Zabos, fehérjés diétás kakaós csiga és bukta


Kelt tésztás kísérletezéseim során édes sütikkel is próbálkoztam. Ennek eredménye a szénhidrát-csökkentett, fehérjében gazdag finom kakaós csiga, melynek tésztájából akár bukta is készühet. ;)



HOZZÁVALÓK


150 g liszt: lehet zabpehelyliszt, vagy szénhidrátcsökkentett sütőliszt, vagy ezek tetszőleges arányú keveréke
50 g vaníliás sűrű állagú fehérjepor (Peak Protein 85-öt használtam)
30 g búzasikér
150 g ricotta, krémes túró, vagy light sajtkrém
15-20 g friss élesztő
10 g kókuszzsír
1 tk. méz
édesítő ízlés szerint
kb. 1 dl víz
töltelék: csigába 10-20 g natúr kakaópor + édesítő, és/vagy csokis fehérjepor  1-2 ek. vízzel kikeverve, buktába cukormentes lekvár

ELKÉSZÍTÉS


Az élesztőt oldd fel 0.5-1 dl langyos vízben, majd keverj hozzá 1 tk. mézet, vagy cukrot. Ez kb. 5 g, ami belefér, mert egy sütire még csak 1 g se fog jutni, és nem is neked, hanem az élesztőgombáknak kell megenniük. Nélküle sokkal kevésbé fog kelne meg a tésztád, tömörebb. kisebb csigákat vagy buktákat kapnál.
Keverd hozzá a sikért,  a kókuszzsírt és a ricottát vagy túrót. A ricotta azért jó, mert savóból készült, a savó pedig jobbá teszik a pékáruk tésztájának állagát.
Végül add hozzá a lisztet, a fehérjeport, az édesítőt és gyúrj belőle tésztát. Ha túl ragacsos, kell még egy kis liszt, ha nem áll össze, egy pici víz, de vigyázz vele, egyszerre csak 1 ek.-nyit adj hozzá, különben túl sok lehet!
Tedd a tésztagombócot egy tálba, takard le, és meleg helyen hagyd 1 órán át kelni.

Utána gyúrd át, majd attól függően, hogy csigákat, vagy buktákat, esetleg mindkettőt készítesz a következőket kell tenned:

Csigákhoz a tészta felét sodord ki vékonyra, majd kend meg kevés vízzel kikevert édesítős kakaóporral és tekerd fel. Akár a tészta másik felét is rátekerheted erre a tekercsre kisodorva, töltelékkel megkenve. Így szép nagy csigákat kapsz, ha külön tekered fel, akkor sok picit. A tekercset vágd fel kb. 2 cm széles szeletekre.

A buktához sodord ki a tészta egy részét vékonyra, majd vágd egynelő téglalapokra. Mindegyikre tegyék egy-egy tk.-nyi cukormentes lekvárt, majd tekerd fel őket és hajtsd be a szélüket.
Tedd a kész csigákat és buktákat sütőlapra és hagyd őket további fél órát kelni.
Ha megnőttek, tedd őket a sütőbe, amit állíts 180 °C-ra. Amíg a sütő melegszik, tovább tud kelni a tészta.  Kb. 30-40 perc alatt aranybarnára sülnek.


Melegen is nagyon finomak, de frissen kihűlve is jók. Ha már pár naposak érdemes őket fogyasztás előtt pár másodpercre mikróba tenni és átmelegíteni. Így olyanon lesznek, mint új korukban. ;) 

Jó étvágyat!

A receptet a Peak oldalára írtam.

Több hozzávalót megtaláltok a Biobolt.e-tárban. Minden olvasómnak kedvezmény jár, az alábbi kuponkóddal!