Céklás-zelleres-almás vitaminbomba káposztasaláta


Sok receptben látom, hogy a zöldségekből álló salátákban gyümölcsök – főleg alma – is van. Én eleinte idegenkedtem a dologtól, de gondoltam, kipróbálom, hátha tényleg finom. Így történt, hogy “megszületett” az egyik új kedvenc káposztasalátám, amibe cékla, zeller és alma is került. Ezek a recept alapjai, amit már elég sok variációban elkészítettem. Meg is osztok egy pár ötletet.



HOZZÁVALÓK


káposzta (kb. 300 g)
alma (1 közepes)
cékla (100-150 g)
zeller (50-100 g)
fűszerek: só (bors, fokhagyma, metélőhagyma, petrezselyem, őrölt kömény)
almaecet / fokhagymás ecet (1-2 ek.)
extrák: lilahagyma, répa, jégsaláta …, csirkemell kockák, reszelt sajt, görög joghurt, light majonéz, erős paprika, tofu, főtt tojás, teljes kiőrlésű tészta…

A saláta alapja a káposzta lesz, a hozzávalóknál kb. 2 adaghoz való mennyiségeket adtam meg a zöldségekből.

ELKÉSZÍTÉS


A káposztát vágd vékony csíkokra, az almát, zellert, céklát pucold meg, majd reszeld le nagylyukú reszelőn és keverd a káposztához.


Enyhén sózd meg, önts rá 1-2 ek-nyi gyengébb ecetet – különösen jó ízt ad az 5%-os fokhagymás, és/vagy almaecet, majd keverd jól össze. Illik még az ételbe a hagyma, a répa is, ha van otthon, egy kevés vékonyra szelt lilahagymával és reszelt répával tovább gazdagíthatod a salátádat. A fűszerezést is a fantáziádra bízom, nagyon jók bele pl. a bors, kömény, zöldfűszerek.
Öntetként elegendő lehet az ecet, de ha belefér az étrendedbe, a krémes görög joghurt, esetleg zsírszegény tejföl  light majonéz még finomabbá teszik. Lehet kísérletezni hidegen sajtolt olajokkal is.

Tálald csirke-, vagy pulykamellkockákkal, vagy sült füstölt tofuval! Tovább gazdagíthatod teljes kiőrlésű tésztával, sajttal, főtt tojással.

Jó étvágyat!


A receptet a Peak Girls oldalára készítettem.