Minden, amit tudnod kell a narancsbőrről



A narancsbőr egy olyan probléma, ami a nők nagy részét érinti, kit súlyosabb, kit kevébé látható esztétikai probléma formájában.
Edzőként engem is rengetegen kérdeznek róla, hogy hogyan lehetne eltüntetni, vannak-e ellene gyakorlatok, mit kellene enni, hogy eltűnjön, hogyan lehet kezelni?
Ebben a cikkben összefoglaltam minden tudnivalót.



Mi a narancsbőr?


A cellulit (nem keverendő össze a cellulitisszel, ami egy gyulladásos bőrbetegség) a bőr alatti kötőszövetben felhalmozódott zsír, ami azért ilyen egyenetlen felszínű, mert kötőszöveti sövények határolják.

Különböző források szerint a nők 80-90%-át érinti, a többséget csak enyhébb formában. Elsősorban a combokon és a csípőn jelentkezik.

Három fokozatát különböztetik meg:
1. Csak akkor látható, ha összenyomod az érintett bőrfelületet.
2. Állva látható a bőr összenyomása nélkül, de fekvő helyzetben nem.
3. Minden helyzetben látható.



Kialakulásának okai


A narancsbőr kialakulásának mechanizmusát több kutatócsoport vizsgálta, de a pontos folyamat máig sem tisztázott, ami biztos, hogy szerepet játszik a kialakulásában:
genetikai hajlam
helytelen táplálkozás
mozgásszegény életmód
stressz
hormonális változások
vér- és nyirokkeringés zavarai


Hogyan lehet eltűntetni?


A narancsbőr nem más, mint zsír (nem víz, és nem is méreganyagok felhalmozódása, ahogy azt korábban feltételezték), ezért csakis akkor fog csökkeni, ha a testzsírszázalékod is csökken. Ez pedig a helyes étrend és edzés kombinációjával érhető el. Hogy ez kinél mit jelent, arra most nem térek ki, mert nagyon egyénreszabott dologról van szó. Ami biztos, hogy nincsenek csoda gyakorlatok, amelyekkel eltűntetheted, ugyanis helyi fogyás nem létezik.


Edzés + diéta = zsírégetés

A súlyosabb narancsbőr a fogyás hatására egészen biztos, hogy csökkenni fog, bár előfordulhat, hogy átmenetileg, ha a bőr nagyon kitágult, valamivel rosszabb lesz a helyzet.

A narancsbőr enyhébb verziója pedig szinte mindenkin előfordul, még a legfittebb sportoló nőkön is, amennyiben hajlamosak rá és a kötőszöveteik típusa miatt a testükön lévő amúgy nagyon kevés zsír ebben a formában jelenik meg.

Ahogy a kép mutatja, még akkor is lehet narancsbőröd, ha kockás a hasad és amúgy tök jól nézel ki. Ezzel nincs semmi gond, nem szabad, hogy rontsa az önértékelésed!




Krémek, tekercselés

Talán a leggyakoribb és legegyszerűbb, legolcsóbb módja a narancsbőr elleni harcnak. De vajon mennyit ér?
Ezek a készítmények általában anyagcserefokozó összetevőket tartalmaznak, amik javíthatnak az adott terület keringésén, valamint a tekercselés a felhalmozódott víztől is segít megszabadulni, ami átmenetileg simábbá teszi a bőrfelületet. Ez azonban nem jelent tényleges zsírcsökkenést és a narancsbőrtől való megszabadulást.
Készült már kutatás ilyen krémekről és nem bizonyultak hatékonynak.


Mechanikai kezelések

Léteznek módszerek, amelyek a vér- és nyirokkeringés javításán alapulnak, ilyen pl. az LPG endermológia, ami egy alakformáló masszázsrendszer és valamit javíthat a narancsbőr állapotán, de megszűntetni nem tudja azt és tartóssága sem garantált.
Mechanikai módszer lehetne még a zsírleszívás, de narancsbőr esetén nem hatékony, ugyanis ez a zsírréteg túl közel van a bőrhöz ahhoz, hogy biztonságosan elvégezzék a műveletet.


Mezoterápia

Mezoterápia során különböző zsírbontó anyagokat (pl. enzimeket, hormonokat, koffeint) fecskendeznek az érintett zsírszövetbe. Elég gyakran alkalmazzák világszerte, de hatásossága és biztonságossága kérdéses.


Ezeken kívül még számos kezelési módszerrel lehet találkozni, mint rádiofrekvenciás terápiák, masszázs módok, vákuumezelés, de egyikről sincs bizonyíték, hogy valóban hatékony lenne.


Összegzésként annyit tudok mondani, hogy a narancsbőr súlyos változata megfelelő életmóddal orvosolható, a kevésbé látható cellulit pedig szinte mindegyikünkön ott van és nem kell, hogy önértékelési problémákat okozzon. Ha sokat sportolsz, odafigyelsz arra, hogy jó minőségű szénhidrátokat, fehérjét és zsírokat fogyassz, sok vizet iszol, nincsenek káros szenvedélyeid, akkor mondhatni mindent megtettél ellene.
A krémeket, masszázsokat ki lehet próbálni, hiszen azzal, hogy élénkíted a vér- és nyirokkeringésed, csak jót teszel magadnak, veszítenivalód nincs és biztos, hogy szebb lesz tőle a bőröd. Ha picit javul tőle a narancsbőröd állapota, az meg csak a hab a tortán.

Csoda módszer nincs, a zsírt továbbra is edzéssel és diétával tudsz leadni, de helyi zsírégetés sincs, így nem tudod befolyásolni, hogy onnan fogyj, ahol narancsbőrös vagy és a genetikai adottságaid, tehát a kötőszöveteid állapotát sem tudod lényegében megváltoztatni, bár a fenti módszerekkel talán jobbá teheted.


Források:
Wikipedia.hu
webbeteg.hu

A cikket a Peak oldalára írtam.
.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Még több hasznos tudnivalót találsz az e-bookomban:

Több, mint 60 oldalas tudásanyag az egészséges, tartós fogyás alapjairól. Hogyan kell étrendet tervezni? Milyen edzéssel érhetsz célt leghamarabb? Tények, tévhitek, mítoszok a fitnesz iparból.

LETÖLTÉS + RÉSZLETEK

.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)