A medvehagyma jótékony hatásai



A medvehagyma, a tavasz egyik hírnöke az utóbbi években ismét nagy népszerűségnek örvend mind konyhai alapanyagként, mind gyógynövényként. Ismerkedjünk meg vele most részletesebben is!

A medvehagyma nevét arról kapta, hogy termését a barnamedvék szívesen fogyasztják. Egyébként rengeteg népi neve van, pl. kígyóhagyma, poroszhagyma, sási-hagyma, de a legtöbbet a vadfokhagyma elnevezés mondja róla, hiszen ízében nagyon hasonlít a fokhagymára.




Felhasználása


A medvehagymának két részét tudjuk hasznosítani: a leveleit frissen és szárítva, valamint a hagymáját. A leveleket nyersen, feldarabolva fűszerként használhatjuk, hasonlóképp, mint bármi más zöldfűszert, de készülhet belőle krémleves, pesto, vagy szósz is, vagy a spenóthoz hasonló főzelék.


Hatásai


A medvehagyma jó hatással van az emésztőrendszer működésére, fokozza az étvágyat, mind hasmenés, mind szorulás ellen és bélfertőtlenítő hatása miatt más emésztési panaszok ellen is hatákonynak bizonyult. Más hagymafélékhez – főleg a fokhagymáshoz – hasonlóan hasznos a vérzsír szint szabályozásában is, ugyanis lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását. Laboratóriumi vizsgálatokban a fokhagyma és a medvehagyma a vérszérum koleszterin szintjét csökkentették. Ez a hagymafélék kéntartalmú tioszulfinát, ajoén és ditiin tartalmának köszönhető, ugyanis ezek az anyagok csökkentik a koleszterin szintézist. befolyásolása révén. A hagyma rendszeres fogyasztása ezért aztán számos szív-érrendszeri megbetegedés megelőzésének természetes gyógymódja. A medvehagyma magas C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja az immunrendszer ellenállóképességét és a népi gyógyászatban felső légúti panaszok megelőzésére illetve csökkentésére, hurutos megbetegedések ellenszerejént is használják.



Népi megfigyelés az is, hogy a bőrön történő külsődleges használata, pl. borogatásként, vagy lemosásként hatékony bizonyos gombás fertőzések ellen. Ezt azonban csak előzetes kis területen történő tesztelés után ajánlott alkalmazni, ugyanis vannak, akiknek allergiás reakciókat (kiütéseket) okozhat. A hagymafélék idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása kiemelkedő. Női problémák, változó kori panaszok esetén segít. További kedvező hatások, hogy a medvehagyma képes csökkenteni a szédülést, enyhíteni a fejfájást enyhíti, a magas vérnyomás ellen is hatásos, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért. Enyhe vérlemezke-összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik, tehát a váralvadást gátolja. Ezért műtétek előtt nem szabad hagymát fogyasztani.


Ne keverd össze más növényekkel!


Fontos tudni, hogy a medvehagyma levelei nagyon hasonlítanak a májusi gyöngyvirágéra és az őszi kikericsére és ez utóbbi két növény erősen mérgező. Leveleik emberi fogyasztásra alkalmatlanok és akár halálos mégezést is képesek okozni. Hogyan különböztethetjük meg őket? A medvehagyma leveleit már a tavasz elején, virágzás előtt szedik, a gyöngyvirág később jelenik meg a kikerics pedig ősszel, bár néha tavasszal is, így fontos az elővigyázatosság. Jelentős különbség a növények között, hogy a medvehagyma levelei és virágzata is fokhagyma-illatú. A gyöngyvirág levelei pedig kerekebbek, virágai édes illatúak. A medvehagyma erdőkben, ligetekben, nagy telepeket alkotva él, míg a kikerics réteken, mezőkön fordul elő.

.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)