Mi az a DOMS? Mit tehetsz súlyos izomláz ellen?


Lehet, hogy a betűszót nem ismered, de az érzést biztosan. A DOMS nem más, mint mikor nem rögtön az edzés utáni napon, hanem később van izomlázad, de akkor úgy igazán. A rövidítés Delayed Onset Muscle Soreness-t takar, ami magyarul késleltetett izomfájdalmat, izomlázat jelent. Általában tovább is tart, mint egy-két nap, súlyosabb esetben akár egy hétig is, de ez nem olyan gyakori.


Nézzük, mik lehetnek az okai?


Az izomláz pontos okai nem telejsen tisztázottak a tudományban, több elmélet is létezik. Valószínűleg mindegyikben van igazság együtt okozzák a kellemetlen tüneteket.
Az egyik, hogy az izomláz oka az edzés során felhalmozódott tejsav, a másik, hogy a szabadgyökök elszaporodása okozza, a harmadik pedig hogy az izomrostokban történt mikrosérülések, apró szakadások okozzák. Egyébként fontos kiemelni, hogy ezeknek a sérüléseknek a gyógyulása, regenerálódása okozza az izmok növekedését.


Miért alakul ki néha súlyosabb izomláz?


Biztosan megfigyelted már, hogy néha sokkal erősebb izomlázad van, mint a “szokásos”. Ennek elég sokféle oka lehet, ám a leggyakoribb az, hogy valami új, teljesen szokatlan terhelés éri az izmaidat.
Ez lehet azért, mert kezdő vagy, most kezdtél el mozogni. Amikor valaki először jön hozzám személyi edzésre, mindig felkészítem rá, hogy valószínűleg érezni fogja az elkövetkező napokban még az első, valójában nem túl megterhelő felmérő jellegű edzést is, hiszen ez most neki egy telejsen új dolog.  A későbbiekben hosszabb kihagyás – pl. nyaralás, sérülés – után lehet hasonló “élményben” részed, vagy amikor olyan gyakorlatot, módszert próbálsz ki, amit korábban nem csináltál. Jó dolog kísérletezni, variálni a terhelést, de azért óvatosan!
Ezen kívül lehet olyan oka is, a durvább izomláznak,  hogy valami nincs teljesen rendben a szervezetedben: legyengült az immunrendszered, kerülget valamilyen betegség, vagy épp hormonális változások zajlanak benned, vagy egyszerűen csak nem vagy elég kipihent.
Az is lehet, hogy az étkezésed nincs rendben: nem eszel eleget, hiányod van valamelyik mikro-, vagy makrotápanyagból. Ha szigorúan diétázol, nem bír akkora terhelést a szervezeted, mint ha épp a tömegnövelés szakaszában vagy és mindenből eleget tudsz enni.

Hogyan tudod megelőzni? 


Fontos, hogy edzés előtt mindig melegíts be alaposan, edzés végén pedig ne hanyagold el a nyújtást.
Figyelj oda a megfelelő tápanyag- és folyadékbevitelre, pihenj eleget – értem ez alatt az elegendő alvást.

Mit tehetsz ellene?


Ha már kialakult az izomláz, hasznos a masszázs, akár önmagadnak, SMR hengerrel. Jót tesz a meleg vizes fürdő, segíthet a szauna is. Fontos, hogy a fájó izmaidat ne terheld, azonban egy laza, könnyed átmozgatás jót tesz nekik, hiszen gyorsítja a regenerációt.


Táplálékkiegészítők közül szintén a regenerálódást segítők javíthatnak a helyezeteden: fehérje (nem csak a turmix, a lényeg táplálkozásodban is elegendő legyen), BCAA és glutamin aminosavak. A beta-alanin és a citrullin malát is hasznos, hiszen a tejsavképződést csökkentik.
Külsőleg izomlazító, gyulladáscsökkentő, nyugtató hatású krémeket javaslok, lehetőleg gyógynövény kivonatokkal.


A cikket a Peak oldalára írtam.
.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)