Proteines bukta-muffinok

Nem követek sem paleo táplálkozást, és az sem fontos számomra, hogy minden bio legyen (sőt gyakran az agyamra is tudnak ezekkel menni), de egy dolgot nagyon szeretek mindkettőben: azt, hogy egy csomó érdekes alapanyaghoz könnyedén hozzá tudok jutni ezeknek az irányzatoknak köszönhetően. Korábban az egészségesebb lisztek, különlegesebb gabonák és magvak csak bioboltokban voltak elérhetők, most pedig a paleonak hála,  elterjedtek a különféle magokból készült lisztek, sok temészetes alapanyag, így aztán a sütésben is egy csomó mindennel lehet variálni: a zabpehely mellé jöhet a szuper tápértékkel rendelkező kókuszliszt, lenmagliszt és a többek. :) Múltkor rendeltem egy bioboltból pár érdekes lisztet, ezek összeöntögetésével pedig tök finom muffint sikerült gyártani. Ezt elneveztem "soklisztes" muffinnak, aztán később kipróbáltam cukormentes lekvárral megtöltve is az alap tésztát és így született meg a bukta!

HOZZÁVALÓK

(6 db muffinhoz)

  • 20 g zabkorpa
  • 20 g kókuszliszt
  • 10 + 10 g lenmagliszt: az egyik őrölt lenmag, a másik Nature Cookta (kevesebb zsírral)
  • 20 g zabpehelyliszt
  • 20 g vaníliás fehérjepor (sűrű állagú kevert, vagy kazein)
  • 150 g túró (minél krémesebb és zsírszegényebb, annál jobb)
  • 1 tojás
  • sütőpor vagy szódabikarbóna
  • ízlés szerint édesítő (steviát és/vagy eritritet ajánlom)
  • víz (kb. 1 dl)
  • hozzáadott cukrot nem tartalmazó lekvár: nálam xillittel készült sárgabarack és 100% szilva

ELKÉSZÍTÉS

  1. A sütőt melegítsük elő 150 °C-ra, közben pedig állítsuk össze a tésztát: keverjük össze az összes felsorolt hozzávalót a lekvár kivételével. Érdemes a száraz összetevőkkel (lisztek, korpák, fehérjepor) kezdeni, ezeket jól elkeverni és csak utána belekeverni a túrót és a tojást. Kell majd beme egy kis víz is, hogy kenhető, krémes, de ne folyékony massza legyen.
  2. Kanalazzuk a massza kb. ⅔-át szilikonos muffinformákba. Az aljukat töltsük meg ⅓ részig és a szélüket is kenjük ki masszával.
  3. Minden kosárkába tegyünk egy kanál lekvárt.
  4. Fedjük be a muffinokat a maradék tésztával. Ügyeskedni kell majd kicsit, hogy szépen szét tudjuk kenni.
  5. Süssük kb. 40 percig. A lényeg, hogy mikor barnulni kezdenek, már lekapcsolhatjuk a sütőt, hagyhatjuk még állni odabenn egy picit (úgy 10 percig) és aztán kéééész! :)

TÁPÉRTÉK
Nagyban függ a túrónk zsírtartalmától és a felhasznált lekvártól és annak mennyiségétől... de egy közelítő értéket tudok mondani.
1 db-ban: kb. 120 kcal, 10 g fehérje, 13 g szénhidrát, 3,5 g zsír


Az előzmény: "SOKLISZTES" MUFFIN


Itt szinte minden hozzávaló egyezik, ami más:
  • nincs lekvár, de a tetejére van szilva + fahéj
  • csokis a fehérjepor
  • a tésztában van még 5-10 gramm holland kakaó és fahéj is
Jó étvégyat mindenkinek, aki kipróbálja ezt a finom, puha muffint! :)


Sok hozzávalót megtaláltok a Biobolt.e-tárban. Minden olvasómnak kedvezmény jár, az alábbi kuponkóddal!
Ha még gyorsabban és egyszerűbben szeretnél muffint készíteni, próbáld ki a protein muffin mixet!