Súlyvesztés vs. zsírvesztés


Tegyük fel, hogy meghíztál, van rajtad x súlyfelesleg. Elkezdesz (helytelen módon) fogyókúrázni. Célod, hogy x kg-ra lefogyj, elszántan küzdesz azért, hogy egyre kisebb számot mutasson a mérleg. De vajon jó ez? Van-e értelme? Ez a megoldás hosszabb távon?
Nem! Nem az a lényeg, hogy a tömegedből veszíts, hanem hogy a zsírtömegedből.

Súlyvesztés: csökken a súlyod, vékonyabb leszel, de a formád nem sokat javul. Zsírt és izmot egyaránt vesztesz (+ vizet).

Zsírvesztés: a súlyod nem biztos, hogy sokat változik, a formád azonban látványosan javul. Nagyrészt zsírból fogysz.

Utóbbi lassabb folyamat, de tartós, míg előbbi lehet, hogy eleinte nagy örömet okoz, mikor a mérleg egyre kevesebbet mutat, de hosszú távon nem ez lesz a jó út.



Mi kell az 1.-höz?

  • Edzés: Nem feltétele, intenzíven nem is sokáig bírnánk a koplalás miatt.
  • Étkezés: Kevés, tápanyaghiányos.

Sokan ilyenkor valamilyen koplalós "csodadiétába" kezdenek és mellette nagyon sokat kardióznak, csak hogy minél nagyobb legyen a kalóriamegvonás. Ez eleinte gyors fogyáshoz vezet (főleg vízből, utána izomból és zsírból egyaránt), később az anyagcsere alkalmazkodik a körülményekhez és a fogyás lelassul, majd megáll. Ez egy ördögi kör, mert ilyenkor még kevesebbet fogsz enni, még többet fogsz mozogni, míg a végén már szinte salátalevélen és vízen élve sem fogsz fogyni, vékonyabb, de zsíros, löttyedt leszel, az anyagcseréd pedig romokban. Sokan esnek ebbe a hibába, de a jó hír, hogy - kemény munkával ugyan - de helyre lehet hozni.


És a 2.-hoz?

  • Edzés: Nagy ellenállással (legyen az súly, vagy akár saját testsúly) és intenzitással.
  • Étkezés: Kiegyensúlyozott étrend megfelelő fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalommal.
Ha az a célod, hogy minél több zsírt veszíts, az izmaidat viszont meg akarod tartani, akkor egyrészt keményen kell edzened, hogy tudasd azokkal az izmokkal, hogy szükséged van rájuk (ha nem használod őket rendesen, úgy gondolják, nem is kellenek neked, így leépülnek), másrészt táplálnod is kell azokat az izmokat.
Ennyi a képlet, hogy ez kinél pontosan mit takar, az egyéni adottságoktól függ, de szívesen segítek benne akár személyi edzéssel, akár személyre szabott edzésterv vagy étrend készítésével.


Később a Peak Girl oldalon is megjelent a cikkem.

.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Még több hasznos tudnivalót találsz az e-bookomban:

Több, mint 60 oldalas tudásanyag az egészséges, tartós fogyás alapjairól. Hogyan kell étrendet tervezni? Milyen edzéssel érhetsz célt leghamarabb? Tények, tévhitek, mítoszok a fitnesz iparból.

LETÖLTÉS + RÉSZLETEK

.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)