Tojásmuffin

avagy a tojásrántotta, amit akár magaddal is vihetsz!



A Peak Girls oldalán egy ketogén étrendbe illeszthető recept írása volt a feladatom. E diéta alapja a minimális szénhidrátfogyasztás mellett a magas zsírbevitel. Ez egyrészt rengeteg hozzávalót kizár az étrendből – nincs zabpehely, rizs és gyümölcsök – másrészt sok olyan ételt megenged, amit más diéta nem feltétlenül: ilyenek a zsírosabb sajtok, húsfélék és akár a kolbász is! Rengetegszer láttam már zöldséges-tojásos muffinokról képeket receptes oldalakon, mindig is nagyon tetszett és végre kipróbáltam. Nem kellett csalódnom, nagyon jól sikerültek, sajt nélkül paleosként is fogyaszthatod és természetesen bármilyen egészséges étrendbe beilleszthető a tápanyagtartalom figyelembe vételével. ;)

HOZZVALÓK


1 csomag szeletelt feketeerdei sonka (100 g, 9 db)
mérettől függően 4-6 db tojás
zöldségek ízlés szerint: nálam 100 g főtt brokkoli, kb. 50-50 g piros és sárga kaliforniai paprika
kis darab füstölt házi kolbász (10 g)
40 g sajt

ELKÉSZÍTÉS


A tojásokat törd fel, öntsd egy tálba, majd jól keverd össze és verd fel őket egy picit, hogy a fehérje és a sárgája jól elegyedjen.
A sonkaszeletekkel bélelj ki egy-egy muffinformát.
A brokkolit szedd pici rózsákra, a paprika kockázd fel, majd töltsd meg a zöldségekkel a kis sonkakosarakat. Ízesítésként pici darabokra vágott házi kolbász is kerülhet bele. Ilyenkor semmi más fűszerre nem lesz szükség, én meg sem sóztam, mert a sonka és a kolbász is erősen ízes!
Minden kis kosárba tegyél pár ek. tojást. Nem jó, ha túl teleöntöd őket, mert ki fog folyni sütésnél, de a formák ¾-éig meg kell őket tölteni. A végén díszítsd reszelt sajttal a “sütiket”.
200 °C-os sütőben kb. 15 perc alatt elkészül.
Nagyon finom, laktató étel, amit akár magaddal is vihetsz, mert hidegen érnek benne össze igazán az ízek! Fogyaszdd nyers zöldségekkel!


Nekem 9 db sonkaszeletem volt, így 9 muffinom lett, 1 db tápértéke pedig:
87 kcal, 8 g fehérje, 2 g szénhidrát, 6 g zsír


A recept a Peak Girls oldalára készült.


TOVÁBBI VARIÁCIÓK


A feketeerdei (vagy valami nagyon hasonló) sonka és a tojás állandó, a többi töltelék pedig a következő:
  • "Pizzás": gomba, olivabogyó, lilahagyma, brokkoli, koktélparadicsom, bazsalikom, oregano, parmezán (vagy más sajt), kolbász
  • "3 Sajtos": brokkoli, paprika, 3 féle sajt: krémfehér, füstölt ementáli, cheddar
  • "Görög": koktélparadicsom, lilahagyma, brokkoli, olivabogyó, krémfehér sajt
  • "Főtt tojásos": apró darabokra szelt főtt tojás, brokkoli, kolbász, sajt