Diéta utazás alatt



Így nyáron, amikor sokan több hétre is elutaznak nyaralni, különösen aktuális a krédés, hogy vajon utazás alatt hogyan lehet megoladni az étkezésre való odafigyelést.
Mondhatjuk, hogy oké, most nyaralunk, mindent lehet, ez az első verzió, de erről nincs mit írni. Mit tegyél, ha te tényleg oda akarsz figyelni, vigyázni szeretnél az egész éves edzésed és diétád eredményére?
Vagy ha sokat utazol, nem évi egy-két hétről van szó, hanem mondjuk a munkád miatt többször vagy távol?


Ha többször eszel étteremben, illetve a reggeli a hotelben van, akkor az ott lévő ételekből tudsz válogatni.
Reggelinél érdemes tojást, felvágottakat választani zöldséggel, de van, ahol zabpehellyel és natúr joghurttal, gyümölcsökkel is találkozni.
Éttermekben válassz natúr húsokat zöldségkörettel és/vagy rizzsel. A legdurvább gyorséttermekben is van azért saláta, vagy tortilla, ami általában kevésbé kalóriadús, mint egy hatalmas hamburger.

A legkönnyebben persze akkor tudod tartani az étrendet, ha magad gondoskodsz az étkezésekről, vagy legalábbis egy részükről.

Nézzük, mi az, amit magaddal tudsz vinni?

Reggelire zabpelyhet, fehérjeport akár kis adagokba, összekeverve. Csak kikevered vízzel, hagyod ázni, ha van mikróba teszed és kész is a zabkása. Gyümölcsöt bárhol szerezhetsz rá.
Ha valami sósat ennél, jó megoldás a tonhal konzerv pufirizzsel vagy előre csomagolt tartós teljes kiőrlésű kenyérrel. Kapható olyan, ami adagonként van csomagolva. Ehhez zöldségeket bármilyen élelmiszerboltban találsz, de a első pár napra magaddal is viheted.



Főétkezésekre szintén jó lehet a tonhal mondjuk salátának elkészítve készen kapható saláta mix-szel és mondjuk babkonzervvel keverve. Ehhez is csak a salátát kell beszerezni frissen.
Az első napokra vihetsz magaddal otthon előre elkészített csirkét, pulykát is. Jó megoldás, ha valami zöldséges fasírtot készítesz belőlük, pl. cukkinivel, karalábéval. Ezek hidegen is jók, szendvicsbe is teheted őket, amit kirándulásokra is magaddal tudsz vinni.



A köztes étkezésekre, mint tízórai, uzsonna, jól jön ha viszel magaddal pár proteinszeletet, zabszeletet, natúr magvakat (mandulát, kesudiót, mogyorót, stb.), veszel gyümölcsöket, vagy olyan zöldségeket, amelyek nyersen ropogtatva is finomak, mint a sárgarépa, karalábé.
2-3 napra proteines muffint, zabsütiket is érdemes sütni, addig elállnak és bárhova magaddal tudod vinni, akár egy hosszabb túrára is.
Jó, ha van nálad pár adag fehérjepor vésztartaléknak. Ha épp nincs lehetősged enni, csak összekevered vízzel és máris némi tápanyaghoz jutsz. J

Szerintem a legjobb, ha utazáskor úgy vagy vele, hogy az étkezéseid nagy részére odafigyelsz: az éttermekben viszonylag diétás ételeket választasz, de a helyi specialitásokat ne hagyd ki. Kóstolj meg bármit, amit szeretnél, de ne csapjon át féktelen zabálásba a dolog. Az étkezések 70-80%-a legyen teljesen rendben úgy, hogy a magaddal vitt, vagy helyi boltokban beszerzett egészséges ételeket eszed.



Összegzésként egy lista, hogy mit vigyél magaddal:
  • ·      tonhalkonzerv
  • ·      puffasztott rizs
  • ·      olajos magvak
  • ·      fehérjeszeletek
  • ·      zabpehely
  • ·      fehérjepor

Ha előre sütnél-főznél pár adagot:
  • ·      zabsüti
  • ·      fehérjemuffin
  • ·      csirkefasírt

Amit meg tudsz venni a helyi boltokban:
  • ·      zöldségek
  • ·      gyümölcsök
  • ·      zsírszegény sajt
  • ·      túró, bár külföldön a német nyelvterületen kívül inkább cottage cheese-t találsz, vagy más zsírszegény tejtermékeket pl. görög joghurtot, érdekes sajtokat

A cikket a Peak Girls oldalára írtam.
Az ötletet pedig Dóri adta a Facebook csoportomban. Ha van bármilyen edzéssel, kajával, tápkiegekkel kapcsolatos ötleted, hogy miről írjak, várom. ;)


.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Még több hasznos tudnivalót találsz az e-bookomban:

Több, mint 60 oldalas tudásanyag az egészséges, tartós fogyás alapjairól. Hogyan kell étrendet tervezni? Milyen edzéssel érhetsz célt leghamarabb? Tények, tévhitek, mítoszok a fitnesz iparból.

LETÖLTÉS + RÉSZLETEK

.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)