Nassolj egészségesen!


Ha nem versenyre vagy valami hasonló nagy eseményre készülsz, nem kell, hogy a diétád kizárólag natúr húsokból, halakból, zöld zöldségekből és tojásfehérjéből álljon. A cél, hogy egy hosszú ideig fenntartható, kiegyensúlyozott, egészséges étrendet kövess. A hangsúly azon van, hogy tartható legyen! Igen ám, de egy étrendet csak akkor tudsz huzamos ideig betartani úgy, hogy közben jól is érzed magad, ha élvezettel fogyaszthatod az ételeket. A főétkezésekre rengeteg recept jelent meg már nálunk is, onnan lehet válogatni, de mi van, ha tízóraira, uzsonnára vagy az esti filmhez nassolnál valamit? Azt is megteheted anélkül, hogy kárt tennél a diétádban!



Ha csokit kívánsz, rengeteg féle proteinszelet közül válogathatsz. Napjainkban már a szénhidrátmentes, kizárólag fehérjét és rostokat tartalmazó extra diétás proteinszeletek is elég széles választékban megtalálhatók a táplálékkiegészítők széles palettáján. Vannak persze magasabb szénhidráttartalmú, cukrot is tartalmazó szeletek is, ezeket fogyni vágyóknak semmiképp nem ajánlom, de ha izmosodni szeretnél, vagy állóképességi sportot űzöl, netán abban versenyzel is, edzések előtt, alatt, vagy után kifejezetten jól jöhet egy ilyen energiaszelet.


Ha nem csokiszeletet ennél, hanem táblás csokiból pár kockát, akkor a 75% feletti kakaótartalmú étcsokoládék közül válassz. A legjobb, ha teljesen cukormenteset keresel. Vigyázz, sok diabetikus csokit fruktózzal édesítenek, ami cukor! Fehércsoki szintén létezik cukormentes változatban.

Ha chipset ennél, akkor is van rengeteg egészséges alternatíva! Ha az étrendedbe viszonylag több szénhidrát belefér, jó választás lehet a kölesgolyó, ami már többféle ízesítésben elérhető, más puffasztott gabonák, szárított gyümölcsök, mint pl. almaszirom. Ha szigorúbb a diétád, akkor érdemes zöldség chipszek közül választani. A lényeg, hogy valamilyen szárított zöldség legyen, ne olajban kisütött, mert azzal nagyjából ugyan ott tartasz, mint a hagyományos chips-szel.
Jó választás még a szárított hús is: általában marhahúsból készülnek ilyen fajta rágcsálnivalók, ami egyébként az egyik legjobb fehérjeforrás. Végül, de nem utolsó sorban meg kell említeni, hogy létezik már protein chips is.



A pudingot is mindenki szereti és nagyon sok egészséges változata létezik! A legegyszerűbb, ha fogsz 1-2 adag kazein fehérjeport és kikvered kevés vízzel, vagy ha valami extrábbat szeretnél kókusz-, vagy mandulatejjel. A legegyszerűbb, ha vaníliás fehérjét használsz, amit ízesíthetsz fahéjjal, natúr kakaóporral, gyümölcsökkel. Kalóriadúsabb, de csakis egészséges zsírokat tartalmaz az avokádó-puding: egy avokádó belsejét turmixold össze kakaóporral, ízlés szerint édesítővel (az eritritet ajánlom), kevés vízzel és kész is a csokipuding. Fokozhatod az élvezeteket és a tápanyagtartalmat fehérjeporral, vagy akár banánnal.


Szinte bármilyen folyékonyabb állagú dolgoból pudingot tudsz készíteni egy-két kiskanál konjac liszt segítségével: csak keverd össze mondjuk egy kis fehérjével ízesített görög joghurttal, vagy gyümölcs pürével, tedd a hűtőbe pár percre és be fog sűrűsödni.

Végül, de nem utolsó sorban meg kell említeni a diétás, fehérjés sütiket: nagyon sok recepem van nekem is itt az oldalon, biztosan te is megtalálod a neked valót!

A végére hagytam azt, ami talán a legfontosabb ezekkel a diétás nasikkal kapcsolatban: attól, hogy egészségesek, még van kalóriatartalmuk, némelyik több szénhidrátot, míg valamelyik több zsírt tartalmaz. Ezért fontos, hogy az étrendedbe beillesztve egy-egy étkezésként, vagy annak részeként fogyaszdd őket, ne pedig pluszba a diétádban szereplő étkezéseken felül.


A recept a Peak Girls oldalára készült.

.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Még több hasznos tudnivalót találsz az e-bookomban:

Több, mint 60 oldalas tudásanyag az egészséges, tartós fogyás alapjairól. Hogyan kell étrendet tervezni? Milyen edzéssel érhetsz célt leghamarabb? Tények, tévhitek, mítoszok a fitnesz iparból.

LETÖLTÉS + RÉSZLETEK

.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)