Ünnepi muffinok: banános-kókuszos és diós-narancsos

Ebben a bejegyzésben két ünnepi muffin receptjét olvashatjátok. Mindkettőben van gyümölcs és egy fajta olajos mag - már ha a kókuszt annak nevezhetem, ja meg mézeskalács fűszerkeverék. ;)
Hasonlítanak a korábbi muffin receptjeire: van bennük többféle egészséges liszt, fehérjepor, egy kis túró. Táplálóak, finomak, puhák.
A dió és a narancs együtt igazán karácsonyi ízvilágot ad, sőt még csokis rétege is van ennek a sütinek. A kókusz és a banán inkább egy egzotikus párosítás, de azt kell, hogy mondjam, illenek egymáshoz, és a banántól különösen puha a muffin. A mézeskalács fűszer az, ami ünnepivé teszi ezt a sütit. :))

BANÁNOS-KÓKUSZOS MUFFIN




HOZZÁVALÓK

(6 db szilikonos muffinformához)

  • 1 banán
  • 1 dl víz
  • 50 g zsírszegény túró
  • 1 tojás
  • 30 g vaníliás fehérjepor (kevert, vagy kazein)
  • 20 g kókuszliszt
  • 20 g zabkorpa
  • 20 g kókuszkrém
  • 10 g kókuszreszelék
  • rum aroma
  • 1 tk. szódabikarbóna / sütőpor
  • mézessütemény fűszerkeverék (vagy fahéj + egy csipet szegfűszeg)
  • édesítő (eritrit és/vagy stevia)

ELKÉSZÍTÉS


  1. Melegítsük elő a sütőt kb. 160-170 °C-ra.
  2. Egy kis tálban keverjük össze a fehérjeport, kókuszlisztet, zabkorpát, kókuszreszeléket, szódabikarbónát.
  3. A banánt karikázzuk fel és tegyük a turmixgépbe. Öntsünk hozzá 1 dl vizet, a kókuszkrémet, rum aromát és turmixoljuk le.
  4. A banánturmixot keverjük össze a száraz összetevőkkel és a tojással.
  5. Ízlés szerint adjunk hozzá mézessüti-fűszert és édesítőt.
  6. Adagoljuk a masszát szilikonos muffinformákba és süssük kb. 20-25 percig. Mikor elkezd pirulni a tetejük, elkészültek.

TÁPÉRTÉK/db: 107 kcal / 7,9 g fehérje / 8,8 g szénhidrát / 4,6 g zsír

DIÓS-NARANCSOS MUFFIN




    HOZZÁVALÓK

    (6 db szilikonos muffinformához)




  • 1 közepes narancs (nekem megpucolva 130 gramm volt)
  • 20 g zabpehelyliszt
  • 20 g mandulaliszt
  • 20 g vaníliás fehérjepor (kevert, vagy kazein)
  • 5 g búzakorpa (elhagyható)
  • 125 g zsírszegény túró
  • 1 tojás
  • 15 g dióvaj (saját készítésű: dió + kókuszzsír + pici méz hosszú perceken át turmixolva)
  • 1 tojás
  • 5 g holland kakaó
  • szódabikarbóna / sütőpor
  • mézessütemény fűszerkeverék (vagy fahéj + egy csipet szegfűszeg)
  • édesítő (eritrit és/vagy stevia)
  • dísz: 6 db felezett dió

    ELKÉSZÍTÉS



      1. Melegítsük elő a sütőt 160-170 °C-ra.
      2. Keverjük össze a liszteket, a fehérjeport, búzakorpát, szódabikarbónát egy tálban.
      3. A narancsot pucoljuk meg, majd turmixoljuk le.
      4. Adjuk a narancsturmixot a száraz összetevőkhöz. Keverjük jól össze és adjuk hozzá a túrót és a tojást is.
      5. Ízlés szerint fűszerezzük és édesítsük.
      6. A massza felét osszuk el a szilikon muffinformák alján.
      7. A maradék tésztához adjuk hozzá a kakaót, keverjük jól össze, majd osszuk el a muffinok tetején.
      8. Végül tegyünk minden süti tetejére egy-egy szép formájú felezett diót.
      9. Süssük 20-30 percig.
      TÁPÉRTÉK/db: 121 kcal / 10,3 g fehérje / 7,6 g szénhidrát / 5,6 g zsír


      Sok hozzávalót megtaláltok a Biobolt.e-tárban. Minden olvasómnak kedvezmény jár, az alábbi kuponkóddal. :)
      Ha még gyorsabban és egyszerűbben szeretnél muffint készíteni, próbáld ki a protein muffin mixet!