Gyümölcsös zabsütik

A bejegyzésben a végtelenségig variálható zabsüti receptjeim közül mutatok meg 2-t. Ezek azok a hozzávaló-arányok, amik nekem több kísérletezgetés során beváltak, egyszerűek és jól működnek. Ezek a sütik abszolút nem az extra diétás, szénhidrátmentes kategóriába tartoznak, épp ellenkezőleg: a cél velük, hogy energiát adjanak a versenyzéshez és a hosszan tartó testmozgáshoz. Szóval tele vannak szénhidráttal, szinte csak abból állnak: zabpehely, gyümölcsök, méz, meg néhány egyéb hozzávaló, hogy összeálljanak és finomak legyenek. :) Az összetevők kb. olyanok, mint egy jó minőségű, egészséges műzliszeleté.
A 2 változat: aszalt gyümölcsös és almás. Ez utóbbi kicsit kalória- és szénhidrátszegényebb. Méz helyett mással édesítve még egész diétássá is tehető.

HOZZÁVALÓK

(18-20 db sütihez)

  • 100 g zabpehely (én apró- és nagyszeműt vegyesen használok)
  • 100 g aszalt gyümölcs (áfonyát, papayát, barackot szoktam)
  • 20 g kókuszreszelék
  • 1 banán
  • 1 ek. mogyoróvaj (25 g)
  • 1 ek. méz (30 g)
  • 2 kocka étcsoki (20 g)
  • 1 dl víz
  • fahéj (+ lehet szegfűszeg, mézeskalács fűszer)
  • 1 kk. szódabikarbóna


Almás változat:
Ugyan ezek, kókusz és csoki nélkül, aszalt gyümölcs helyett kb. 150 g reszelt almával.


ELKÉSZÍTÉS


  1. Az aszalt gyümölcsöket beáztatjuk egy kis forró vízbe: így egyrészt lejön róluk a sok felesleges cukor és olaj, meg kezelőanyag, másrészt megdagadnak.
  2. A zabpelyhet összekeverjük a gyümölcsökkel (almásnál reszelt almával), a fahéjjal és a kókuszreszelékkel, valamint a szódabikarbónával.
  3. A banánt összetördeljük, betesszük a turmixgépbe egy-egy kanál méz és mogyoróvaj társaságában. Hozzáöntünk 1 dl vizet és krémesre turmixoljuk.
  4. A banánturmixot hozzákeverjük a zabos keverékhez és hagyjuk állni egy ideig, hogy a zabszemek jól megszívják magukat (addig a sütőt már elő tudjuk melegíteni). Az aszalt gyümöclsösbe ilyenkor szoktam késsel beleforgácsolni egy kis étcsokit.
  5. Szilikonos sütőlapra egy teáskanállal kis halmokat teszünk és kicsit kilapítjuk őket.
  6. 180 °C-on sütjük, az aszalt gyümölcsösnek 10-15 perc elég, az almásnak, mivel nedvesebb, kell 20-25 is. Ha tovább és kicsit nagyobb hőmérsékleten sütjük, ropogósabb lesz a végeredmény. Az enyémek puhák szoktak lenni.


TÁPANYAGTARTALOM:
  • Aszalt gyümölcsös: 1220 kcal / 25 g fehérje / 180 g szénhidrát / 45 g zsír - kb. 18-20 db jön ki belőle
  • Almás: 770 kcal / 20 g fehérje / 130 g szénhidrát / 20 g zsír - ez is 18-20 db-ra elég