Puncsos süti - két változatban



Még tavasszal, mikor a zselés-túrós muffinokkal kísérletezgettem, készítettem egy hasonló felépítésű, szinte szénhidrátmentes, csak fehérjeforrásokból álló puncsos sütit. Ez látható az alsó képen, a felsőn pedig a tegnapi új verzió, ami szénhidrátot is tartalmaz zab formájában. Lehet tehát választani étrendnek és/vagy napszaknak, illetve otthon lévő alapanyagoknak megfelelően. :)
Én a 6 db-os szilikon muffin sütőmben készítettem el őket, ezt nagyon könnyű kezelni és a sütiknek is jó formájuk lesz. :)

SZÉNHIDRÁTSZEGÉNY VÁLTOZAT


HOZZÁVALÓK

(6 db muffin formához)

A tészta:
  • 100 g krémes sovány túró (Aldis)
  • 1 tojás
  • 20 g vaníliás fehérjepor (kazein, vagy kevert, a lényeg, hogy sűrű állagú legyen)
  • 1 tk. sütőpor / szódabikarbóna
  • ízlés szerint fahéj, édesítő, reszelt citromhéj
A középső réteg
  • a tészta egy része
  • 30 g csokis fehérjepor (kevert, vagy kazein)
  • 5 g natúr kakaópor
  • 10 g földimogyoró-vaj
  • ízlés szerint instant kávé, rum aroma
  • kis víz
Teteje
  • 20 g rózsaszín fehérjepor (pl. epres, erdei gyümölcsös, málnás)
  • puncs aroma (ha nincs, rum aroma)
  • 1 ek. zselatin
  • 1,5 dl víz

ELKÉSZÍTÉS

  1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tészta hozzávalóit összekeverjük, kis vizet teszünk hozzá, hogy sűrű krém állaga legyen. Belekanalazzuk a muffinformákba és kb. 25 percig sütjük.
  2. Ha elkészültek a muffinok, kiveszsük őket hűlni, majd 3 részre vágjuk őket: levágjuk a tetejüket és az aljukat. Az alsó részt a formában hagyjuk, a középsőt széttépkedjük és egy tálba tesszük, a felsőt félrerakjuk.
  3. A széttépkedett középső részhez csokis fehérjeport, kakaóport, mogyoróvajat, kávét, aromát keverünk, és annyi vizet, amitől ragacsos állagú massza lesz.
  4. A csokis-kávés masszát rákanalazzuk a muffin aljakra, majd rátesszük a tetejüket is.
  5. A zselatint és a rózsaszín fehérjénket feloldjuk, előbbit meleg, utóbbit hideg vízben, majd a kettőt összevegyítjük és ráadagoljuk a muffinok tetejére.
  6. Betesszük a sütiket a hűtőbe, míg meg nem szilárdul a felső, zselés réteg.



TÁPÉRTÉK 1 db sütiben: 85 kcal / 13,2 g fehérje / 2,5 g szénhidrát / 2,7 g zsír


ZABOS VÁLTOZAT


HOZZÁVALÓK:


A tészta:

  • 125 g krémes sovány túró (Aldis)
  • 1 tojás
  • 40 g zabkorpa
  • 20 g zabpehelyliszt
  • édesítő
  • 1 tk. sütőpor / szódabikarbóna
  • ízlés szerint fahéj, édesítő, reszelt citromhéj
  • kis víz

A középső réteg:
Lehet ugyan az, nekem most több mogyivaj került bele és kakaó helyett csoki.
  • a tészta egy része
  • 30 g csokis fehérjepor (kevert, vagy kazein)
  • 7 g 99% étcsoki
  • 20 g földimogyoróvaj
  • ízlés szerint instant kávé, rum aroma, fahéj
  • kis víz

Teteje: ugyan az

ELKÉSZÍTÉS:

Ugyan az. Nekem rondák lettek, mert nem vártam se a tésztával se a zselatinnal, de attól még finomak voltak. :D


TÁPÉRTÉK 1 db sütiben: 118 kcal / 12,4 g fehérje / 9,2 g szénhidrát / 3,7 g zsír


Több hozzávalót megtaláltok a Biobolt.e-tárban. Minden olvasómnak kedvezmény jár, az alábbi kuponkóddal!