Kell-e fehérjeturmixot innom?

Tények és tévhitek a protein turmixokról




Gyakori kérdés ez, szinte mindenki, aki elkezdi az edzést megkérdezi, hogy "most akkor nekem most szükségem van-e fehérjeporra?"

A cikkben igyekszem ezzel kapcsolatban mindenre választ adni, sőt néhány tévhitet is eloszlatunk.



Mi a fehérjepor?


A fehérjepor egy koncentrált élelmiszer, igazából egy turmix por (ugyan úgy, mint pl. egy levespor, pudingpor, cappuccino por, vagy forrócsoki por - csak ezek legalább tele vannak minden féle dzsuvával, mégsem furák senkinek), ami adagonként 20-25 g fehérjét tartalmaz, alacsony szénhidrát- és zsírtartalom mellett. A fehéjre általában tejből származik, de létezik tojás, marha, és növényi alapú proteinpor is, valamint ezek keveréke.
Semmi extráról nincs szó tehát, csupán egy italpor magas fehérjetartalommal. Nem mesterséges anyag - ami az benne, az max. az édesítő és a színezék, ami lássuk be, hogy a hétköznapi ételeinkben is indokolatlanul sok van. Vannak egyébként teljesen természetes fehérjeporok is, ízesítetlenek is.

Oké, de kinek van rá szüksége?


Alapjában véve a fehérjeporra, mint olyanra, senkinek nincs szüksége. A fehérjére, mint tápanyagra, pedig mindenkinek. Aki sportol, annak többre, míg aki nem, annak kevesebb is elég. Bővebben ITT írok a fehérjéről, mint tápanyagról és arról, hogy milyen ételekkel tudod fedezni a szükségletedet.
Ha ezekből az ételekből eleget tudsz enni, nincs szükséged kiegészítésre. Ha nem eszel elég húst, halat, tojást, akkor minden bizonnyal nem elégséges a fehérjebeviteled és egy ilyen turmix-szal növelni tudod azt.



Miért isszák edzés után?


Edzés után a szervezetnek minél haramabb tápanyagutánpótlásra van szüksége: fehérjére és szénhidátra. Ezt beviheted egy teljes étkezéssel is utána, de a leggyorsabb, legkényelmesebb megoldás egy turmix. Ezt gyorsan el tudod készíteni a shakeredben az öltözőben, és elég utána kb. 1 óra múlva enni. Ráadásul ilyenkor gyors felszívódású fehérjére és szénhidrátra van szükséged, így ilyenkor egy e célra kifejlesztett shake a legegyszerűbb választás. Ezzel juttatod magad a leghamarabb a regenerálódáshoz szükséges tápanyagokhoz.
Edzés után tehát érdemes inni, de nem kötelező.

Étkezés helyettesítésére jó a fehérje turmix?


Én nem ajánlom. Az étkezés az étkezés, nem ivás, a test a szilárd táplálékok feldolgozására lett kitalálva. Ugyan ezt a fehérjemennyiséget be tudod vinni egy szelet hússal is, amitől azért előbb jól laksz, mint egy turmixtól. Nem helyeslem azokat a fogyókúrás módszereket sem, amikor az étkezések helyett egy-egy (általában rossz minőségű, szójából álló, mégis a minőségi kiegészítőknél jóval drágábban árusított) turmixot kell inni.
Persze, ha nincs időd/lehetőséged rendes kaját enni, néha jól jöhet egy protein shake.

A fehérjeportól izmos leszek?


Nem. Ahogy attól sem leszel az, hogy csirkét, vagy tojást eszel. Ezek is fehérjeforrások, mégsem leszel izmos attól, hogy megeszed őket. Ehhez sok évi kemény edzés és minőségi táplálkozás kell, ami természetesen tartalmaz fehjérjét (nem kell, hogy az fehérjepor legyen), szénhidrátot és zsírt is.

Ha csak liter számra iszod a fehérjét, de nem edzel, kb. ez lesz az eredmény. xD


A fehérjepor fogyókúrás ital?


Nem, mint mondtam ez egy élelmiszer, nem lehet fogyókúrás, vagy nem fogyókúrás. Ha neked a fogyáshoz tegyük fel 2000 kcal-t kell enned, akkor ha ebbe belefér a többi étezésed mellett a fehérjepor, akkor fogyni fogsz, ha már megettél 2000 kcal-t, de hozzáiszol 3 shake-et és emiatt 2500 kcal lesz a beviteled, akkor nem. Sőt, ha nagyon sokat iszol, még hízni is fogsz, mert emiatt lesz túl magas a kalóriabeviteled. Ennyire egyszerű. Étkezések helyettesítésére meg, mint írtam, nem ajánlom.

Van olyan, hogy női fehérjeturmix?


Nem, ezt tiszta hülyeség! Ahogy női cappuccino sincs, meg női hamburger sincs, nincs női fehérje turmix se. Az, hogy valamit rózsaszín dobozba tesznek, raknak bele egy kis (általában minimális mennyiségű) L-karinitint, vagy bármi mást, amit a zsíranyagcserére hatással bíró anyagként árusítanak és emiatt dupla áron kínálnak, nem azt jelenti, hogy attól női fehérje lesz, csak egy jó marketingfogás.

Akkor összességében mire jó a fehérjepor?


  • Edzés után ezzel jutsz a leghamarabb minőségi, gyorsan felszívódó tápanyaghoz. Praktikus elkészíteni.
  • Ha valamilyen oknál fogva nem eszel szilárd táplálékból elég fehérjét, de a turmixot ihatod, akkor jó kiegészítés.
  • Lehet velük sütni-főzni, ízesíteni (pl. túrókrémet, zabkását) ezáltal fehérjedúsabb ételeket, édességeket készíteni.
Nem nélkülözhetetlen tehát, de hasznos kiegészítő, vagy én inkább alapanyagnak mondanám.
Hogy kinek mikor milyen típusú fehérjeport érdemes használnia, arról egy következő cikkben írok majd.


.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Még több hasznos tudnivalót találsz az e-bookomban:

Több, mint 60 oldalas tudásanyag az egészséges, tartós fogyás alapjairól. Hogyan kell étrendet tervezni? Milyen edzéssel érhetsz célt leghamarabb? Tények, tévhitek, mítoszok a fitnesz iparból.

LETÖLTÉS + RÉSZLETEK

.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)