Nyári ételek - avagy mi legyen a sok zöldségből, gyümölcsből?


Facebook csoportomban tettem fel a kérdést, hogy milyen témájú cikk érdekelne titeket. Beától kaptam az ötletet, hogy írjak a nyári ételekről. Most ne arról, hogy hogyan fogyjunk le nyárra, hanem arról, hogy milyen alapanyagokból csináljunk kaját a legmelegebb évszakban.
Minden évszaknak megvannak a szezonális termései, így ebből egy 4 részes cikksorozat lesz. A nyár egészséges táplálkozás szempontjából brutál jó, hiszen annyi zöldség van és annyiféleképp lehet őket variálni, hogy kb. mindig mást ehetünk. :D
A zöldségek mellett most érik egy csomó féle gyümölcs is, egész nyáron van miből válogatni.

A legjobb, ha minden évszakban azt esszük, aminek szezonja van, így frissen szerezhetjük be.

Egy kerti naptárból kigyűjtöttem, hogy mikor mit lehet szüretelni, ezeket kigyűjtöttem táblázatokba, írtam hozzájuk egy csomó ötletet és belinkeltem a saját kapcsolódó receptjeimet.

Remélem sok nyári kajaötlethez juttok a cikk segítségével. ;)


Zöldségek



Mi minden készülhet a sok szezonális zöldségből?
  • Saláták: az összes salátaféléből, káposztából, de mehet bele paprika, paradicsom, retek, hagyma, uborka, párolt brokkoli. Meg lehet szórni egy kis kukoricával, cékla- és répacsíkokkal. Öntet lehet ecetes, ecetes-olajos, valamilyen egészséges olajból, joghurtos...
  • Sült, vagy grillzöldségek készülhetnek padlizsánból, zellrből, cukkiniből és a többi tökféléből, paradicsomból, mehet melléjük hagyma és akár kukorica, vagy répa és cékla és paprika is.
  • A burgonyából is lehet saláta, héjában sült krumpli, püré, sütőben is lehet sütni, magában megfőzni, hagymával resztelt krumpli. Minden féle elkészíthető egészségesen is. Hasonlóan hasznosítható a csicsóka.
  • Párolt zöldségként a legjobbak a brokkoli, karfiol és a zöldbab.
  • Savanyúság is készülhet káposztából, uborkából, paprikából, zöld paradicsomból, karfiolból.
  • Zöldséglevesbe is mehet rengeteg minden, rengeteg féle kombinációban.
  • Főzelék készülhet a zöldbabból, burgonyából, sóskából, spenótból, tökből...
  • Paprika, paradicsom, hagyma és kész is a lecsó, ami készülhet tojással, lehet belőle lecsós hús, vagy csak öntet. Lehet cukkinis, padlizsános, tökös...

Kapcsolódó receptjeim:



Gyümölcsök


A gyümölcsök is részei az egészséges táplálkozásnak, bár a mennyiségre esetükben érdemes figyelni, mert a túlzott fruktózbevitel kifejezetten káros. Ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne napi szinten enni őket, de nem kilószámra. Egy-két nagyobb gyümölcs, vagy pár máréknyi bogyós gyümölcs kifejezetten jó. Ne külön étkezésként edd őket, hanem mondjuk díszítésként használd zabkására, salátára, vagy ha jó alapanyagokból szeretnél élvezeti cikkeket, mint fagyit, sütit kreálni. Akár salátába is kerülhetnek gyümik és nem csak gyümölcssalátára gondolok itt.
Nyáron természetesen érdemes az idénygyümölcsöket enni, de mondjuk fagyi gyártásnál jól jöhet hozzájuk egy kis banán: fagyaszdd meg picit (ne csonttá) az epret, málnát, áfonyát, szedret, vagy ezeket mind együtt és egy banánt, majd turmixold össze az egészet. Kész is a 100% gyümölcsfagyi, amit akár fehérjeporral is felturbózhatsz.

Ha sok a termés, télire le tudod fagyasztani a bogyós gyümölcsöket (mást is, de ezeket a legjobb), vagy akár cukormentes lekvárként is elteheted őket.



Kapcsolódó receptjeim:
(Látszik, hogy vagy 2 éven keresztül egy csomó fehérjés, meg paleo sütit gyártottam. :D)
Szép nyarat midnenkinek, ősszel jön a folytatás!
.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)