Cukkinis-édesburgonyás fasírt


Otthon már évek óta van bőséges cukkini termésünk, így annyit ehetnék belőle, amennyit akarok. :D Sokáig csak sült zöldségmixekben ettem, de ezt meguntam, így valami új felhasználás kellett neki. Így aztán csináltam olyan fasírtot, amibe cukkinit reszeltem, de annyira nem voltam tőle elragadtatva. A második felvonás, amibe egy kis édesburgonya maradék is került, sokkal jobban sikerült, sőt ez igencsak finom lett. A sima cukkiniset is lefotóztam, hogy majd felteszem, de úgy döntöttem, inkább nem. :D Ez viszont megéri a megosztást.


HOZZÁVALÓK

(12 db fasírt)
  • 500 g darált hús (nekem fele sertés comb, fele csirkemell)
  • összesen kb. 200 g a cukkiniből és az édesburgonyából (nekem a cukkini kicsit több, a burgonya kevesebb, mint 10 dkg volt)
  • 1 kisebb, vagy 1/2 nagy hagyma
  • 50 g zabpehely
  • 20 g csicseriborsó liszt (ez lehet más is, de majd leírom, miért jó)
  • só, bors, fokhagyma, pirospaprika ízlés szerint


ELKÉSZÍTÉS



A húst, ha kell daráld le, én a csirkét most nem daráltam, csak fogtam a botmixert és kicsit átmentem rajta, hogy részben krémes legyen. :D
A zöldségeket reszeld le, majd keverd a húshoz a fűszerekkel, a zabbal és a csicseriborsó liszttel együtt.
Ez lehet más liszt is, ami kicsit jobban összefogja, én azért a csicseriborsót választottam, mert ezt pl. vegánok tojás helyett szokták használni és gondoltam ez jó lesz, meg ízben is illik. A cukkiniset amúgy, amiről írtam, hogy nem lett olyan nagy szám, útifűmaghéj liszttel csináltam, és hiába kevertem jól bele, néhol ahogy megszívta magát és bezselésedett elég gusztustalan lett néhol, kb. mintha ilyen zselés mócsingok lettek volna a fasírtba. Arra meg allergiás vagyok. xD A csicserivel ilyen nincs. De amúgy lehet bármilyen liszt, a lényeg a jó álag.
Ha kész a fasírt massza, formálj kis gombócokat, lapítsd ki őket és tepsiben süsd meg mindkét oldalukat. Én befújtam egy picit olajspray-vel, de ez nem szükséges.
Sütési időt nem írok, én 200 °C-on sütöttem, és láttam, mikor kell megfordítani és mikor van kész.