Tojássárgája a szépségápolásban



Diétában a tojásfehérje sokkal népszerűbb, mint a sárgája, mivel az tiszta fehérje, míg utóbbinak elég magas a zsírtartalma. Ez persze nem gond, az egész tojás értékesebb, mint csak a fehérje része, ennek ellenére sárgájából általában kevesebbet használunk fel. Ilyenkor jön a kérdés, hogy mi legyen vele? Kidobni nem szép dolog és sok recepthez fel lehet őket használni, most viszont nézzünk egy másik felhasználási lehetőséget!



Ha nem eszed meg a tojássárgáját, kend a hajadra! :D És ezt most nem beszólásnak szánom, hanem egy jó tanács. ;)
A tojássárgája rengeteg vitamint és hazsnos zsírsavat tartalmaz (épp ezek miatt azért érdemes egész tojást is fogyasztani), ami a hajnak és a bőrnek is jót tesz, így rengeteg féle maszk és pakolás készíthető belőle.
Ez már csak azért is jó, mert így teljesen természetes anyagokkal tehetsz a szép arcbőrért és a töredezett hajvégek ellen.

A cikkben összegyűjtöttem rengeteg olyan arc- és hajpakolás “receptet”, amiben az egyik fő összetevő a tojássárgája.

Arcra

A legegyszerűbb:
1 tojássárágja
Verd fel a tojássárgáját és kend az arcodra. Hagy fél órát hatni, majd mosd le.
Állítólag zsíros, nagy pórusokkal teli bőrre kiváló. Felfrissíti a bőrt, csökkenti a zsírosságát télen pedig véd a szél és a fagy ellen.

Tojássárgája + olaj
1 tojássárgája
1 teáskanál olaj (pl. oextra szűz liva olaj)
Keverd össze, kend az arcodra és hagyd 20 percig hatni mielőtt lemosnád.
A tojássárgája táplálja a bőröd, segít a pattanások csökkentésében, puhítja a bőrt, hidratál, simábbá teszi az arcbőrt.

Tojássárgája maszk
1 tojássárgája
citromlé
reszelt citromhéj
A ráncok ellen igen hatásos pakolás, mert a tojásban található lecitin és koleszterin mélyen hat a bőrön belül.
Keverj össze egy tojássárgáját némi friss citromlével és egy kanál olajjal, majd ajd hozzá reszelt citromhéjat is, melynek illóolaja a fáradt bőrt élénkíti. A pakolást ecsettel vidd fel és hagyd hatni 20-25 percig. Langyos tejjel mosd le, utána pedig hideg vízzel tiszítsd meg a bőröd.

Tojássárga maszk mézzel és burgonyaliszttel
1 evőkanál méz
1 nagy tojás sárgája
1 teáskanál burgonyaliszt
Egy tálban keverd össze a mézet, a tojássárgáját és a burgonyalisztet finom pasztává. Egyenletesen kend fel az arcra és a nyakra, és hagyd hatni 20 percig. Vattával és vízzel öblítsd le.

Tojásos-mézes bőrtisztító
1 friss tojássárgája
1 teáskanál olívaolaj
1 evőkanál méz
Ez a maszk kitisztítja a pórusokat, és puhítja, táplálja a száraz bőrt.
Keverd össze a hozzávalókat, majd vékony rétegben vidd fel az arcodra. Hagyd hatni 15 percig, majd vattapamaccsal töröld le, végül hideg vízzel mosd tisztára az arcod.

Arcpakolás száraz és normál bőrre
2 evőkanál almalé
2 evőkanál méz
2 evőkanál virágpor
1 tojás sárgája
Keverd össze a tojást a virágporral, majd hagyd állni egy órát. Szűrd le egy szita segítségével, majd tedd hozzá a többi alkotórészt és vattával vitt fel arcodra. Fontos, hogy még azelőtt lemosd magadról, mielőtt a pakolás teljesen megszáradna. A maszk egészséges nedvességtartalmat biztosít a bőrnek.

Arcpakolás zsíros bőrre
egy tojássárgája
egy kávéskanál citromlé
Az egyik legegyszerűbb pakolás, mely a zsíros bőrt kitisztítja és fertőtleníti. Keverd össze a hozzávalókat, vidd fel az arcodra, hagyd 20 percig hatni, majd mosd le.



Hajra

Tojásos-tejes pakolás
2 tojás sárgája
zsíros tej
Verj fel 2 tojássárgáját zsírban gazdag tejben, vidd fel a hajadra,  majd masszírozd be a hajad tövétől a hajvégekig. 5 perccel később öblítsd le. A tojás remek lecitin forrás, ami segít visszaadni a haj nedvességtartalmát.

Tojás és méz – nagyon száraz hajra
1 tojássárgája
2-3 ek. méz

Keverd össze a hozzávalókat, majd vidd fel a frissen mosott hajra és fedd le. Egy óra múlva mosd meg a hajad újra.

Sör és tojás – töredezett, gyenge hajra 
1 tojássárgája
2 dl sör
Keverd össze a srt és a tojást, majd 5 percre kend a hajadra mielőtt alaposan megmosnád azt. A sör táplál és tartást ad a hajnak, a tojás táplálja, és fényessé teszi a hajszálakat, valamint segít korpa ellen is.

Uborka, tojás és méz
3 ek. uborkalé
1 kk. méz
2 tojássárgája
1 ek. olaj
Keverd össze a hozzávalókat, vidd fel a hajadra, fedd le fóliával és törölközővel, majd fél óra múlva alaposan mosd meg.



Pakolás száraz hajra
tojássárgája
evőkanál méz
olívaolaj

Hosszú hajra akár 3-4 tojássárgája és ugyan annyi evőkanál méz és olaj is mehet, míg rövidebbre mindegyikből kevesebb elég. Keverd össze a hozzávalókat, majd vidd fel a hajadra. Ha a töve zsírosodásra hajlamos, azt hagyd ki, a lényeg, hogy a hajvégekre és a töredezettebb részekre kerüljön.
Tekerd be fóliával, hagyd hatni legalább negyed órát, de akár jóval többet is, majd alaposan moss hajat.

Te melyiket próbálnád ki? Én az olivaolajos-mézes-tojássárgásat próbáltam arcra és hajra is. A hajvégápoló olajak tökéletes alternatívája házi készítésben.


A cikket a Peak oldalára írtam.
.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)