Mini gyümölcsös sajttortácskák


A MásTésztán láttam ezt a jó kis citromos sütit, és mivel épp volt itthon rögösebb túróm, ami közelebbi lejáratú volt, mint a hűtőben sorakozó krémes túróim, gondoltam kipróbálom. Igazából a citromos sütirecept csak az ötletet adta, nekem más ízű fehérjéim vannak itthon, meg szilva és körte szezon is van, így módosult a recept. :)
Legyártottam több változatot, most mindegyiket megosztom veletek. 

HOZZÁVALÓK

(6 mini tortaformához / muffinhoz)




A tészta:
A krém:
  • 125 g zsírszegény túró
  • 20 g fehérjepor
  • 1 tojás
  • Ha sűrűbb fajta fehérjét használunk, akkor egy kis víz is kell, tejsavó esetén nem.
Opcionális:
  • Gyümölcs
  • Fahéj
  • Aroma
  • Édesítő

ELKÉSZÍTÉS 

  • A zabot keverjük jól össze fehérjével és vízzel, úgy, hogy sűrű, de kenhető állagú legyen.
  • Kanalazzuk és egyengessük bele a szilikon formáink aljába. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 10 percig.
  • Közben a túrót keverjük el a fehérjeporral és a tojás sárgájával. 
  • A tojásfehérjét verjük fel, majd forgassuk a túrókrémhez. 
  • Vegyük ki a sütőből a zabos kis tortaaljakat, kanalazzuk rájuk a túrókrémet, majd díszítsük gyümölcsökkel.
  • A sütőt közben vegyük vissza 150 fokra, és folytassuk a tortácskák sütését 20-25 percig. Ha muffinformában csináljuk, több kell a tésztának és a krémnek is, mert vastagabb mindkét réteg. Szerintem a mini torta formákban jobb. :)

AZ ÉN VERZIÓIM:


1. Csokis tészta, benne fahéj. Citromos-joghurtos fehérjével kevert túrókrém, szilva.
2. Tészta ugyan az, narancsos fehérjés túró, szilva, körte.
3. Tészta még mindig ugyan az, csokis fehérjés fahéjas rumaromás túrókrém, szilva, körte, muffinforma.

Tapasztalatok:
  • Baromi jó a recept, egyszerű és finom, ki fogom próbálni sok ízben, pl. áfonya, szeder, vagy simán csak erdei gyümi.
  • Jobb, ha laposabb, tehát a muffin forma kevésbé előnyös, mint a mini torta, vagy akár szeletek, vagy nagy torta.
  • A szilva jobb rá, mint a körte - de ez csak egyéni vélemény.
  • Az alsó rétegbe mindenképp kevert, vagy kazein fehérjét használjunk, a lényeg, hogy sűrű legyen. A felső réteghez a lényeg, hogy finom fehérjét válasszunk.

TÁPÉRTÉK 1 db-ban (150 g gyümölccsel számolva):
 116 kcal / 11,7 g fehérje / 10,8 g szénhidrát / 3 g zsír


Néhány hozzávalót megtaláltok a Biobolt.e-tárban. Minden olvasómnak kedvezmény jár, az alábbi kuponkóddal!