A legjobb táplálékkiegészítők edzés közben


Amikor táplálékkiegészítőkről beszélünk, elsősorban az edzés utáni turmixra gondolunk, ezen kívül az edzés előtti formulákra, vagy a reggeli vitaminokra, ásványi anyagokra, esetleg az esti, lefekvés előtti kiegészítőkre. De mi a helyzet edzés közben? Érdemes-e ilyenkor is enni / inni / szedni valamit? Ha igen, akkor mit és miért? Cikkemben pontosan ezt foglaltam össze neked.

Az elsőszámú edzés alatti kiegészítő az italod. Soha ne feledkezz el a folyadékpótlásról. Pozitív hatással van a teljesítményedre, ha ez az ital nem csak üres víz. Nézzük, mi minden kerülhet a kulacsodba.


Aminosavak – BCAA-k


Az első, és legfontosabb dolog, ami az edzés közbeni kiegészítőket illeti, az aminosav pótlás, közülük is az elágazó láncú aminosavak, tehát a BCAA-k: leucin (a legfontosabb), izoleucin és valin. Az izomfehérjék 35%-át BCAA-k építik fel és edzés alatt ezek kezdenek el a leghamarabb lebomlani a szervezetben, ezért ha 1-1,5 óránál hosszabb az edzésed, netán éhgyomorra edzel, mindenképp érdemes kihasználni az általuk nyújtott előnyöket. Egy BCAA itallal tovább fogod bírni az edzést, később fáradsz el és sokkal kisebb az esélye, hogy megéhezel közben. Ha szigorú diétán vagy, glutaminnal keverve fokozhatod a hatását.
Hasonlóan jó választás lehet egy nem csak BCAA-kat, hanem további esszenciális aminosavakat is tartalmazó komplexebb készítmény is.


Gyors felszívódású szénhidrát – izotóniás ital, energia gél, energiaszelet


Szintén a hosszabb, 2 órás, vagy azt meghaladó, illetve az állóképességi (futás, kerékpráozás, stb.) edzéseken és versenyeken van kiemelt jelentősége a szénhidrátpótlásnak. A cél ezzel nem más, mint az energiaszint fenntartása. Izotóniás italok, különféle szénhidrát gélek és szeletek alkalmasak a célra.

Energia gélekre állóképességi sportok űzésekor lehet szükséged.

Elektrolitok – izotóniás ital


Edzés alatt az izzadással nem csak vizet, de ásványi sókat is veszít a szervezetünk, amit vízfogyasztással nem tudunk pótolni. Szintén hosszú távú sportoláskor lényeges a nátrium, kálium, magnézium pótlása. Hiányunkban korábban jelentkezik a fáradás és izomgörcsök is felléphetnek. Az izotóniás italok, sportitalok pont ezeket az ásványi anyagokat tartalmazzák szénhidrátok kíséretében. Ezek így sokkal jobban hidratálnak, mint a víz.


Fehérje – tejsavó fehérje hidrolizátum


Fehérjét elsősorban edzés után szoktunk fogyasztani, edzés közben ugyanis nem az emésztéssel van elfoglalva a szervezet. A fehérjéket pedig meg kell emésztened ahhoz, hogy a már fent említett aminosavakra bontsd őket és így az izmaidhoz jusson az értékes tápanyag.
Egy kivétel van, ez a tejsavó fehérje hidrolizátum, ami annyira gyors felszívódású, annyira tiszta fehérje, hogy akár edzés közben is fogyasztható. Maga a turmix is sokkal inkább az aminosav porokból készülő italokhoz hasonlít, tehát nem az a krémes-tejes ízű shake, hanem inkább  olyan, mint egy üdítő. A nyári hőségben edzés után, de akár edzés közben is kellemes hűsítő lehet. Ha edzés közben iszod, utána már nem feltétlenül kell turmixot fogyasztanod.

Összességében tehát edzés közben az első számú, legfontosabb kiegészítő a BCAA ital: ezt bárkinek ajánlom, éhgyomros edzés esetén pedig kötelezőnek tartom. Szénhidrátos italokra hosszabb időtartamú edzéseken, vagy teljesítményfokozó edzéseken lehet szükség, valamint ha már rég volt az utolsó étkezésed edzés előtt. Szintén hosszú edzéseken, vagy nyáron, a nagy melegben, amikor fokozott izzadással kell számolni, nagyon előnyös az elektrolitok pótlása. Egy igazán hosszú, kimerítő versenyen pedig a legjobb, ha mindezeket együtt alkalmazod.

A cikket a Peak oldalára írtam.


.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Még több hasznos tudnivalót találsz az e-bookomban:


Több, mint 60 oldalas tudásanyag az egészséges, tartós fogyás alapjairól. Hogyan kell étrendet tervezni? Milyen edzéssel érhetsz célt leghamarabb? Tények, tévhitek, mítoszok a fitnesz iparból.

LETÖLTÉS + RÉSZLETEK

.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)