HOZZÁVALÓK
• 200 g liszt: nálam 100 g zabpehely lisztté darálva, 100 g szénhidrátcsökkentett sütőliszt• 30 g búzasikér
• 100 g ricotta + 50 g joghurt (vagy túró + joghurt, vagy 150 g krémes túró, vagy 150 g light sajtkrém)
• 15 g friss élesztő
• 1 tk. méz
• kb. 1 dl víz
• 1 csipet só
• köménymag
ELKÉSZÍTÉS
Az élesztőt oldd fel 0.5-1 dl langyos vízben, majd keverj hozzá 1 tk. mézet. Ez tulajdonképpen cukor is lehetne, az a kb. 5 g belefér, főleg, hogy nem te, hanem az élesztőgombák fogják megenni. ;) Nélküle viszont sokkal kevésbé fog megkelni a tésztád, tömörebb. kisebb lesz…
Keverd hozzá a sikért, sót, majd a ricottát vagy túrót. A ricotta azért jó, mert savóból készült, a savó pedig jobbá teszik a pékáruk tésztájának állagát.
Végül add hozzá a liszteket és gyúrj belőle tésztát. Ha túl ragacsos, kell még egy kis liszt, ha nem áll össze, egy pici víz, de vigyázz vele, egyszerre csak 1 ek.-nyit adj hozzá, különben túl sok lehet!
Takard le egy tálban, és viszonylag meleg helyen hagyd 1 órán át kelni.
Utána gyúrd át, majd oszdd egyenlő részekre és formázz belőle kifliket. Én 6 db kis bucira osztottam, ezeket jó vékony négyszögekké kisodortam, a sarkuknál fogva feltekertem, majd kifli alakúra hajlítottam. Én nagyon szeretem a sült köménymagot, ezért a tetejükre szórtam egy “keveset”.
Tedd őket tepsibe, sütőpapírra, vagy –lapra és letakarva hagyd őket további fél órát kelni.
Ha megnőttek a kilfik, tedd őket a sütőbe, amit állíts 170-180 °C-ra. Amíg a sütő melegszik, tovább tud kelni a tészta. Kb. 30-40 perc alatt szépen megsülnek.
Melegen finom, puha lesz, frissen kihűlve is nagyon finom és több napig eltárolható, viszont többnaposan érdemes mikróba tenni pár mp-re, hogy újra friss és puha legyen.
Fogyaszdd egészséggel!
A receptet a Peak oldalára írtam.
Több hozzávalót megtaláltok a Biobolt.e-tárban. Minden olvasómnak kedvezmény jár, az alábbi kuponkóddal!