Tanulható az egészséges ételek szeretete?

Képesek vagyunk-e az agyunkat arra szoktatni, hogy az egészséges ételeket tekintsük jutalomnak? - cikk egy kutatás eredményeiről



Sokszor nehéz ellentmondani az olyan egészségtelen ételeknek, mint a sütik, fánkok, csipsz, pizza, hamburger… de nem csak azért, mert finomak! Ha ugyanis hosszabb időn keresztül túlesszük magunkat egészségtelen ételekből, elérjük azt a szintet, hogy az agy jutalmazó központját fokozottabb működésre fogja serkenteni,  mikor magas kalóriatartalmú ételeket fogyasztunk. Ez az, ami arra késztet minket, hogy egy gyümölcs, vagy egy csoki közül az utóbbit válasszuk. De nincs minden veszve! Megjelent ugyanis egy tanulmány, amely szerint képesek lehetünk az agyunkat megtanítani arra, hogy az egészséges ételeket részesítsük előnyben.


Korábban már megállapították, hogy az elhízásnak olyan okai is lehetnek, amelyeket az agy jutalmazó rendszerének nem megfelelő működésében kell keresnünk, azonban azt, hogy ez az állapot visszafordítható-e, még nem mutatták ki. Hogy kiderítsék így van-e, a Tufts Egyetem kutatói 13 egészséges, de túlsúlyos felnőtt nő és férfi bevonásával végeztek egy tesztet. 8 résztvevő számára összeállítottak egy testsúlycsökkentő programot, míg a többiek a kontroll csoportot alkották.



A diétás csapat olyan étrendet kapott, ahol mind az elfogyasztott ételek mennyiségét, mind pedig az összetételét megszabták: recept javaslatokat kaptak és úgy állították össze a menüt számukra, hogy az abban szereplő ételek csökkentsék az éhségérzetet. A napi kalóriabevitel 25-25%-a fehérjéből és zsírból, míg 50%-a alacsony glikémiás indexű szénhidrátokból származott. Az étkezéseket egyenletesen kellett elosztaniuk a nap folyamán.

Ahhoz, hogy megállapítsák, hogy a program milyen hatással van az idegrendszerre, a kutatók mind a 13 résztvevőn fMRI (funkcionális mágneses rezonancia vizsgálat) vizsgálatot hajtottak végre, majd ugyanezt megismételték fél évvel később. Ennek során az agy striatum nevű régióját vizsgálták, ugyanis ez az, aminek különös jelentősége van a jutalmazásban.

Mikor a résztvevőknek egészséges, alacsony kalóriatartalmú ételekről mutattak képeket, a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy azok, akik a diétás csoportban voltak, jóval nagyobb aktivitást mutattak az agyuk jutalmazási központjában, mint a kontroll csoport tagjai. Mindemellett azt is észrevették, hogy mikor egészségtelen ételek képeit nézegették, a diétás csoport tagjainál jelentősen lecsökkent a jutalmazási központ aktivitása. A kutatók szerint ez arra utal, hogy a résztvevők agya megtanulta jutalomként értékelni az egészséges ételeket.

“A testsúlycsökkentő porgramot kifejezetten arra a célra terveztük, hogy megváltoztassa az emebrek reakcióját a különböző ételekre és a tanulmányunk megmutatja, hogy azok, akik résztvettek benne, nagyobb érdeklődést mutattak később az egészséges ételek iránt és kevésbé értékelték az egészségtelen menüt. A két dolog együttvéve kiemelten fontos a fenntartható testsúlykontroll szempontjából.” – mondta Sai Krupa Das, a tanulmány szerzője. “Ha minden igaz, ez az első bizonyíték erről a jelenségről.”

Biztosan látjátok, hogy ez egy nagyon kis körben végzett tanulmány, ezért nehéz belőle következtetéseket levonni, azonban okot ad arra, hogy további kutatásokat végezzenek a témában.

Szerintem biztos, hogy van igazság a dologban, mert én is azt vettem észre magamon, hogy mindig azokat az ételeket kívánom, amiket egy-egy időszakban többször fogyasztok. Eszek valamit, ami finom, megtetszik és mindig azt enném. Most pl. a tortilla tekercsekre kattantam rá. Szerencsére van teljes kiőrlésű és azzal töltöm meg, amivel akarom, így nem szemét kajáról van szó.
Szóval a cél: egészséges finomságokat gyártani, rájuk kattanni és csak őket enni. :D Persze a mennyiségre akkor is figyelni kell, de ha a minőséggel nincs gond, az már jó pont. ;)
.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)