6 dolog, ami hátráltatja a zsírégetést!



1. Nem jól edzel


Ha az edzéseid nagy részét a kardiózás teszi ki, ideje újragondolnod az edzésterved! A súlyzós edzés és a HIIT, azaz az intervallum edzés sokkal hatékonyabb, mint a közepes intenzitású, monoton kardió. Hát még a kettő kombinációja!
A súlyzós edzésre elsősorban azért van szükség, mert a tested formáit az izmok adják, másrészt minél izmosabb vagy, annál könnyebben tudsz zsírt égetni. Az intervallum edzés azért hatékony, mert egy ilyen edzés után (és a súlyzózás után is) jóval magasabb szinten pörög az anyagcseréd, mint ha egyenletesen közepes intenzitással edzettél volna. Így edzés után még hosszú órákon át sokkal több kalóriát égetsz, mint alap esetben.




2. Nem eszel eleget


Igen, jól olvastad. Nem csak az állhat a zsírégetés útjába, hogy túl sokat eszel, hanem az is, ha túl keveset. Lehet, hogy ellentmondásosan hangzik, de az az igazság, hogy az éhezés egy komoly stressz a szervezetnek, pláne akkor, ha egyébként is aktív vagy és sok kalóriát égetsz. Miért? Mert ha nincs elegendő tápanyag, akkor a tested a túlélésre fog berendezkedni, azaz ragaszkodni fog a zsírraktáraidhoz és le fog lassulni az anyagcseréd, hogy minél kevesebb energiába kerüljön a létfenntartás. És még nem is említettem a stresszhormont, a kortizolt, ami az egyik fő felelős a hasi elhízásért.
Persze ez nem azt jelenti, hogy annyit ehetsz, amennyit akarsz, de nem az a kulcs, hogy koplalj, hanem a gyors anyagcsere (lásd az 1. pont). Minél gyorsabb, annál többet ehetsz úgy, hogy nemhogy híznál, hanem még fogyni is fogsz. A cél tehát annyi fehérjét, szénhidrátot és egészséges zsírt enni, amennyivel az anyagcserédet pörgésben tudod tartani.



3. Nem eszel elég fehérjét


Ha edzel már egy ideje, bizonyára hallottál róla, hogy a megfelelő testkompozíció eléréséhez kulcsfontosságú a megfelelő fehérjebevitel. Amellett, hogy az izomépítéshez szükség van rá, a fehérje gyorsítja a zsíranyagcserét és hozzájárul a hosszabb ideig tartó teltségérzethez, tehát ha elég fehérjét eszel, kisebb az esély, hogy nap közben minden féle nassolnivalót kívánj. Mindezek mellett a bőr, a haj és a csontok egészségéhez is szükség van rá.


4. Túl sokat stresszelsz


Szokott frusztrálni, hogy nem fogysz, pedig diétázol és sokat edzel? Lehet, hogy pont ez az egyik oka: sokat idegeskedsz. Ha sok stressz ér, akár azért, mert ideges vagy, akár mert keveset alszol, vagy épp túledzed magad, a kortizol szinted az egekben lesz. A kortizol az ún. stresszhormon, amelynek egyébként számos fontos funkciója van a szervezetben, de ha túltermelődik, annak negatív következményei vannak. Egyrészt a mellékvesék, amelyek ezt a hormont termelik, kimerülnek, megnő a vérnyomás, fokozódik a hasi elhízás, csökken a test zsírégető képessége, inzulinrezisztencia alakulhat ki és a keringési rendszernek is árt.
Ezért nagyon fontos, hogy ahol tudod, iktasd ki a stresszt az életedből, legalábbis törekedj rá. Próbálj meg minden nap eleget aludni, azonos időben lefeküdni és kelni, pihenőnapokat beiktatni.



5. Túl szigorú diétád és az edzésterved


Lehet ez is meglep, de ha a fentieket olvastad, már könnyű megérteni. A koplalás. a túledzés mind komoly stressz a szervezetnek, ami ugye a kortizolszint megemelkedéséhez vezet. Mint már tudod, ez nagyon nem jó és nem meglepő, ha emiatt pont fordítva sülnek el a dolgok, mint szeretnéd.
Fontos megértened, hogy a szép, szálkás testalkatot nem egyik napról a másikra fogod elérni. Felesleges siettetned azzal, hogy durván visszaveszed a kalóriákat és nagyon sokat kardiózól, mert ezzel csak kimeríted a szervezeted. Az sem tesz jót, ha folyamatosan azon rágódsz, hogy “jaj, tökéletes legyen az étrendem”, “mi lesz, ha kimarad egy étkezés/edzés”. Kiegyensúlyozottan, szépen folyamatosan, egy életmódként kell csinálni a dolgokat és nem szabad kiakadni, ha nem mindig megy minden tökéletesen. A stressz árt!


6. Túl sokat bulizol


Az előző pontnál említettem, hogy nem szabad túl sokat stresszelni az étrenden, így semmi gond nincs azzal, ha nagyon ritkán egy kevés alkohol lecsúszik. De tudni kell, hogy semmi haszna és nagyon sokat árt a diétának, mivel némelyik ital – főleg a koktélok – brutálisan sok kalóriát tartalmaznak, amelyeknek ráadásul semmi hasznuk nincs. Mindemellett az alkohol még az étvágyat is fokozza, úgyhogy ha sokat iszol, könnyen lehet, hogy még mellette sokat is fogsz enni, amivel egy nap alatt könnyen tönkre lehet vágni az egész heti munkát.
A hangsúly tehát a mértékletességen van. Ha minden hétvégén bulizol, érdemes elgondolkodni rajta, hogy lehet, hogy emiatt nem megy a diéta.


Készült a FitnessRX Women cikke alapján.



A cikket a Peak Girls oldalra írtam.


.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Még több hasznos tudnivalót találsz az e-bookomban:


Több, mint 60 oldalas tudásanyag az egészséges, tartós fogyás alapjairól. Hogyan kell étrendet tervezni? Milyen edzéssel érhetsz célt leghamarabb? Tények, tévhitek, mítoszok a fitnesz iparból.

LETÖLTÉS + RÉSZLETEK

.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)