5 diétás mítosz, aminek valószínűleg te is bedőltél!

Már annyi féle táplálkozási irányzat van és annyi diétás tanácsot lehet olvasni a neten, hogy ember legyen a talpán, aki kiigazodik közöttük. Ahány hasznos és jó információval találkozni, legalább annyi tévhit is terjed.
A cikkben 5 olyan mítoszról lesz szó, aminek nagyon sokan bedőlünk, aztán kiderül, hogy jobb esetben semmi haszna nem volt, csak a saját dolgunkat nehezítettük meg vele, rosszabb esetben meg még ártottunk is magunknak.


1. Este 6 után ne egyél semmit! / Ne vacsorázz!




Van egy olyan fogyókúrás mítosz, aminek jó sokan bedőlünk, bevallom, régen én is így kezdtem… e szerint este 6 után nem szabad enni, mert akkor nem fogunk fogyni vagy hízi fogunk. A másik hasonló tévhit, hogy szénhidrátot nem szabad enni este.
Ezeknek az az alapja, hogy este már nem vagyunk aktívak, nem fogjuk “lemozogni” az elfogyasztott kalóriákat.
Nos, ez nem egészen így működik. Ugyanis nem az a lényeg, hogy melyik napszakban mennyit eszünk, hanem az, hogy a nap során összesen. Ha neked 2000 kcal a szükségleted és ennél többet eszel, hízni fogsz, teljesen mindegy melyik étkezésre mennyit ettél, ha meg kevesebbet, akkor fogyni. Sőt szénhidrátot is lehet enni este, az sem fog lerakódni sehová, ha nem léped át a kalóriaszükségletedet.
Este későn akkor nem ajánlott sokat enni, ha zavar az alvásban, de a fogyással nincs összefüggésben.


2. Ha fogyni akarsz, ne egyél szénhidrátot




Nem igaz, a szénhdirát nem ellenség! A rossz minőségű szénhidrát, mint a finomított cukrok természetesen nem ajánlottak és nem is jók, de az olyan összetett szénhidrátok, mint a rizs, köles, zab, egyéb gabonák, burgonya, édesburgonya, zöldségek, némi gyümölcs mind beépíthetők az egészséges, sőt a diétás étrendbe is.
Az, hogy kinek mekkora a szénhidrátszükséglete, egyénfüggő. Minél többet sportolsz, minél aktívabb vagy és minél gyorsabb az anyagcseréd, annál több szénhidrátra van szükséged. Ha szinte egésznap ülsz és csak heti pár alkalommal mozogsz, nyilván kevesebb lesz mind a szénhidrát-, mind a kalóriaszükségleted, de akkor sem szabad teljes mértékben kiiktatni, mert a szénhidrát a szervezet elsőszámú energiaforrása, amit könnyebben hasznosít, mint a zsírt és a fehérjét.
[Bővebben a szénhidrátokról ITT olvashatsz.]


3. A zsírszegény diéta a legjobb, ha a fogyás a cél


Ez sem teljesen igaz! Ahogy a szénhidrátot, úgy a zsírt sem szabad teljesen elhagyni, ugyanis a hormonháztartás nem tud megfelelően működni bizonyos mennyiségű zsiradék nélkül, másrészt a zsírban oldódó vitaminok sem tudnak felszívódni így hiánybetegségek alakulnak ki.
Amit fontos tudni, az az, hogy a túl sok szénhidrát és túl sok zsír együtt nem jó, mindenképp hízlal. Ha aktív vagy, sokat edzel valószínű magasabb szénhidrát- és alacsonyabb zsírtartalmú diétára lesz szükséged, ha viszont inkatívabb vagy, vagy egyszerűen jobban szereted a zsírosabb ételeket, akkor magasabb zsír-, alacsonyabb szénhidráttartalmú étrend való neked.
[Bővebben ITT olvashatsz a zsírokról.]


4. 2-3 óránként enned kell, hogy az anyagcseréd gyors maradjon




Nem igaz, az anyagcsere gyorsasága nem az étkezési gyakoriságtól függ és a fogyás üteme sem. Teljesen mindegy, hogy mondjuk 2000 kalóriát 2, 3, vagy mondjuk 5 étkezésben viszel be. A több kisebb étkezés olyan szempontból előnyös, hogy a nap során kiegyensúlyozottabb lesz a vércukorszinted és az energiaszinted, valószínű, hogy kevésbé fogsz megéhezni.
A lényeg az, hogy a napi kalória-, fehérje-, szénhdirát- és zsírbevitel annyi legyen, amennyire a fogyáshoz/súlytartáshoz/izomépítéshez szükséged van. Hogy ezt hány étkezésre elosztva eszed meg, az rád van bízva.
[Egy részletesebb cikk ugyan erről ITT.]


5. A diabetikus, gluténmentes, laktózmentes ételek egészségesebbek


Amikor azt halljuk, kerüljük a cukros, fehérlisztes termékeket, sokan először a diabetikus, cukorbetegeknek gyártott termékeknél kötünk ki. Az a baj ezekkel, hogy attól még, hogy répacukor nincs bennük, nem feltétlenül egészségesek. Sokat teleraknak fruktózzal, ami ugyan úgy cukor, csak lassabban emeli meg a vércukroszintet. De szénhidráttartalma ugyan olyan magas, mint a sima cukoré, ráadásul más a metabolizmusa, ugyanis a máj bontja le, de egy nap maximum 20-30 g-ot képes feldolgozni és amit ezen felül eszünk meg az megy a zsírpárnákba. Aztán sok ilyen termék hiába nem cukros, tele van egészségtelen zsiradékokkal. Vagy vannak a szénhdirátcsökkentett termékek, amelyekben a szénhidrát helyett kell valamit tenni, és ez sokszor fehérje, de sajnos nem a legjobb minőségű, hanem szója, vagy épp búzaglutén. Ezekről tudjuk, hogy sokaknál problémásak. A gluténmentes és laktózmentes termékek között is van sok jó, de sajnos nem mind egészséges. Lehet, hogy például egy gluténmentes keksz tele van cukorral és zsírral. Akkor hiába nincs benne fehér liszt, se nem egészséges, se nem diétás. Ugyan így a laktózmentes joghurt is tele lehet cukorral, mű aromákkal, adalékanyagokkal.
Tehát attól még, hogy egy termék valamitől “mentes” nem biztos, hogy jó neked! Alaposan el kell olvasni a címkéket és akkor kiderül, hogy illik-e az étrendedbe, vagy sem.


A FitnessRX for Women cikke alapján


A cikket a Peak oldalára írtam.



További diétás mítoszokról olvashatsz a "Fogyj egészségesen!" című letölthető kiadványomban:



Több, mint 60 oldalas tudásanyag az egészséges, tartós fogyás alapjairól. Hogyan kell étrendet tervezni? Milyen edzéssel érhetsz célt leghamarabb? Tények, tévhitek, mítoszok a fitnesz iparból.

LETÖLTÉS + RÉSZLETEK


.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)