Ne félj elkezdeni mozogni! ("Nyílt levél nagydarab futóknak")

A napokban elterjedt az interneten a "nyílt levél nagydarab futóknak". Eredetileg külföldi blogger írta "Hey fat girl" címmel, majd egy futóknak szóló oldalon megjelent a magyar változat is. Azért osztom meg blogbejegyzésben, mert nagyon egyetértek vele és nem elsősorban a futással kapcsolatban, hanem minden mozgásra, sportra kivetítve: ne félj elkezdeni mozogni, lemenni a terembe vagy egy órára - senki nem fog kinézni onnan, nem fognak kiröhögni, mert nem tudsz még fekvőtámaszozni, vagy húzódzkodni és csak 20 mp-ig megy a plank, a guggolás meg súly nélkül is kínszenvedés. A lényeg, hogy elkezdted, máris többet teszel magadért és az egészségedért, mint azok, akik meg sem próbálják. Jó úton vagy és tudjuk, hogy mekkora erőfeszítéseket teszel a változásért. Ez nem lenézést, hanem tiszteletet érdemel. :)

És akkor nézzük a levelet:


"Kedves Duci Lány, aki most kezdett bele a futásba!

Igen, te. Te, aki úgy teszel, mintha nem látnál, mikor elfutunk egymás mellett. Te, akin nincs is rendes sportcucc, aki alig kapsz levegőt. Lassú vagy, kapkodod a levegőt, látszik, hogy minden mozdulat szenvedés a számodra. Alig mersz rámenni a rekortánra, képes vagy nagyobbat kerülni, mint kéne, nehogy a futók közé keveredj. Úgy izzadsz, hogy tiszta víz a hajad. Húsz percet is alig bírsz maradni, és totál kimerültnek tűnsz, mikor haza indulsz. Sosem beszélgetsz senkivel. Nekem viszont mondanom kell neked valamit.

Csodálatos vagy!

Ha egy pillanatra a szemembe néznél, látnád a tiszteletet és elismerést, amit irántad érzek. A kaland, amibe belevágtál, elképesztő: hamarosan jobb lesz az egészséged, tele leszel önbizalommal és a szabadság egészen új fogalmát ismered meg. Most borzasztónak tűnhet lejönni ide, szembenézni a félelmeiddel és mozgásra kényszeríteni magad, azonban amit kapsz majd ettől az egésztől, az sokkal nagyobb, mint az erőfeszítés, amit bele kell tenned. Már el is kezdted az átváltozást. Nem vagy hajlandó tovább ebben a fizikai nihilben élni. Nehéz döntést hoztál, ami viszont tele van ígérettel. Minden egyes lélegzet, ami kínkeservesen beszívsz, könnyebb, mint az előző volt. Minden egyes lépéssel messzebb kerülsz attól, aki voltál, és közelebb ahhoz, aki leszel: egy erős, egészséges emberhez, aki tudja, nincs lehetetlen.

Hős vagy a szememben. És ha kicsit felnézel, és alaposabban szemügyre veszed a többi futót, akik miatt kényelmetlenül érzed magad, az ő szemükben is látni fogod, hogy csodálják az elszántságod. Sokan közülük pontosan tudják, min mész keresztül. Te vagy az, aki nemcsak fogadkozott, hogy majd holnaptól, majd jövő héttől, majd jövőre elkezd futni, hanem tényleg ott vagy és futsz. Futó vagy, és ezt senki nem veheti el tőled. Könyörtelenül haladsz előre az úton. Erősebb vagy, mint gondolnád, és hamarosan magad is elcsodálkozol, mire vagy képes. Nem soká, lehet, hogy már holnap, le fogod nyűgözni saját magad. Egészen új szemmel látod majd a világot. Igazi inspiráció vagy.

Meghajlok előtted."