S.O.S! Mindjárt nyaralunk, hogyan fogyak le addig?


Kaptam egy kérdést, cikkben válaszoltam rá, mert sokakat érdekelhet a téma. ;)

Itt a nyár, a strandolás, nyaralások ideje és sokan most kapnak észbe, hogy “Jaj, hogyan lehetne formába jönni 1-2 hét alatt a vakáció idejére? Van-e valami titkos csoda módszer, vagy trükk, amivel jól mutathatnék a bikiniben?”
Sajnos ki kell, hogy ábrándítsalak, ilyen nincs, akkor mindenki jól nézne ki a strandokon. Ha 1-2 hét alatt akarsz átalakulni, elkéstél, ez van, csodákat nem lehet művelni ennyi idő alatt. De nem kell elkeseredni, és azt mondani, hogy akkor már mindegy! Sőt épp ellenkezőleg! Ha most kaptál észbe, most van itt az idő, hogy elkezdd, ne húzd tovább az időt, a mostaninál biztosan jobb formába kerülsz, ha betartod a tanácsaimat.



Mit ne csinálj?


Ne kövess semmiféle csoda villámdiétát, ami azt ígéri, hogy pár nap alatt kilókat fogsz leadni. Ezeknek a lényege, hogy koplalni kell, ami sok jóra nem vezet: fogyni fogsz, ez biztos, de annak csak kis része lesz valós zsírvesztés. Ha túl keveset eszel a szervezeted attól szabadul meg elsőként, amit a legnehezebb fenntartania és ezek az izmok. Plusz vízveszteségről van szó. Na és egy ilyentől a szervezeted raktározó üzemmódba kapcsol és később, ha majd újra többet eszel, csőstül visszajön az, amit leadtál, ha nem több.

Gyors formajavításra szokták ajánlani, hogy csökkentsd minimálisra a szénhdirát- és a sóbevitelt pár napra és hajtsd ki magadból a lehető legtöbb vizet. Nos, ez látszólag eredményes és igen, ha egy napra, egy eseményre, fotózásra kell jól kinézni, akkor működik. Nem véletlenül van víztelenítés a fitness versenyek előtt sem. Csakhogy ez egyrészt nem egészséges, tehát aki nem versenyez, annak semmi szüksége rá, másrészt csak egy napra, vagy pár órára szól, nem a több napos nyaralásodra. Ezzel maximum az első napon néznél ki jól, utána, amint rendesen eszel, iszol, visszajön a víz, és rosszabb esetben nem hogy szebbnek nem fogod magad látni, hanem egyenesen kövérnek, puffadtnak.
Tehát ez sem megoldás, akár milyen logikusnak tűnik.


Mit csinálj?


Az edzéseidet vedd keményebbre ebben a pár hétben. Itt sem szabad őrültségekbe kezdeni meg napi 2 órákat kardiózni, csak az eddigieket kell magadhoz képest szigorítani. Pl. ha eddig heti 3x edzettél, most menj 4-5x. Ha eddig egyenletes, monoton kardiót csináltál, próbáld ki az intervallum edzéseket. A súlyzós edzéseket nyomd meg keményen: használj nagyobb súlyokat, próbáld ki a szuperszetteket, triszetteket, köredzéseket, amikor pihenő nélkül csinálsz végig 2, 3 illetve több gyakorlatot. Ezekkel mind intenzívebbé tudod tenni az edzéseket, így több kalóriát fogsz égetni mind edzés alatt, mind pedig utána.
Pihenőnapjaid így is legyenek, nem szabad átesni a ló túlsó oldalára.

Az étkezést is kizárólag magadhoz képest, az eddigi étrendedhez képest szigorítsd. Konkrétumokat nem tudok írni, hiszen mindenki másképp étkezik, mindenkinek más válik be. Ha össze-vissza eszel, elég ha rendszert teszel benne, odafigyelsz, hogy sok fehérjét, jó minőségű szénhidrátokat és zsírokat fogyassz. Ne éhezz, de ne is edd magad tele egyik étkezésnél se.
Ha számolod a kalóriákat és a makrotápanyagokat akkor egyszerűen vegyél vissza belőlük egy kicsit, mondjuk 200 kcal-nyi szénhdirátot és/vagy zsírt. Többet ne, mert a visszájára fog fordulni a dolog. Ebben a pár hétben tilos félreenni, nincs csaló nap, mert könnyen elronthatod az egészet. Arra ott lesz a nyaralás.

Ez mind "bikini body", ne 1-2 hét alatt akarj csodát tenni - magadhoz képest hozd ki a legjobbat!

A táplálékkiegészítők közül – az alap vitaminokon, ásványi anyagokon, fehérjén, BCAA-n kívül – ilyenkor érdemes lehet igénybe venni a termogén zsírégetők, vagy az edzés előtti pörgetők segítségét (a kettőt együtt ne!). De csak akkor, ha nincs semmi szív- és érrendszeri problémád, ide értve a magas vérnyomást is. Ezek a kiegészítők a testhőt és a pulzusszámot emelik meg egy picit, így több kalóriát égetsz edzés alatt és nap közben is, amíg tart a hatásuk.
Fontos, hogy ezek csak akkor működnek, ha nem vagy koffeinfüggő. Ha eleve sokat kávézol, vagy energiaitalozol, nem fogod érezni a hatásukat.
Könnyű hozzájuk szokni, ezért pár hétnél tovább nem is tudod egy huzamban eredményesen használni őket, de egy ilyen esetre, amikor gyorsítani kell az eredményt, jól jönnek.

Még egy tipp! A barna bőr jó kis optikai tuning: mindenki jobban mutat bikiniben, ha nem hófehér. Nem véletlenül használtak barnítót a fitness- és testépítőversenyeken sem.
Szóval nyaralás előtt szerezz egy kis alapszínt. Jobb a bőrödnek is, ha már előkészíted a napi több órás napsütésre.

Ha barna vagy, jobban mutatsz a bikiniben, legyen bármilyen alkatod is. ;)

A lényeg tehát: vedd komolyan az edzéseket, az étrendet, légy szigorú és következetes, de ne csinálj őrültségeket, mert az végül az ellenkező hatást fogja okozni. Ne görcsölj rá a dologra, érezd jól magad! ;)

Jó nyarat!

És egy poén a végére. ;) Amúgy sem kell másokkal foglalkozni, ők sem veled fognak... hanem pl. a telefonjukkal. :P


És hogy fitt maradj a nyaralás alatt is:

A cikk megjelent a Peak Girl oldalon is.


.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Még több hasznos tudnivalót találsz az e-bookomban:


Több, mint 60 oldalas tudásanyag az egészséges, tartós fogyás alapjairól. Hogyan kell étrendet tervezni? Milyen edzéssel érhetsz célt leghamarabb? Tények, tévhitek, mítoszok a fitnesz iparból.

LETÖLTÉS + RÉSZLETEK

.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)