Vizesedsz? Miért van és mit tehetsz ellene?



Biztosan te is tapasztaltad már, hogy néha pufibbnak tűnsz, de nem azért, mert hirtelen meghíztál – bár a mérleg többet mutat – hanem egyszerűen valamilyen oknál fogva vizet tart vissza a szervezeted.
Fontos, hogy itt nem arra gondolok, hogy durván felvizesedett mondjuk a lábad, vagy egyéb betegségből fakadó ödémáról van szó. Itt most kizárólag az esztétikai problémáról beszélünk, amikor a visszatartott víz miatt kevésbé látszanak a kockák a hasadon, vagy egyszerűen úgy érzed magad, mint egy vizestartály. :D
A vizesedés alapja a nyirokkeringés lassulása és általában hormonális oka  van: ezért vizesednek sokszor a kismamák, és ezért vagyunk a ciklusunk bizonyos szakaszában felpuffadva.

A vízvisszatartás zavaró, pláne nyáron, fürdőruhában, de tudni kell, hogy a megszűntetése nem jelent valós fogyást. Nagy súlyfelesleg mellett egyébként sem tűnik fel annyira, mert ott a zsírpárnák jelentik a pufi külső fő okát. Nem véletlenül hoztam az elején a kockahasas példát: a vizesedés akkor feltűnő, ha amúgy nem vagy elhízva és viszonylag szálkás vagy. Ilyenkor viszont gyors eredményt hoz látványban és súlyban is.

Nézzük, hogyan szüntetheted meg a vizesedést!

A vizesedés akkor látványos, ha egyébként szálkás vagy.

Fontos, hogy semmiképp ne használj vízhajtó gyógyszereket! Nyilván, ha olyan mértékű ödémában szenvedsz, ami ezt igényli, akkor orvoshoz kell fordulnod, de csak hiúságból nem szabad szintetikus szerekhez nyúlni, mert súlyos gondokat okozhatnak, többek között a káliumveszteség miatt görcsöket, ami akár a szívizmot is érintheti. Maradjuk a természetes megoldásoknál, mert rengeteg van!

Az első elég alapvető dolog: fogyassz elegendő vizet!
Ha nem iszol eleget, a tested raktározni fogja a folyadékot. Butaság tehát azért alig inni, nehogy vizesedj, mert pont fordítva fog elsülni a dolog. Ha eleget iszol, tudja a szervezeted, hogy megkapja amire szüksége van, így a feleslegtől könnyen megválik.

A második dolog a táplálkozásban rejlik: a só rengeteg vizet képes megkötni, így érdemes csínján bánni vele. Nem szabad teljesen elhagyni, mert szüksége van nátriumra a szervezetednek, de nem jó, ha mindent agyonsózol.

Sok élelmiszer tartalmaz olyan adalékanyagokat – pl. ízesítők, édesítők, amik szintén visszatarthatnak vizet (ezek is elsősorban a nátriumtartalmuk miatt). Nem véletlenül hagyják el őket a versenydiéta utolsó hetén a fitness versenyzők sem. Nem mondom, hogy nélkülözd őket, de ha épp olyan eseményre készülsz, ahol jól akarsz kinézni, a megelőző napokon érdemes ezeket is visszavenni.

Aztán ott vannak a szénhidrátok, amelyek szintén sok vizet tartanak vissza. Ezért van az, hogy amikor valaki diétázni kezd, mégpedig úgy, hogy a szénhidrátokat veszi vissza, pár nap alatt több kilótól megszabadul. Ez a több kiló nem más, mint víz. Szóval ha pár nap alatt szeretnél megszabadulni némi víztől, akkor arra az időszakra vedd visszább a szénhidrátok fogyasztását.


Vannak olyan ételek, fűszerek, amelyek vízhajtó hatással rendelkeznek, ezek a:  petrezselyem, barnarizs, lestyán, metélőhagyma, uborka, zeller, spárga, borókaolaj, curry, burgonya.

Az uborka nagyon jó természetes vízhajtó.


Rengeteg gyógynövény és az ezekből készült teák is segítenek: aranyvesszőfű, bodzavirág, csalán, fodrosmályva, hársfavirágzat, hibiszkuszvirág. lótuszlevél, tarackbúza-gyökértörzs, útifűlevél. Ezek amúgy egy csomó “fogyitea” összetevői, amelyek persze nem valós, zsírból való fogyást eredményeznek, ahogy azt sokan várnák tőlük, mint csodaszerektől, de segítenek a felesleges víztől megszabadulni.

Végül de nem utolsó sorban ott a koffein, ami közismert vízhajtó hatású anyag, kávéban, teában, kakaóban előfordul.


Láthatod, hogy rengeteg lehetőséged van ha szeretnél megszabadulni némi víztől. Ezeket az összetevőket, kivonatokat természetesen manapság már egyszerűen táplálékkiegészítőkből is beviheted, nem kell egész nap petrezselymes uborkát rágnod és borzasztó ízű teákat innod rá. ;)

Ennyit ronthat a szép, szálkás külsőn a puffadás, vizesedés. A képen Emily Skye, edző, fitness modell látható. Nála sokat számít a vizesedés csökkentése, míg nagyobb súlyfelesleg esetén nem a vízhajtó hatóanyagok szedésével kell foglalkozni, hanem a helyes étrenddel és edzéssel.

Tudnod kell, hogy ha nagyobb súlyfelesleged van, először a zsírpárnáktól kell megszabadulnod helyes diétával és mozgással. A vízhajtó hatóanyagok azoknak jelentenek segítséget a jobb, szálkásabb formához, akik eleve izmosabbak és maximum kis felesleg van rajtuk. Nem végleges fogyást jelent, csak egy átmeneti állapotot, így olyankor érdemes a vizesedéssel foglalkozni, amikor egy-egy napra, eseményre, fotózásra kell jól kinézni. Fontos, hogy mindig maradj a természetes megoldásoknál és ne ess túlzásokba.



A cikket a Peak oldalára írtam.


.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Még több hasznos tudnivalót találsz az e-bookomban:


Több, mint 60 oldalas tudásanyag az egészséges, tartós fogyás alapjairól. Hogyan kell étrendet tervezni? Milyen edzéssel érhetsz célt leghamarabb? Tények, tévhitek, mítoszok a fitnesz iparból.

LETÖLTÉS + RÉSZLETEK

.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)