendszert


Bár e célra a kardió edzés az elsőszámú módszer, a súlyzós edzés is fejleszti a kardiovaszkuláris rendszert, ezáltal csökkenteni tudja a magas vérnyomást, javítja a keringést és csökkenti nem csak a szív- és érrendszeri betegségek, de a diabétesz kockázatát is.


7. Jobban fogsz aludni


A nagy súlyokkal való edzés kemény munka, lefárasztja a szervezetet, ennek hatására jobban fogsz aludni. Jó hír még, hogy a fejlődés pont alvás közben történik, hiszen ilyenkor a legmagasabb a növekedési hormon szintünk, ami az aznapi súlyzózás hatására még magasabb lesz.
Egy ausztrál felmérésben a résztvevőknek 8 héten keresztül heti 3 teljes testes súlyzós edzésük volt és nem csak alvásminőségbeli javulásról számoltak be, hanem könnyebben is aludtak el és többet is tudtak pihenni.


A cikket a Peak oldalára írtam.


.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Még több hasznos tudnivalót találsz az e-bookomban:


Több, mint 60 oldalas tudásanyag az egészséges, tartós fogyás alapjairól. Hogyan kell étrendet tervezni? Milyen edzéssel érhetsz célt leghamarabb? Tények, tévhitek, mítoszok a fitnesz iparból.

LETÖLTÉS + RÉSZLETEK

.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)